Ondřej Hanus se ve své druhé sbírce představuje jako velký virtuos

vyjevy1
Čtyřveršová strofa, sonet, rytmická klenba jambu, rým — to vše patří k nejsamozřejmější výbavě tohoto básníka. Zaposlouchejte se do jeho veršů…

O své básně jako by se už ani nemusel utkávat s nějakými náměty, neboť se stále pohybuje ve světě jakýchsi základních, tj. prvních a zároveň posledních, daností poezie.

Hanus nebásní „o“, Hanus básní daleko spíše „z“ — z jazyka, z poezie samé. Umné, filigránsky jemné, malebně čarující…

Poezie často plynule přechází v metapoezii. Odtud i velice nápadité slovotvorby a jazykové terminologie. Ano, dílem jde o poezii jakoby filologickou. Přesto nejsme zavřeni do zimního království básnického cizeléra, dalšího z „valeryánů“ české poezie.

Štěrbinami jazykových siluet prosvítá Hanusovo jihočešství, zejména připoutání ke krajině, ba snad až jakési schoulené venkovanství. Slovo svébytné, triumfující, bravurní… zcela jistě; ale pořád i takové, jež nevzdává ve své poslední instanci hold jen sobě samému, neboť „jsou věci, které slovem neochočíš“. Báseň není jen jistotou, matečně záchovnou a vzývanou… Tedy přístřeším a modlou; je i stavem znejistění, hrábnutím do prázdna. 

Výjevy vycházejí ve spolupráci s revue Weles.

 

Výjevy

Vydalo nakladatelství Host

Autor: Ondřej Hanus

Edice: Edice ReX
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7294-700-3

Přečtěte si více o knize Výjevy

 

Ohlasy:

Že výjev dejme tomu dvacátý první je v pořadí právě jedenadvacátý, a ne sedmý nebo čtyřicátý, to autor rozhodl po pečlivém uvážení, ne podle nedělního tahu sportky. K dobré sbírce totiž nestačí pouze dobré básně, stejně důležité je jejich řazení. Kompozice. Správný timing, to je gró u filmu i u literatury. Hanusova sbírka je natimovaná bravurně na sekundy.

Michal Šanda, Salon Práva

Ondřej Hanus je nepřehlédnutelným zjevem nejen v rámci autorského kruhu revue Weles, ale také v rámci současné mladé poezie, a to nejen mladé. […] Hanus je i přes své mládí zcela osobitým básníkem jak ve formální rovině, tak v tematické.

Roman Polách

 

O autorovi:

Ondřej Hanus (nar. 1987) pochází z jihočeských Nemějic. Po absolvování gymnázia v Písku vystudoval bohemistiku a překladatelství z angličtiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Překládá anglicky psanou poezii (např. Seamus Heaney, John Burnside), s přítelkyní Lucií Chlumskou přeložil knihu Errata britského polyhistora George Steinera. Působil jako vedoucí recenzní rubriky v literárním obtýdeníku Tvar, nyní je redaktorem časopisu Psí víno a pracuje v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. Své básně publikoval časopisecky (Revolver Revue, Weles, Tvar, Host, Psí víno) i knižně (sbírka Stínohrad, Weles, 2008). Zabývá se současnou poezií a dějinami českého sonetu. Žije v Praze.
(Info o autorovi: nakladatelství Host)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýjevy

Hanus, Ondřej

Host, 2013

Napsat komentář