Básně, které zachytí proměnu

NavrsiNahled
Již jedenáctou sbírku veršů muže, který zraje jako víno, přináší nakladatelství Host. Proměny přírody, nálady, okouzlení Slezskem i jiné inspirace najdete v poslední sbírce Víta Slívy.

Slívova jedenáctá. Vít Slíva je už v povědomí současné české poezie zapsán dostatečně jasně a čitelně. Jako básník holanovské inklinace, věcí, jež míjejí, jako autor vysokých nároků, v mnohém i jako slavitel svého rodného Slezska, básník návratů, velký kontemplátor času, též jako básnický virtuos s nesmírně širokým výrazovým rejstříkem — minimalista i rapsodik, bravurní cizelér slova i robustní rabiát, poeta doctus i běsovité chlapisko. Půdorys tohoto všeho zůstává víceméně zachován. Přibylo však moudrosti zralého věku, což se projevuje v tom, že báseň se autorovi stěhuje stále víc a víc od slov k významům, tj. z textu do jeho předpolí i „zápolí“. Gnóma, paradox, tedy uzly několika málo slov — a je hotovo. Hodně básní je psáno pod tlakem chvíle, příležitosti. Čas tu ale dostává podobu dvojjedinou. V našich duších jako by tedy stále tikaly dvojí hodinky: ty, jež nás nutí evidovat další a další ztráty, a ty, v nichž sami sebe situujeme k něčemu, co nepomíjí. Těmi prvními měříme čas dozadu, těmi druhými nahoru:

„Co je to nad tebou za mraky?
Zázraky, samé zázraky…“

A poezie ve svém nejvýsostnějších výměru — toť u Slívy milostivé setkání jednoho i druhého času… nebo možná ještě spíše zrcadlení jednoho v druhém.

Jiří Trávníček

Návrší

Autor: Vít Slíva

Počet stran:108
Vazba: brožovaná
Edice: ReX

Vydalo v dubnu 2014 nakladatelství Host

Přečtěte si více o sbírce Návrší a prolistujte si ukázku z ní.

Ukázka z knihy

Blesk

Jako když prozřeš,
a nemáš co říct;
marně tě hrom bouchá do zad.

Minulost, tlustý ovád,
bodá tím víc,
čím blíže je bouře.

O autorovi

Vít Slíva (nar. 11. ledna 1951 v Hradci nad Moravicí) vydal sbírky: Nepokoj hodin (Blok 1984); Černé písmo (Blok 1990); Volské oko (Host 1997); Tanec v pochované base (Host 1998); Na zdech stíny osik (Petrov 1999); Grave (Host 2001); Bubnování na sudy (Weles 2002); Rodný hrob (Host 2004); Souvrať (Host 2007); Račí mor (Host 2011).

Z jeho poezie také vyšel autorský výbor s názvem Boudní muzika. Za sbírku Bubnování na sudy obdržel cenu Magnesia Litera a Cenu Nadace ČLF (2003).

(Foto a informace o autorovi nakladatelství Host)


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrší

Slíva, Vít

Host, 2014

Napsat komentář