Poezií proti stereotypu

obvykle-hrdinstvi
I poezie může překvapit a nebýt stereotypní. Důkazem je nová básnická sbírka Tomáše Gabriela, která se vyznačuje specifickým stylem a v níž autor pracuje převážně s protiklady. Střídají se humorné pasáže s vážnými, patos následuje ironii atd.

Nová sbírka mladého autora rozrušuje stereotypy současné poezie. Už název sbírky zachycuje protiklad. Pokud hrdinství nazveme „obvyklým“, zařazujeme ho do času, zbavujeme jej kouzla, navíc z něj děláme něco rutinního. Ale neměli bychom být „hrdiny“ zcela samozřejmě? Je to jen jiné vyjádření protikladu romantiky a realismu. Humorný tón žene jeho hru (situace a příběhy) kupředu, ale co se lehce říká, může být i docela vážné, hranice mezi veselostí a šílenou „vážností“ je nejasná. Odlehčené pasáže kontrastují s přesycenými, patos sousedí s ironií. Zároveň tento svůj přístup nenabízí jako jedinou možnost tvorby a rozumění. Znovu a znovu usazuje svůj styl, zahušťuje svoji výpověď, zintenzivňuje práci s obrazem, jako by se bál tolik zrádné snadnosti a rozmáchlosti lyrického psaní. Je to svérázná, svého druhu „quijotovská“ reakce na neduhy současné poezie.

 

Ukázka z knihy

Vertikála

Potlučený soustružník, vtažený

vrtačkou do hablovačky, páskou

vyřadil hradlo, zhasl a uklidil

vydal se zpátky k nám přes most.

Jeho domácnost – prostu překážek –

spojovala jednolitá dlažba. Dveře na háček

přes den střídala lana, zavěšená na skobičkách

po nádveřních křížcích. Všechny teď visí v křížkovně.

Každý Ježíš jiné barvy kříže.

Každé lano jiné dětské tíže. (str. 12)

Jak báseň pokračuje, naleznete v následující ukázce.

Obvyklé hrdinství

Autor: Tomáš Gabriel

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 122×185 mm
ISBN: 978-80-7491-796-7
Doporučená cena: 169 Kč

 

 

Knihu Obvyklé hrdinství vydalo nakladatelství Host.

 

Tomáš Gabriel

Tomáš Gabriel (* 1983) je básník a esejista. Studoval na Fakultě humanitních studií UK, pracuje jako softwarový analytik. Jeho básnická prvotina Tak černý kůň tak pozdě v noci (2012) byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. Své básně a kritiky publikuje v literárním tisku a na svém blogu pozdevnoci.blogspot.cz. Věnuje se překladům poezie Johna Ashberyho. V roce 2015 byl editorem antologie Nejlepší české básně.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObvyklé hrdinství

Gabriel, Tomáš

Host, 2016

Napsat komentář