Hrozba zvaná Islámský stát

tipy_hrozba-zvana-islamsky-stat
Dnes vám představíme čtyři knihy zabývající se problematikou Islámského státu z různých úhlů pohledu. Přečtěte si příběhy těch, kteří se chtěli k bojovníkům IS připojit, vzdorovat jim nebo jimi dokonce byli uneseni.

Jednotlivé příběhy v knize Život po Dáeši jsou založeny na velmi čerstvých událostech, reflektujících nedávnou minulost několika posledních let – zejména od vypuknutí konfliktu v Sýrii.

Život po Dáeši

Děti Islámského státu
Autorka: Dounia Bouzarová
Přeložil: Petr Christov

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-271-0232-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Život po Dáeši vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Léa se chystá spáchat ve Francii atentát na synagogu. Inčs se už třikrát pokoušela připojit k islámským bojovníkům v Sýrii. Hanane se ze Sýrie podařilo uprchnout. Alí a Auda chtěli i s miminkem odejít do „svaté země“. Charlotta má konečně pocit, že ji její noví „bratři a sestry“ milují jako nikdo jiný na světě. Aida byla hrdá na svého manžela, který se měl stát mučedníkem. Brian by nejraději zničil všechny, kdo smýšlejí jinak než on. A také Nadia, která se svým týmem hledá cesty, jak jim pomoci. Život po Dáeši je velice poutavý, emotivní a ze skutečných zážitků autorky vycházející příběh o dětech a mladých lidech ze západní Evropy, kteří byli naverbováni agenty radikálních islámských hnutí a konvertovali k islámu.

 

Ukázka z knihy

Dorazily k nevelkému domu. Hanane následuje sestry až do třetího patra, sama táhne těžký kufr plný niqábů a parfémů, které přivezla všem sestrám, které dorazily před ní. Říkají, že si může svléknout svůj sitár, žádný muž sem nepřijde. A opravdu, ta, co teď vede tuhle skupinu, je Fatima, ta holka z Roubaix. Vdala se za významného mudžahedína. Hanane je ráda, že ji vidí, a předá jí dárek z Francie: sitár z příjemné námořnicky modré látky, která se nemusí žehlit, a lahvičku parfému Lancôme, který chtěla. Sestry jí pak s velkou hrdostí ukazují dary, který dostaly ke svatbě, zřejmě proto, aby jim trochu začala závidět. Ta nejmladší vytáhne pistoli ruské výroby:
„Ostatní dostaly jenom turecké, to je nic, ruské jsou nejlepší…“
(str. 57)

 

Dounia Bouzarová

Dounia Bouzarová je přední francouzskou odbornicí na problematiku radikálního islamismu a již řadu let se podílí na boji proti islámským radikálním hnutím a snaží se pomáhat jejich obětem. V posledních letech vede speciální tým, který se zaměřuje zejména na práci s mladistvými obětmi islamistů na francouzském území. Žije pod neustálou policejní ochranou.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Kniha Bojoval jsem proti islámskému státu je autentickou výpovědí statečného Evropana, který se zúčastnil bojů v první linii.

Bojoval jsem proti islámskému státu

Autor: Christian Haller
Přeložil: Jan Hlavička

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-747-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Bojoval jsem proti islámskému státu
vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Směsice šoku z neuvěřitelných krutostí páchaných bojovníky tzv. Islámského státu v Sýrii a Iráku, smyslu pro spravedlnost, idealismu a znovuobjevené touhy po dobrodružství podnítila spíše pacifisticky založeného muže, který ani neabsolvoval vojenskou službu a doposud nenavštívil žádnou mimoevropskou zemi, k rozhodnutí opustit svůj poklidný a bezpečný život v menším německém městě a navázat kontakt s facebookovou skupinou „Rojavští lvi“, verbující zahraniční dobrovolníky na pomoc kurdským milicím při obraně a osvobozování jejich území.
V říjnu roku 2014, aniž informoval svou rodinu a blízké, skutečně odjíždí nejprve do Iráku a odtud na území západního Kurdistánu na severu Sýrie, kde je po základním výcviku vyslán po boku kurdských Lidových obranných jednotek na bojiště. Spolu s ním tu Kurdům proti vojenským silám radikálního uskupení pomáhají i další dobrovolníci ze Západu. Jejich počty jsou ovšem nesrovnatelné s počty zahraničních bojovníků na straně Islámského státu.
Kniha představuje osobní, nepřikrášlené svědectví člověka bojujícího v první linii s nepřítelem, který svým počínáním budí hrůzu po celém světě. Pomocí zajímavých detailů navíc přibližuje mechanismy tamní války včetně vztahů na bojišti a úskalí boje, stejně jako dopad na místní obyvatelstvo. Její autenticita je ještě posílena skutečností, že ji autor sepsal na základě svých deníkových záznamů, a její poselství je umocněno jeho kritickým, spíše protiválečným smýšlením. Po sedmi měsících autor, vystupující nyní z bezpečnostních důvodů pod pseudonymem Christian Haller, svou misi v důsledku deziluze z válečného dění ukončuje a vrací se zpět do Německa. Přesto je dnes přesvědčen o smyslu své účasti.

 

Ukázka z knihy

Teď jsem musel čekat. Ale na to jsem si už zvykl. Sedl jsem si do jednoho z domů, vypil pár šálků čaje a tu a tam ukazoval na některé předměty, abych získal přírůstky do slovníčku. Zatímco jsem si je zapisoval, stálo najednou přede mnou několik mužů. Naznačili mi, že mám jít s nimi, a tak jsem za nimi vyšel ven. Šli jsem na kraj tábora a tam mě obstoupili. Jeden mi s úšklebkem vtiskl do ruky AK-47. Dal mi najevo, že mám tu zbraň rozebrat. Velký chlap s knírem a s baretem. Z obličeje jsem mu vyčetl, co si myslí: to si sem přijde nějaký naivní Němec, co si chce tak trošku zahrát na dobrodruha, a nemá ani ponětí, do čeho se to vlastně pouští. Další muž jen stěží potlačoval smích. Chtěli si mě vyzkoušet.
„No tak dobře,“ řekl jsem a poklepal té kurdské parodii Che Guevary na hodinky. Ať mi to změří. Che Guevara se teď rozesmál, ale přikývl a dal mi znamení. „Okay,“ řekl. „Go.“
Kalašnikov jsem rozebral a složil za třicet sekund. Třicet sekund. To je zatraceně dobrý čas, myslel jsem si samolibě. A vrátil mu zbraň.
(str. 49)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Kniha Rukojmí ISIS přináší svědectví fotografa, jehož v Sýrii zajali džihádisté. Byl vězněn třináct měsíců a stal se svědkem mnoha ohavných činů…

Rukojmí ISIS

Třináct měsíců v zajetí Islámského státu
Autorka: Puk Damsgardová
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-249-3041-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rukojmí ISIS vydalo nakladatelství Ikar.

Dánský bestseller líčí otřesné zážitky mladého fotografa, který se v roce 2013 vydal do Sýrie, aby tam dokumentoval probíhající politické změny. Během cesty však padl do zajetí džihádistů a strávil více než rok v zajetí. Ve své knize vydává svědectví o zvěrstvech, jichž se ve jménu Alláha dopouštějí ti, kteří se považují za vyvolené.

 

Ukázka z knihy

Když Daniel konečně po roce věznění dostal pocit, že by ho možná mohli zanedlouho propustit, rozhodl se James, že po něm pošle vzkaz rodině. Neodvážil se poslat dopis. Mohli by ho najít strážci, což by ohrozilo Danielovo propuštění. A Jamesova zpráva by se nikdy nedostala ven. Proto si v cele sedli vedle sebe a James diktoval slova, která si Daniel sám pro sebe pořád dokola opakoval, dokud si je nepamatoval tak, že je byl schopen přeříkat i o půlnoci.
Jakmile byl Daniel po vyjednáváních propuštěn a dostal se do Dánska, zavolal Diane a po telefonu jí doslova předal vzkaz. Byl to jediný a poslední pozdrav, který rodina od svého syna ze zajetí dostala. Diane si každé Jamesovo slovo napsala na papír, aby si je zapamatovala. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Dle filosofa a překladatele Karla Flosse přináší knížka Islám jako výzva pro křesťany zasvěcený pohled na problematiku vztahů mezi křesťany a muslimy. Každý, kdo chce porozumět tomuto tématu víc než jen povrchně, by si ji měl přečíst.

Islám jako výzva pro křesťany

Autor: Pavel Hošek

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-375-4
Doporučená cena: 125 Kč

Knihu Islám jako výzva pro křesťany vydalo nakladatelství Návrat domů.

Aktuální, čtivá a důležitá. Kniha Pavla Hoška vnáší do diskuze o islámu perspektivu křesťanské víry. Poučeně, srozumitelně, ale nikoli triviálně autor uvádí čtenáře na cestu ohledávání vlastních hodnot, osobního přesvědčení i samotných základů vlastní víry. Co je adekvátní křesťanskou reakcí na „islámskou výzvu“ současnosti? V rukou držíte jedinečné pozvání k reflexi této otázky.
Doc. PhDr. Jan Hábl, PhD., pedagog, Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem

V současné diskusi o islámu jde o hodně: nejen o dobrý pocit, že mám pravdu, zatímco moji oponenti se mýlí. Jde o budoucnost. Postoje každého z nás totiž mají vliv na okolí a ve společném souzvuku mohou dolehnout až k představitelům naší země a Evropy, a tím spoluurčit politický vývoj. To je velká věc, ale Pavlu Hoškovi jde o mnohem víc: aby tyto postoje – ať jsou třeba vzájemně odlišné – každopádně odrážely víru v Ježíše Krista a aby křesťané právě tímto způsobem přispívali do společné diskuse. Zrovna tohle za ně totiž nikdo jiný neudělá. Proto je tak ohromně dobře, že tato kniha vyšla.
Doc. PhDr. Zdeněk Vojtíšek ThD., religionista, Univerzita Karlova, Praha

————————————————

Doporučujeme

Přečtěte si další zajímavé knížky o Islámském státu. Inspiraci naleznete v našich článcích, např. v našem speciálu. Zaujmout by vás mohla také reportáž z prezentace knihy Islámský stát. Z dalších knih zabývajících se touto tematikou doporučujeme kupříkladu Konečná stanice Islámský stát? nebo Islámský stát – Uvnitř armády teroru.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslám jako výzva pro křesťany

Hošek, Pavel

Návrat domů, 2016

zobrazit info o knizeRukojmí ISIS – Třináct měsíců v zajetí Islámského státu

Damsgardová, Puk

Ikar, 2016

zobrazit info o knizeBojoval jsem proti islámskému státu

Haller, Christian

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeŽivot po Dáeši
Děti Islámského státu

Bouzarová, Dounia

Grada, 2016

Napsat komentář