Literatura o Islámském státu

Special_Islamskemu statu na dostrel 2_Vzestup Islamskeho statu
Dnes a denně slýcháme zprávy o Islámském státu a ukrutných skutcích jeho bojovníků. Co o něm ale skutečně víme? Nyní se nám dostávají do rukou knihy, které nám tuto organizaci i dopad jejího působení na obyčejné lidi přiblíží.

Novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová již mají za sebou jednu knihu, ve které popsaly své vlastní zážitky z války v Sýrii. Kniha Islámskému státu na dostřel se stala bestsellerem, a tak není divu, že se dočkala stejnojmenného pokračování. Islámskému státu na dostřel II přiblíží čtenářům další dramatické zážitky autorek z fronty a rozstříleného syrského města Kobaní.

Islámskému státu na dostřel II

Autorky: Lenka Klicperová, Markéta Kutilová

Počet stran: 152
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4173-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Islámskému státu na dostřel II vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pokračování úspěšné knihy Islámskému státu na dostřel II líčí dramatické zážitky uznávaných reportérek Lenky Klicperové a Markéty Kutilové z fronty a ze syrského města Kobaní, které pomalu povstává z ruin. Autorky se v poslední době dvakrát vypravily na kurdská území v Sýrii, aby zdokumentovaly dění v této oblasti, postižené již více než pět let trvajícím válečným konfliktem. Jako první české novinářky se dostaly až do Kobaní, města, které se stalo symbolem statečného boje Kurdů proti Islámskému státu. Kniha popisuje druhou cestu, která se uskutečnila v únoru 2016 a navázala na jejich předchozí novinářskou práci. Po návratu z první cesty založily autorky veřejnou sbírku SOS Kobaní na pomoc lidem ve válkou rozvráceném a totálně zničeném kurdském městě.

 

Ukázka z knihy

„V červenci 2015 jsme začaly cvičit, bylo nás asi třicet, pak se osm z nás stalo velitelkami,“ líčí začátky asyrské ženské milice Athra, když dojíme. Jsou prý otevřené každé nově příchozí, nemusí být nutně Asyřanka. Jenže tohle tvrdí v Sýrii každý nebo každá. A tak vznikají další a další ozbrojená uskupení, další politické strany… V okolí základny mají ženy s křížkem na krku i své checkpointy, kontrolní stanoviště, která mají na starosti. V noci hlídají hranici s Tureckem, hlavně chtějí zabránit pohybu nových rekrutů pro IS. „Důležitý není jen výcvik se zbraní v ruce, učíme se také historii, zabýváme se rovnoprávným postavením žen. Chci svoje práva jako žena!“ rozohňuje se Athra. To je to, co ženy na celém Blízkém východě přitahuje na Öcalanových myšlenkách. Najednou cítí, že nejsou jen nástroj na rození dětí. Chtějí měnit blízkovýchodní společnost. „Abychom ukázaly, že nejsme druhořadé, abychom dokázaly, že dokážeme to samé, co muži! Budeme bojovat klidně i proti Asadovi!“ To nás zaujalo, tak se chceme vyptat na postoje k Asadovu režimu více do hloubky. Jenže Athra už nechce o Asadovi pronést ani jediné další slovo, prý má jeho režim uši všude. Bojovně však dodává, že jinak je připravena na vše. Odejít na frontu, bojovat, zabíjet, nechat se zabít. (str. 46–47)

Islamskemu statu na dostrel 2_ukazka

Tiamě je 42 let a doma má čtyři děti. Pod maskáčovou uniformou se jí na krku houpe zlatý křížek.

Zasoutěžte si s námi o knihy Islámskému státu na dostřel a Islámskému státu na dostřel II! Šanci máte do 27. srpna 2016 včetně.
Neváhejte a zkuste štěstí v naší soutěži!

Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno roku 1945. V současné době se řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 ————————————————

Autorem druhé podnětné knihy o Islámském státu je rovněž novinář, a sice Joby Warrick. Jeho práce Vzestup Islámského státu v podstatě platí za základního průvodce touto organizací. Je srozumitelným a úplným vyprávěním odstrašujícího příběhu Islámského státu.

Vzestup Islámského státu

Autor: Joby Warrick
Přeložil: Martin Doleček

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 150×216 mm
ISBN: 978-80-7462-968-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Vzestup Islámského státu vydalo nakladatelství Jota.

Strhující svědectví o zrodu a vzestupu organizace, která děsí celý svět. Oceněno Pulitzerovou cenou 2016.
Je Islámský stát nepochopená, anebo spíš nepochopitelná organizace? A je to jen parta hrdlořezů? Akty tohoto nejvýraznějšího nestátního ozbrojeného aktéra současnosti jsou nepřehlédnutelné – a jak by také mohly být, když kromě boje se skutečnými zbraněmi se jim daří úspěšně útočit i na mediální sféru a podmaňovat si internet. Přestože jsou však zmínky o bojovnících tzv. Islámského státu téměř všudypřítomné, co o nich vlastně víme a co víme o vzniku skupiny samotné?
Islám, Střední východ, sunnité, ší’ité, sektářské násilí. Pro laika jistě věci nesnadné k pochopení, tato kniha pro něj však může být zdatným průvodcem. Na pomezí žurnalistiky a beletrie totiž přináší čtivé vyprávění, díky němuž se pro vás z exoticky znějících jmen stanou důvěrně známé postavy, jejichž životní osudy velice srozumitelně propojí komplexní pavučinu událostí.

 

Ukázka z knihy

Osmačtyřicet vězňů sedělo napřímeně na svých kavalcích či modlitebních kobercích čelem ke dveřím s napjatou pozorností podobně jako tlupa vojenských branců čekajících na inspekci. Každý z nich na sobě měl ten podivný stejnokroj, plandavou tuniku oblečenou přes standardní modrou vězeňskou košili a kalhoty, jako mu o tom povídal ředitel věznice. Všechny oči padly soustředěně na postavu u dveří a Sabhá mírně postoupil, aby na vězně viděl lépe. Vpředu byli dva muži. První z nich byl vysoký a štíhlý, s brýlemi jako učenec a se změtí světle hnědých vlasů, které mu vyčnívaly zpod modlitební čapky. Sabhu napadlo, že tohle bude ten Makdísí, o kterém ředitel mluvil – charismatický vůdce vězeňského bloku. Přesto se zdálo, že je to druhý z těch dvou, kdo má místnost na povel. Byl tmavší a menší, avšak mohutně stavěný. Měl silnou býčí šíji a ramena jako zápasník či gymnasta. Sabhá, který teď byl pouhý krok od něj, si všiml neobvyklé jizvy na mužově rameni: zubatý šrám přes záplatu inkoustem poskvrněné kůže, v barvě staré modřiny. Neumělé záhyby a křivé švy kolem rány nesly jasné stopy amatérského sešití. (str. 38)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Pro čtenáře zajímající se o kořeny Islámského státu a génia zla jeho kmotra Abú Musaba Zarkávího neexistuje vhodnější kniha, s níž začít, než právě Vzestup Islámského státu.

The New York Times

Vzestup Islámského státu je nejlepším a nejúplnějším vyprávěním příšerného příběhu ISIS, se kterým jsem se kdy setkal. Je to také jedno z nejdůkladnějších odhalení katastrofálního rozhodnutí administrativy George W. Bushe vtrhnout v roce 2003 do Iráku včetně následného debaklu.

Washington Independent

Vzestup Islámského státu je detailním vyprávěním, které krok za krokem dokazuje, jak opakované nepřesnosti Spojených států, arabských vůdců a al-Káidy vybudily posílení tzv. Islámského státu.

Dallas Morning News

 

Joby Warrick

Joby Warrick je americký novinář, držitel Pulitzerovy ceny. Píše pro renomovaná média jako The News & Observer nebo The Washington Post a specializuje se na Blízký východ, diplomacii a národní bezpečnost. Jeho články vzbuzují zájem nejen v USA a obdržel již řadu novinářských ocenění. Je také autorem knihy The Triple Agent pojednávající o vražedném atentátu na afghánské základně Chapman v roce 2009, při kterém zahynulo nejvíce agentů CIA v historii.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

 

Nakladatelství Jota vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIslámskému státu na dostřel II

Klicperová, Lenka – Kutilová, Markéta

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeVzestup Islámského státu
Pod černou vlajkou teroru

Warrick, Joby

Jota, 2016

Napsat komentář