Vypořádání dědictví podle Stephena Kinga

právo nálezce
Vypořádání dědictví po slavném geniálním spisovateli není žádný med, zvlášť když se do celé záležitostí vloží jiný geniální spisovatel, v tomto případě Stephen King. Kdo z „pozůstalých“ získá nepublikované romány, které jsou sběratelé ochotni vyvažovat zlatem?


Autorem knihy Právo nálezce, druhého dílu série Bill Hodges, je nezvykle literárně plodný spisovatel Stephen King. Stephena Kinga snad ani není třeba blíže představovat, jelikož jde o spisovatele se světovým renomé. King se věnuje především psaní hororů a thrillerů, cizí mu však nejsou ani detektivní zápletky, jak dokázal v knize Pan Mercedes (recenze zde), úvodu již zmíněné série Bill Hodges (recenzi i na tuto knihu si můžete přečíst na našich stránkách). Z jeho dalších nejznámějších děl lze jmenovat například romány Carrie, Osvícení, Pod kupolí, Řbitov zviřátek, Svědectví, Misery, To nebo rozsáhlou ságu Temná věž (recenzi na titul Pistolník, první díl této série, si můžete rovněž na našich stránkách přečíst). Detektivní román Právo nálezce vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta na konci roku 2015.

John Rothstein je zestárlý geniální spisovatel, jehož slávu po dlouhá léta nečinnosti živí kritiky opěvovaná a čtenáři adorovaná trilogie o Jimmym Goldovi, hrdinovi, který se rozhodl vzepřít se konzumní společnosti. Asi by ve svém domku prožil klidné stáří, kdyby se jednomu šílenému fanouškovi nedonesla zpráva, že již léta píše do šuplíku. Morris Bellamy je silně nespokojen s koncem trilogie, v němž se jeho velký vzor Jimmy včlenil do společnosti, kterou v předchozích knihách tak odsuzoval. Je odhodlán získat pokračování příběhu, což znamená vloupat se k Johnu Rothsteinovi a vykrást mu trezor skrývající množství zápisníků značky Moleskine s příběhy Jimmyho Golda uvnitř.

Ne všechno však jde podle plánu a John Rothstein skončí s obsahem své geniální hlavy na stěně. Morris se musí zbavit svých dvou kumpánů a ukrýt zápisníky a peníze, jež vzal z trezoru. Následně se opije a znásilní ženu, za což je odsouzen k doživotí. Když se v šedesáti letech dostane na podmínku z vězení, zjišťuje, že jeho poklad je ukraden. Jeho drahocenné zápisníky nyní vlastní, jaká náhoda, Jimmym Goldem posedlý středoškolák Pete. S tím se Morris rozhodně nehodlá smířit…

Ačkoli je Právo nálezce pokračováním románu Pan Mercedes, jde o pokračování volné, k jeho pochopení tedy není nutné mít načtený předchozí díl. Kdo jej ale četl, může se těšit na starou známou trojici vyšetřovatelů, která i tentokrát vezme spravedlnost do svých rukou. Naopak novými postavami jsou posedlý fanoušek Morris a středoškolák Pete. Kingovy postavy jsou jako obvykle detailně propracované a mají vlastní výrazné vlastnosti, jež logicky a přirozeně podmiňují jejich jednání. Čtenář se díky tomuto aspektu do knihy jednodušeji začte, jelikož příběh s realistickými postavami je lépe uvěřitelný.

Detektivnímu žánru se King příliš nevěnuje, i přesto je jeho zápletka originální a poutavá. V příběhu sice téměř chybí typická „kingovská“ atmosféra strachu, přítomná v jeho hororech a thrillerech, ale například v popisech konání zločinů či ve vnitřních pochodech postav je jeho nezaměnitelný styl jasně patrný. Nejvíce „kingovský“ je pak konec knihy, při jehož čtení ucítí čtenář známé mrazení v zádech doprovázející každý román mistra hororu.

Detektivní román Právo nálezce doporučuji čtenářům, kteří chtějí vyzkoušet netradiční detektivní příběh s prvky hororu zaštítěný jménem světového spisovatele.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrávo nálezce

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

Napsat komentář