První svazek monumentální ságy od mistra hororu

pistolník
Pistolník je román, který by od Stephena Kinga málokdo čekal. Je v něm něco „kingovského“, ale přeci jen se čímsi podstatným odlišuje od ostatních knih, jež mistr hororu napsal. Rozhodně stojí za to si knihu přečíst, neboť je velká šance, že bude jednou z nejlepších, kterou jste kdy vzali do rukou.


Autorem knihy Pistolník, prvního dílu rozsáhlé ságy Temná věž, je jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti Stephen King. Stephen King započal svou spisovatelskou dráhu povídkou I was a Teenage Grave Robber (Byl jsem mladistvým vykradačem hrobů), publikovanou v časopise Comics Review roku 1965. Šlo o jeho první veřejně publikované dílo. O osm let později vydal svůj první román Carrie, jenž se stal bestsellerem. Po úspěchu tohoto románu se začal psaním živit a další knihy již následovaly v rychlém sledu. Za všechny lze jmenovat například tituly Pavučina snů, Geraldova hra, Svědectví, Řbitov zviřátek či nedávno vydané romány Pan Mercedes a Revival (na obě dvě knihy si můžete po kliknutí na jejich názvy přečíst na našem webu recenze).

Titul Pistolník vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA na konci roku 2015.

Román Pistolník je první částí osmidílné knižní série Temná věž, kterou sám Stephen King považuje za svou magnus opus. Není divu, psal ji od svých studentských let. K této sérii se kromě samotných románů nějakým způsobem vztahuje mnoho z ostatních Kingových děl. Například v povídkové sbírce Všechno je definitivní (po kliknutí na tento odkaz si na titul můžete přečíst na našich stránkách recenzi) je Temné věži věnována krátká próza Sestřičky z Elurie.

Hlavní postavou příběhu je pistolník Roland, jenž pronásleduje pouští záhadného muže v černém. Roland je posledním pistolníkem ve světě daleké budoucnosti, který je zničený po všech stránkách. Morální pravidla a fyzikální jistoty se vytrácejí, jediným jejich přeživším zástupcem je právě pistolník. V mnohém připomíná tento svět staré westernové romány, je však mnohem snovější, magičtější, drsnější, nevyzpytatelnější a záhadnější. Autor před čtenářem leccos skrývá. Co je vlastně ta Temná věž, ke které Roland putuje? Jak vznikl svět, ve kterém se nachází? Jaká je Rolandova minulost? Spíše než odpovědi nalezne čtenář v knize další otázky, spíše než přímých faktů se mu dostane náznaků a metafor.

Kniha by se dala popsat slovem experiment, jelikož v ní najdeme relativně málo toho, co je pro Kinga typické. Není ani sáhodlouhá, popisy míst a postav nejsou vyvedeny do nejmenších detailů, snad jen podivná snovost a děsivá a tísnivá atmosféra zůstávají. I přesto, že Pistolník rozhodně není knihou, která by zapadala do konceptu Kingovy obvyklé tvorby, je knihou, jež dodává jeho literárnímu mistrovství pomyslnou korunu.

King je mistrem hororu, což je na Pistolníkovi nepochybně znát. Při jeho četbě se kolem čtenáře rozvine zvláštní temná atmosféra, kterou povzbuzují a dokreslují jemné nuance, v knize obsažené (například podivná snovost, „nedotaženost“ detailů). Titul doporučuji přemýšlivým čtenářům, kteří se nebojí sáhnout po něčem děsivém a neobvyklém.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemná věž I. - Pistolník
Temná věž I

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 1999

Napsat komentář