Šílenství má mnoho tváří

King_PanMercedes
Odchod do důchodu může porazit nejednoho skvělého detektiva. Na(ne)štěstí je tu sebestředný zloduch, jenž pomůže dát životu bývalého policisty zase smysl.

Měsíc před koncem roku 2014 vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA nový detektivní román klasika hororu Stephena Kinga s názvem Pan Mercedes (Mr. Mercedes, 2014). Překladu se ujala Linda Bartošková.

Stephen King, narozený na podzim roku 1947 v Portlandu v USA, je jedním ze současných nejplodnějších autorů. Jen jeho románové portfolio čítá k dnešnímu dni přes padesát titulů, o povídkách ani nemluvě. Uvážíme-li, že svůj první román Carrie vydal „až“ v roce 1974, je zřejmé, že v některých letech musel vydat i několik knih, přičemž nejsilněji jsou zastoupeny asi rok 1996, kdy vyšla šestidílná série Zelená míle (Green Mile) a pak rok 2003, kdy Stephen King vydal pět dílů Temné věže (Dark Tower), jež hned následujícího roku doplnil o další dva. Mnoho z jeho knižních předloh se také dočkalo filmového zpracování, počínaje právě prvním románem Carrie, přes klasické To (It, knižně 1986,  film 1990), již zmíněnou Zelenou míli (Green Mile, knižně 1996 a jako komplet 2000, film 1999) či loňský Výhodný sňatek (A Good Marriage, knižně jako povídka v rámci sbírky Full Dark, No Star 2010, film 2014). Co do počtu si Kingem inspirovaná filmová díla nijak nezadají s jeho románovou tvorbou.

Pan Mercedes je detektivní román s hlavní postavou detektivem ve výslužbě Billem Hodgesem, zachycující poměrně výstižně souboj s prázdnotou, do níž se může aktivně žijící vyšetřovatel dostat, když najednou zjistí, že jeho adrenalinový život se ze dne na den změnil v nudu a šeď domácí zahálky. Jako mnozí jiní v jeho postavení, i on je sám, protože žena jej opustila již dávno, právě v době, kdy upřednostňoval svoji práci před rodinou. Bill Hodges není dalek tomu prostřelit si hlavu revolverem, jenž zdědil po svém otci, když v tom jej probere dopis od někoho, kdo se hlásí k jednomu z nemnoha Hodgesem nevyřešených zločinů závěru detektivní kariéry. Muž, jenž je v policejních záznamech veden jako „Mercedesový vrah“ a jenž se k tomuto titulu se zvrácenou hrdostí hlásí, má na svědomí osm mrtvých a bezpočet zraněných po svém útoku na frontu nezaměstnaných za volantem obřího vozu Mercedes-Benz SL500, jenž odcizil bohaté ženě, kterou pak cíleně a pro své pobavení dohnal k sebevraždě. A sebevražda je i osud, jenž si Mercedesový vrah vybral pro detektiva ve výslužbě Billa Hodgese. Ke svému překvapení však záhy zjistí, že dosáhl pravého opaku a Hodgese přivedl zpět k životu právě tím, že mu dal opět smysluplnou náplň a životní cíl – chytit jeho, Mercedesového vraha.

Stephen King jednoznačně prokazuje, že ne náhodou je jedním z nejúspěšnějších autorů posledních čtyřiceti let. Svým charakteristickým stylem dokáže čtenářovu pozornost získat již od prvních stránek, ba od prvních slov, což je schopnost mnohým i jinak úspěšným spisovatelům nedosažitelná. Kdokoli, kdo vezme do ruky Pana Mercedese, nebude chtít tuto tři sta sedmdesát šest stran dlouhou knihu pustit, dokud se nepročte až na konec. Jejím největším a nejspíš jediným nedostatkem je právě to, že jen málokdo si může dovolit ukořistit ze svého pracovního dne tolik času a přečíst ji jedním dechem, což je rozhodně něco, k čemu dychtivého čtenáře láká.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePan Mercedes

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2014

Napsat komentář