Biografické střípky

biografie pondeli uvodni(1)
Biografie se u čtenářů těší oblibě. My jsme pro vás dnes vybrali čtyři, v nichž se můžete setkat s opravdu rozličnými a zajímavými osobnostmi, které byste třeba jinak vůbec nepotkali. O tom, který životní příběh pro vás bude nejzajímavější, už rozhodněte sami…

Hned na úvod máme něco pro dobrodruhy. Philip Connors se pravidelně vrací do Nového Mexika, aby tam z výšky tří tisíc metrů dohlížel na krajinu pod sebou. To zrovna není úplně běžný koníček. Jeho knihu si dobrodruzi a milovníci přírody jistě užijí nejenom díky napětí z toho, co vše by se mohlo stát, ale i díky jeho až poetickému vyprávění o přírodě i životě samotném.

Na horských vrcholech řídce osídleného severoamerického Západu dodnes funguje síť požárních hlásek sloužících k včasnému odhalení požárů. Autor knihy se každoročně vrací na třítisícový Apache Peak na jihu Nového Mexika, aby tam od dubna do srpna strážil horskou a pouštní krajinu pod sebou – jedná se o oblast, kde dochází k vůbec nejčastějšímu výskytu suchých bouří na území Spojených států. Kniha nabízí zasvěcený pohled na problematiku požárů, včetně historických a společenských souvislostí. Vysvětluje, v čem spočívá přirozená ekologická funkce ohně, a ukazuje, jak v současnosti dochází k přehodnocování přístupu k boji proti tomuto živlu. Především je ale poetickým vyprávěním o životě uprostřed neprostupných lesů a horských štítů, o přírodě a o samotě. Autor tak vědomě navazuje na řadu svých slavných předchůdců, spisovatelů a současně příležitostných požárních hláskařů, mimo jiné beatniků Garyho Snydera a Jacka Kerouaca, kteří v osamění na horských vrcholcích naslouchali múzám, ale i svým vnitřním běsům a strachu.

Sezóna požárů

Zápisky z požární hlásky v divočině
Autor: Philip Connors
Přeložil: Jan Chovaneček

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7675-068-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sezóna požárů vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Nemusela mě dál přesvědčovat. Strávil jsem až příliš mnoho zbytečného času v městském shonu, a když jsem konečně spatřil krajinu s více než dvaceti horskými pohořími, která jsem nedokázal pojmenovat, s více horami, než na kolik by se dalo za celý život vylézt, byla to láska na první pohled. A že to byl nějaký pohled: krajina ještě rozlehlejší než je území Marylandu, přes 50 tisíc kilometrů čtverečních pouště a lesů a řetězce horských ostrovů nazývaných Madrean Sky Islands, rozprostírajících se na území dvou amerických států a severního Mexika. Během odpolední, kdy byla Mandi na stráži v hlásce, jsem se vydával na výlety skrze letité porosty jedlí a obří háje topolů.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Philip Connors (*1972) je spisovatel a profesionální strážce požárů. Vystudoval žurnalistiku a pracoval v The Wall Street Journal. V roce 2002 novinářskou profesi opustil, nastoupil na sezónní práci hláskaře u americké lesní správy v Novém Mexiku a od té doby se na rozhlednu na vrcholku hory uprostřed divočiny vrací každý rok. Sezónu požárů napsal po osmi letech služby a získal za ni řadu ocenění. Dále je autorem titulů All the Wrong Places a Song for the River, který portály Publishers Weekly a Amazon Book Review označily za jednu z nejlepších knih literatury faktu roku. Fotografie zachycující hlásku, na níž působí, a okolní divočinu je možné si prohlédnout na jeho webu www.philipconnors.com.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

V další knize se vrhneme na cestování. Ovšem ne jen tak ledajaké. Běžně asi necestujeme na Sibiř, a navíc ještě s urnou! Ruská autorka knihy Rána však ano. Vyprávění samotné je na pomezí mezi dokumentem a autobiografií a vyprávění o cestě doplňuje celá řada dalších příběhů.

Prozaický debut básnířky Oksany Vasjakinové. Jedná se o dokumentární, autobiografický text, který se odvíjí kolem vypravěččiny cesty s matčiným popelem z Volgogradské oblasti na rodnou Sibiř. Z Volgogradu do Moskvy, z Moskvy do Novosibirsku a Irkutsku letadlem s přestupy a poté čtrnáct hodin autobusem přes tajgu do městečka Usť-Ilimsk, ve kterém jako by všechny cesty končily. Tato dlouhá trasa představuje kostru románu, kolem níž se soustřeďuje vyprávění o smrti, umírání a loučení provázeném nesmyslnou byrokracií. Cesta do rodných míst je zároveň cestou k pochopení vlastní sexuality, ženskosti i způsobu, jak o těchto tématech dnes vypovídat. Autorka se ve svých úvahách obrací k řadě svých předchůdkyň, mimo jiné i k avantgardistce Jeleně Gurové či lágrové spisovatelce Anně Barkovové aj. Románové pasáže se prolínají s esejistickými, přítomnost s minulostí. Svým zájmem o rodinnou paměť je román blízký próze ruské básnířky a esejistky Mariji Stěpanovové Památce paměti (Pamjati pamjati 2017, česky 2021), míšením intimního světa s úvahami o literatuře a umění zase prózám britské spisovatelky Olivie Laingové. Vasjakinová za Ránu obdržela literární cenu NOS (2021).

Rána

Autorka: Oksana Vasjakinová
Přeložila: Alena Machoninová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-88411-20-8
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Rána vydalo nakladatelství Maraton.

Ukázka z knihy

Ruka Ljubovi Michajlovny, mírně oteklá a našedivělá, ležela na opěradle gauče. Je to zvláštní, napadlo mě při pohledu na tu ruku, copak se bez posvěcení kněze nedá pochopit, že člověk umírá, když je i tak jasné, že umírá? Ljubov Michajlovna má klidný obličej. Věří v Boha a je jí rakovina ustoupila. Nejspíš si myslí, že rakovina u ní ustoupila proto, že věří v Boha. A taky se jí v obličeji zračí převaha. Jako by v klíně držela neviditelný pohár života, který vyhrála v soutěži s mojí mámou.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Oksana Vasjakinová (*1989) je ruská básnířka a spisovatelka a kurátorka řady kulturních projektů. Narodila se v sibiřském městě Usť-Ilimsk. Vystudovala Literární institut Maxima Gorkého v Moskvě. První básnickou sbírku Ženská próza vydala v roce 2016. Se svou poezií se dostala do užších nominací několika významných ocenění a obdržela básnickou cenu Licej za rozsáhlou báseň Když jsme žili na Sibiři. V roce 2019 jí v nakladatelství AST vyšel cyklus Vítr zuřivosti, věnovaný ženským obětem sexuálního násilí. Rána je její prozaickou prvotinou; v roce 2022 ji nakladatelství Novoje litěraturnoje obozrenije doplnilo o román Step věnovaný otci, dálkovému řidiči kamionu, a devadesátým letům v ruské provincii. V březnu 2023 pak vyšel závěrečný text prozaické trilogie, román Růže, který je věnován tetě z matčiny strany a jejímu boji s tuberkulózou.

Zdroj informací: Maraton

————————————————

Ve třetí knize dnešního výběru se podíváme do Švédska. Nepůjde však o cestování jako takové, ale o to, jaké byly začátky československé rodiny ve Švédsku v éře osmdesátých a devadesátých let. Nouze tady nebude ani o politiku a autor v knize rozhodně nikoho nešetří, pokud si to nezaslouží.

Obsah knihy, kterou držíte v rukou, lze vyjádřit krátce: čtivě napsané dobrodružné švédské vzpomínky z českého úhlu pohledu. Jejich autor, Jiří Pallas (nar. 1949), je známý mimo jiné tím, že co na srdci, to na jazyku. Neskrblí pochvalou, kde pochválit chce, a samozřejmě ani kritikou, když se mu něco nelíbí. Nešetří nikoho – ani sebe. Píše s potřebným odstupem a nadhledem, s lehce plynoucím humorem, kořeněným sebeironií. O této knize lze soudit různě, jen ne tak, že je ve všech ohledech politicky korektní. Jiří Pallas je spojován především se vznikem a úspěšným organizačním a manažerským vedením hudebního sdružení písničkářů Šafrán – ale to je jen jedna kapitola této knihy i jeho života. Podepsal Chartu 77 a byl poté i s rodinou během estébácké akce Asanace vyhnán do exilu: od podzimu 1977 žije ve Švédsku, nejdřív v Uppsale, pak ve Stockholmu. Ve své knize popisuje založení a fungování hudebního vydavatelství Šafrán 78, exulantské začátky, údiv nad severskými reáliemi v dobrém i horším a každodenní život československé rodiny ve Švédsku let osmdesátých a devadesátých. Proč se Jiří Pallas po listopadovém převratu nevrátil do vlasti? Vždyť se vrátil. Odvedl svou práci pro nově budovaný stát a pak zas odjel zpět směr sever. Při psaní vzpomínek se ponořil i do vlastní rodinné historie, která překvapivě i zajímavě rámuje celé vyprávění. Výběru toho lepšího, co pojí český a švédský národ, věnoval autor jednu zvláštní kapitolu. Její název by mohl současně být podtitulem knihy, anebo ještě lépe podtitulem vizitky Jiřího Pallase: Československý živel ve Švédsku.

Rodinné anabáze a Šafrán

aneb Rukověť o Švédsku
Autor: Jiří Pallas

Počet stran: 326
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7492-621-1
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Rodinné anabáze a Šafrán vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jiří Pallas (*1949) vystudoval průmyslovou školu a pracoval jako technik. V sedmdesátých letech se stal manažerem countryové skupiny Ohaři, poté organizoval koncerty písničkářského sdružení Šafrán. Po podpisu Charty 77 odešel do švédského exilu, kde pod hlavičkou Šafrán 78 vydával gramofonové desky zakázaných českých a polských autorů. Vystudoval na uppsalské univerzitě systémové inženýrství a věnuje se informatice. V roce 2022 vydal vzpomínky Rodinné anabáze a Šafrán aneb Rukověť o Švédsku.

Zdroj informací: Galén

————————————————

Na závěr pro vás máme román o životě… O životě Čecha, o kterém snad každý slyšel, ale málokdo o něm ví víc, než si snad pamatuje ze školních lavic. Přitom život v rozbouřené době po bitvě na Bílé hoře nebyl jednoduchý. Jak si s tím poradil Bohuslav Balbín?

Román o životě učence, literáta, kněze a pedagoga Bohuslava Balbína (1621–1688) propojuje realitu a fikci pokud možno tak, aby na sebe co nejtěsněji nasedaly, zároveň se snahou vylíčit dobové mravy a atmosféru tak věrně, jak jen s odstupem let lze. Sedmnácté století, dominované třicetiletou válkou, patřilo v našich zemích a přilehlé střední Evropě k nejhorším vůbec, srovnatelné snad jen s tím dvacátým. I Balbín v dobovém bludišti prospěchu a hrůzy kličkoval, jak se dalo. Dříve, než se stal idealizovanou, leč zaprášenu vycpaninou v obrozenecké almaře zasloužilých dědků, to byl člověk z masa a krve, také nadšený lovec a rybář, první český „skautský vůdce“ i jazykový národovec.

Jezovita Balbinus

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 140×196 mm
ISBN: 978-80-200-3367-3
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Jezovita Balbinus vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Zdálo se že, rod Škorniců Balbínů z Vorličné vymře po meči. Zdálo se to o to víc, že Zuzanin muž polehával ve vedlejší místnosti, už půl roku. Sice dostal od samotného Albrechta z Valdštejna pochvalu, jak statečně hájil pardubický zámek v letech 1618–19 proti stavovským, ale to byl také konec jeho kariéry. Měl sice běloskvoucí katolický i procísařský „kádrový posudek“, ale z námahy, vyčerpání a chronického prochlazení dostal zánět ledvin a nevypadalo to s ním dobře. Kdysi úhledný voják – „statečný rytíř“, psali mu do dopisů – začal otékat, zejména na nohou a očních víčkách a sotva se vlekl.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Stanislav Komárek je český biolog, filozof, spisovatel, básník, etolog, antropolog a historik biologie. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul RNDr. Krátce byl aspirantem v Parazitologickém ústavu Akademi věd. Zabývá se zejména dějinami biologie, vztahem přírody a kultury, humánní etologií a biologickou estetikou. Je autorem mnoha svébytných esejů a další děl: Jungovské eseje z devadesátých let (2 svazky), Darwin, Wilson, Portmann, Lorenz, Zápisky z pozdní doby, Města a městečka, Černý domeček, Cestovní eseje z let 1991–2008, Mandaríni, Země spatřené, Tělo, duše a jejich spasení, Západ v mlze a další.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která biografie zaujala vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSezóna požárů
Zápisky z požární hlásky v divočině

Connors, Philip

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeRána

Vasjakinová, Oksana

Maraton, 2023

zobrazit info o knizeRodinné anabáze a Šafrán
aneb Rukověť o Švédsku

Pallas, Jiří

Galén

zobrazit info o knizeJezovita Balbinus

Komárek, Stanislav

Academia, 2023

Napsat komentář