Krátké texty pro dlouhé chvíle

Psaní - ilustrační
Léto si většina z nás spojuje s dovolenou. Patříte ke čtenářům, kteří během dovolené nemají moc času na čtení, ale přesto byste rádi měli nějakou knihu po ruce? Pak si nenechte ujít dnešní knižní tipy – představíme vám kratší texty, ze kterých si vybere každý.

Začneme sbírkou povídek Loterie a jiné povídky od autorky slavného hororu Dům na kopci Shirley Jacksonové. Všech dvacet pět naturalistických povídek v sobě kromě černého humoru ukrývá také nějakou hrozbu. Která z nich vás osloví nejvíce?

Sbírka pětadvaceti naturalistických povídek o světě plném děsivých děr. Jak si povšimla Donna Tarttová, přední americká spisovatelka současnosti, titulní povídka je také hororová, ale v těch ostatních je hrozba více skrytá a ne zcela jednoznačná. Až má čtenář někdy zprvu pocit, jako by se postavám nic vážného nedělo – a potom mu dojde, jak strašný je jejich dosavadní život, nebo teprve bude v důsledku toho, co se jim právě přihodilo. Povídky jako Elizabeth, Sedm druhů víceznačnosti, Květinová zahrada nebo Můj život s R. H. Macym ukazují obyčejné lidi konfrontované s nezájmem, snobismem, rasismem nebo neschopností vybočit ze zajetých kolejí či se vymanit z vlastních nereálných fantazií. Často v nich zajiskří černý humor.

Loterie a jiné povídky

Autorka: Shirley Jacksonová
Přeložil: Miloš Urban

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3752-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Loterie a jiné povídky vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Byl nadraný a obeznámený s domem tak akorát, aby se sám domotal do kuchyně, nepochybně pro led, ale ve skutečnosti aby malinko vystřízlivěl. Aby mohl vytuhnout na gauči v obývacím pokoji, natolik zase rodinným přítelem nebyl. Bez zdráhání opustil párty, kde skupinka u piana zpívala Stardust Nata Kinga Colea a hostitelka s vážným výrazem právě něco vykládala mladíkovi v tenkých průzračných brejličkách a s odmítavě sešpulenými rty; obezřetně prošel jídelnou, kde se o něco důležitého přela skupinka čtyř pěti hostů sedících na nepohodlných židlích; jen se dotkl kuchyňských dveří, rozletěly se a on se posadil k bílému lakovanému stolu, který mu na pohmat připadal čistý a studený. Našel si v zeleném vzorku pěkné místečko na odložení sklenky, a když zvedl hlavu, zjistil, že si ho z druhé strany stolu zkoumavě prohlíží mladá dívka.
„Nazdar,“ řekl. „Ty budeš asi dcera?“
„Eileen,“ odpověděla. „Ano.“
Připadala mu beztvará, pytlovitá; to je tím, jak se ty mladé holky dneska oblékají, přemítal mlhavě. Tmavé vlasy měla po stranách obličeje spletené do dvou copů, od pohledu byla mladá a svěží a rozhodně se na večírek nenastrojila – na sobě měla nafialovělý svetr.
„Mluvíš hezky střízlivě,“ sdělil jí, načež si uvědomil, že takové věci se mladým dívkám neříkají. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Shirley Jacksonová se narodila v San Francisku. V roce 1948 na sebe upozornila prvním románem Cesta skrze zeď, ale především povídkou Loterie, otištěnou v časopise New Yorker, který na ni dostal přes tři sta reakcí od čtenářů, často rozhořčených a pohoršených. Rok nato své mistrovství v oblasti krátké prózy potvrdila sbírkou Loterie a jiné povídky. Její nejslavnější román Dům na kopci vyšel až o deset let později (česky Argo 2016). Mezi její další romány patří mj. Kat, Ptačí hnízdo nebo Sluneční hodiny.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Další sbírka povídek nazvaná Čistý, skromný život pochází z pera českého autora Viktora Špačka. Jaké téma je spojuje? Život a dramatické životní situace, které se většině z nás nevyhnou. Autor vás natolik vtáhne do děje, že i vy budete přemýšlet, jaký postoj byste v daných situacích zaujali.

Povídky vymodelované citlivýma rukama sochaře.

Muž, který jednou večer v pantoflích otevře dveře a zjistí, že za nimi je milenec jeho manželky a s ním vše, co se snaží sám před sebou skrýt. Zapřisáhlý starý mládenec, který se honosí svou vyrovnaností, a přitom v kapse ohmatává lahvičku se sebevražedným prostředkem. Čtyřicetiletá účetní s domovem jako klícka — nebo je to vlastně klec?

Přestože spisovatel a výtvarník Viktor Špaček umí napsat živé postavy, jaké známe z vlastního života, v těchto povídkách-portrétech nejde pouze o podobizny. Jejich ambicí je zároveň ztvárnit určitý postoj, jaký lidé zaujímají v té které životní situaci. Postavy jsou zachycovány většinou zevnitř, z okruhu svých myšlenek, v nichž problémy a traumata úspěšně či neúspěšně zpracovávají. To, že si přitom často nevidí dál než na špičku nosu, jim přirozeně vůbec nebrání v přesvědčení o své pravdě. Řešení, která nakonec volí, bývají logická a dalo by se říct „normální“. Normální však je i to, že šílenství není daleko.

Čistý, skromný život

Autor: Viktor Špaček

Počet stran: 182
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1077-1
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Čistý, skromný život vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

„Nazdar, Kamile. Jak je jí?“
„Komu?“ vykoktal jsem, stále ještě šokovaný. Jenom si tak večer sedím v obýváku, v televizi Belmondo — a najednou tohle.
„Je doma? Nebo ji už odvezli?“
„Kdo?“
Když viděl, že ze mě víc nedostane, rychle kolem mě prošel dovnitř, nahlédl do kuchyně a pak si to namířil po schodech nahoru do ložnice.
„Kam jdeš?“ zařval jsem na něj šeptem, abych neprobudil děti.
„Ty teda nevíš, kde je,“ konstatoval.
„Já myslel, že s tebou.“
Teď vyvalil oči zase on. (str. 8)

O autorovi

Viktor Špaček (nar. 1976) je básník, prozaik a výtvarník. Vystudoval sochařství na VŠUP. Své texty publikoval v antologiích Nejlepší české básně 2011, 2012 a 2013. Roku 2015 mu vyšla sbírka povídek Něco cirkusového a sbírka básní Nejasný rozměr. Pracuje jako externí redaktor a korektor, knihovník a lektor tvůrčího psaní.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Nejnovější thriller Tima Weavera Stín ve dveřích je již jedenáctým pokračováním série s hlavním hrdinou Davidem Rakerem. Tentokrát však autor zvolil odlišný koncept: čtyři příběhy a čtyři případy pojí jedno společné jméno…

Pro Conisterovy to byl večer jako každý jiný, dokud Paul nevyšel po schodech do prvního patra. Dlouho se nevracel, a tak se Maggie, jeho manželka, vydala nahoru za ním. U postele našla jeho telefon a peněženku, všechna okna byla zamčená zevnitř. Po Paulovi se slehla zem. Soukromý vyšetřovatel David Raker se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách a ví, že každé zmizení – jakkoli nepravděpodobné se zpočátku zdá – má logické vysvětlení. Ani ve snu by ho ale nenapadlo, kam ho případ Paula Conistera zavede. A to je jen začátek jeho potíží… Co spojuje hrozivý objev v londýnském metru, znovu otevřený odložený případ, z něhož záhadně zmizely klíčová svědkyně i hlavní podezřelá, a zdánlivě náhodnou střelbu, k níž došlo tisíce kilometrů daleko? Klíčem k nalezení pravdy bude právě David Raker.

Stín ve dveřích

Autor: Tim Weaver
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 472
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 175×213 mm
ISBN: 978-80-7588-347-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Stín ve dveřích vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Zaparkoval jsem na ulici, sebral ze sedadla poznámkový blok a vystoupil. Při zamykání auta jsem se na chvíli zarazil a znovu si vybavil svůj poslední rozhovor s tátou u kuchyňského stolu v chatě v jižním Devonu. Jeho poslední slova. Duchové nestraší ve tvém domě, chlapče. Straší ve tvé mysli. Těžko říct, jestli ve mně tu vzpomínku vyvolalo to, co se mi zatím podařilo vypátrat o Conisterových, nebo jestli šlo o pozůstatek bolesti a stresu z případu, který jsem řešil před třemi lety a který mi už navždy uvízl v paměti. Ať tak či onak, cestou k bráně mi před očima vytanul naprosto zřetelný obrázek tátovy ztrhané, vyčerpané tváře, na niž dopadalo světlo z okna.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Tim Weaver je bývalý novinář a redaktor řady časopisů. Přestože byla jeho novinářská kariéra úspěšná, rozhodl se psát raději thrillery. Počínaje Honem na mrtvého tak vzniklo zatím jedenáct knih, které uvedly na scénu soukromého detektiva Davida Rakera, specialistu na hledání pohřešovaných osob. Weaverův čtvrtý a desátý román, Není cesty zpět a Nikdo není doma, byly prezentovány v prestižním britském knižním pořadu Richard and Judy Book Club. Jeho knihy se pravidelně objevují v žebříčku nejprodávanějších titulů podle Sunday Times a dvě z nich, Žena mého života a Nikdo není doma, se v něm udržely dokonce několik týdnů za sebou. V sérii dále vyšly knihy Němé obětiZlomené srdce, Údolí mrtvých či Muž bez minulosti. Dosud jediným autorovým románem mimo sérii s Davidem Rakerem je krimi thriller Ztracené střípky. Žije s manželkou a dcerou nedaleko Bathu v jihozápadní Anglii.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Stanislav Komárek  se zabývá dějinami biologie, vztahem přírody a kultury, humánní etologií a biologickou estetikou. Je autorem mnoha svébytných esejů. Pokud dáváte přednost náročnější literatuře, nenechte si ujít jeho Jungovské eseje z devadesátých let.

Devadesátá léta dvacátého století představovala u nás a ve východnější Evropě jakési „jaro národů“, jako když na pahýl ořezaná vrba znovu obrazí. Autor je rád, že si tohoto závratného období dosyta užil po opětovném návratu z exilu do Čech. Jedním z četných překvapení bylo zjištění, že zatímco vídeňská duše, zapletená v labyrintu centrálních úřadů, potlačované sexuality a jejích mocenských sublimací, je v podstatě freudovská, ta pražská je strukturována mnohem spíše jungovsky. Také tehdy byla vhodná doba k reflexím a sebereflexím a jejich plodem jsou tyto dva svazky esejů o duši individuální i kolektivní.

Jungovské eseje z devadesátých let (2 svazky)

Autor: Stanislav Komárek

Počet stran: 640
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-200-3330-7
Doporučená cena: 695 Kč

Knihu Jungovské eseje z devadesátých let (2 svazky) vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Apokalyptické představy vždy provází nejen představa vymření, ale i představa kulturního úpadku do naprostého barbarství. Je dobře vědět, že poezii či zvídavost lze vyhubit jen zánikem posledního člověka – co existují atomové zbraně, podstatně vzrostla nechuť použít nejen je, ale ve velké míře i ty „konvenční“. K podstatným kulturním disipacím pak dochází v dějinách často bez zřetelné katastrofální příčiny – rozpad antické kultury vrcholící spálením alexandrijské knihovny byl „spontánní“, na rozdíl třeba od smetení té starokrétské výbuchem sopky. Ostatně i v našich časech klesá pod obzor mnoho z odkazu minulosti, ač knihovny ještě fungují a počet gramotných na planetě dosáhl největšího počtu od počátku věků. Z Teilhardových vizí se asi konsekventně uskutečnila jen jedna – vznik planetární noosféry, jakéhosi myšlenkového „nadindividuálního organismu“. To ovšem neznamená, že minulé myšlenky a celý „způsob kultury“ zůstanou tím pádem nějakým způsobem zachovány. Určité „fragmenty lidství“ lze dost těžko podstatně pozměnit – proti např. šíření informací je dnes proces lidského rozmnožování a jevy jej obklopující trapně archaický. (str. 44)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Prof. RNDr. Stanislav Komárek, Dr. se narodil 6. srpna 1958 v Jindřichově Hradci. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity, krátce působil v Parazitologickém ústavu ČSAV v Českých Budějovicích, ale roku 1983 emigroval do Rakouska a pracoval ve vídeňském Naturhistorickém muzeu či Zoologickém ústavu Vídeňské univerzity. Od roku 1990 přednáší na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Získal titul profesora filozofie a dějin přírodních věd. Napsal dlouhou řadu knih.

Zdroj informací: webové stránky autora

————————————————

Kniha Františka – Most sebevrahů v sobě ukrývá pět novel. Čtyři z nich, v nichž autorka pojednává o tajemstvích života a smrti, již vycházejí podruhé. Ale jedna se ke svým čtenářům dostává prvně. Nenechte si ujít novelu Františka spisovatelky Valji Stýblové.

Novela Františka vychází poprvé a čtyři novely z Mostu sebevrahů vycházejí podruhé. Františka byla původně součástí knihy Sedmý závoj o lidech žijících na hranici života a smrti kvůli vážné chorobě a jak na tento stav reaguje jejich okolí. Knihu autorka nedokončila a zůstala z ní jen první novela Františka.

Františka – Most sebevrahů

Autorka: Valja Stýblová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-483-0
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Františka – Most sebevrahů vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

„Jak to víš, že jsem chromý?“ zeptal se.  „Nebo jsi to řekla jen tak?“
„Neřekla jsem to jen tak. Skočil jsi po hlavě do vody a zmáčknul sis krk, co jsou nervy pro ruce a pro nohy.“
Najednou mu vadilo, že se to dozvěděla. Zamračil se.
„Kdo ti co napovídal? Sestry?“
„Né, ty přeci nic povídat nesmějí.“
„Tak kdo?“
Snažila se vzpomenout. Dávala si na čas, skákala kolem něj po jedné noze, krčila nos, dělala všelijaké grimasy.
„Já už nevím,“ řekla bezradně.  „Někdo ve škole, chodím tam, co učí tvoje máma.“
Ve škole! I to ho zlobilo. Představil si, jak si o něm povídají, jak ho litují nebo se tak tváří, ale ve skutečnosti je to všem jedno. V krku se mu hromadila hořkost, neudržel se.
„A tys mě tu náhodou našla,“ řekl jízlivě. „Ale spíš tě poslali na čumendu, aby věděli, jakej jsem mrzák.“ (str. 9)

O autorce

Valja Stýblová je lékařka a spisovatelka. Ve své medicínské profesi dosáhla významných vědeckých úspěchů v oblasti neurologie a psychiatrie, jako profesorka Lékařské fakulty UK byla přednostkou fakultní neurologické kliniky v Praze-Vinohradech. Její literární dílo je spojeno s lékařskými tématy, která úzce souvisejí s otázkami etickými a psychologickým dialogem uvnitř člověka, ve kterém se tvoří jeho charakter a činy. Pro nakladatelství Šulc-Švarc napsala: trojdílný životopisný román Lužanská mše (Vita brevis, Ars longa, Musis amicuso architektovi a největším českém mecenáši Josefu Hlávkovi, za který byla v roce 2010 oceněna Akademií literatury české Cenou Boženy Němcové; volnou ságu současné lékařské rodiny vytvořenou z knih Most přes řeku Léthé, Most sebevrahů, Most aeskulapů, Ondinino prokletí; román Benjamín o složitosti lidské duše, zrádné křehkosti rodinných vztahů, hledání porozumění a lásky v dospívání i dospělosti; humoristickou knihu Eli, Oli, Al a pes Hanibal o trojčatech a jejich psu. Nakladatelství Šulc-Švarc vydalo další její starší díla, která se těší trvalému čtenářskému zájmu: dvě psychologické prózy o etických otázkách medicínské praxe a smyslu lékařského poslání Mne soudila noc a Skalpel, prosím; psychologický příběh nerovného manželství profesora latiny a jeho žákyně Nenávidím a miluji; román o vzorné manželce a matce, která nechce rezignovat na svoji vědeckou práci Zlaté rybky; psychologický román o proměnách manželského trojúhelníku Nevěra; knihu pro děti o dobrodružství dvou bratrů a zvířat z vědecké laboratoře Můj bráchavyprávění o životě seniorů v domovech důchodců i mimo něj Na konci aleje a samostatný román Mecenáš v obnošené vestě, který navazuje na Lužanskou mši a zachycuje působení světově proslulého Josefa Hlávky v Praze, kde založil Českou akademii věd a velkoryse podporoval českou vědu, umění a školské instituce na přelomu 19. a 20. století.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

Lubomír Müller napsal povídky, ve kterých se s laskavostí a humorem vrací do doby, kdy svět ještě viděl dětskýma očima. Čas je sice neúprosný, ale také spravedlivý, protože měří všem stejně. Vraťte se i vy do dětství prostřednictvím krátkých příběhů, které najdete v knize Obrázky času.

Čas spěje neúprosně vpřed a vracet se nehodlá, ani nemůže. Nelze napravit nic z toho, co jsme kdysi zavinili. Můžeme jen ve vzpomínkách odhalit, kdo nás inspiroval, motivoval, uváděl správným směrem. Lubomír Müller vykresluje okamžiky, které zažil jako dítě a jež ho provázejí životem. Krátké příběhy odhalují malého kluka s velkou fantazií, který s odvahou pozoroval svět a snažil se jej pochopit. To vše se mu otisklo za víčky a rozeznělo jeho muzikantskou duši. Od babičky získává nadhled, od dědečka rozvahu, díky tatínkovi se ničeho nebojí a maminka mu poskytla náruč vždy, když bylo potřeba. Ze střípků vzpomínek tak vznikla mozaika, která ve výsledku hladí, objímá a inspiruje k vlastnímu snění.

Obrázky času

Autor: Lubomír Müller

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-87654-35-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Obrázky času vydalo nakladatelství JaS.

Ukázka z povídky Vanová láska

Moje vanová láska sedí ve vodě naproti mě. I její nahé tělo obtáčí pára jako popínavý břečťan a horké vlhko obléká její hladkou kůži do perličkové košilky. Smějeme se oba, protože si vzájemně rukou roztíráme velké fleky špíny, která nám ulpěla na tváři a na ramenou. A že to není ledajaká špína! Je mastná, tmavě šedá, místy až dočerna. Drží se naší kůže jako neotřesitelná víra. Horká voda jí na mnoha místech cupuje na malé cáry a ty pak v tenkých čůrkách kloužou po kůži dolů. Vlní se a vypadají jako příšerky z pohádek, jako strašidelné malé medúzy. Určitě se oba těmto příšerkám podobáme. Ona to však vidí jinak.

Dočtěte si ukázku na webových stránkách autora.

O autorovi

Lubomír Müller se narodil v Plzni roku 1955. Po studiích na SPŠA a Konzervatoři v Teplicích vystudoval hudební a divadelní vědu na Masarykově univerzitě v Brně (PhDr.). Do roku 1989 redaktoroval hudební měsíčník Opus musicum. Od roku 1990 vystřídal různá zaměstnání: učitel, redaktor deníku Rovnost, zástupce šéfredaktora magazínu …AND YOU, volný žurnalista, ladič pian, kabaretní klavírista, fotograf, kameraman. V roce 1993 začal vydávat ve vlastním vydavatelství pohlednice, učební pomůcky, relaxační hudbu, hudební znělky pro různé příležitosti i vlastní knihy.

Zdroj informací: webové stránky autora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLoterie a jiné povídky

Jacksonová, Shirley

Argo, 2022

zobrazit info o knizeČistý, skromný život

Špaček, Viktor

Host, 2022

zobrazit info o knizeStín ve dveřích

Weaver, Tim

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeJungovské eseje z devadesátých let (2 svazky)

Komárek, Stanislav

Academia, 2022

zobrazit info o knizeFrantiška – Most sebevrahů

Stýblová, Valja

Šulc-Švarc, 2022

zobrazit info o knizeObrázky času

Müller, Lubomír

JaS, 2022

Napsat komentář