Před pikolou, za pikolou

Weaver_NikdoNeniDoma_audio
Čas od času se někdo ztratí. Když ale v jediném okamžiku zmizí celé osazenstvo jedné malé vesničky, jde vpravdě o záhadu všech záhad. Je vůbec možné najít nějaká vodítka i několik let po takové události? Chce to jistou dávku umu, štěstí a hlavně odolnosti. Pak je možné téměř všechno.

Když jsme si před dvěma lety představili zvukovou podobu knihy Tima Weavera Zlomené srdce (Broken Heart, 2016, česky prvně 2017), pozastavili jsme se nad tím, že se jako první na našem trhu objevil až sedmý díl příběhů o soukromém vyšetřovateli Davidu Rakerovi. V té době celá sada čítala devět titulů, z nichž poslední dva tehdy ještě ani neměly český překlad. Od léta 2018 se ale situace změnila. A tak se dnes můžeme podívat na audio verzi již desátého pokračování této oblíbené britské série. Nese název Nikdo není doma (No One Home, 2019). Tištěný překlad, který pro nakladatelství Mystery Press připravila Alžběta Lexová, vyšel již v květnu 2020. Pod hlavičkou Audioteky jej o pár měsíců později namluvil Igor Bareš.

Doplňme rovnou, že stejný interpret během oněch dvou let načetl i třetí titul série s názvem Ztracený (Vanished, 2012, česky 2018) a devátý Žena mého života (You Were Gone, 2018, česky 2019). Ostatně melodický hlas, dokonalá výslovnost a příkladná schopnost jednohlasé dramatizace jsou jen některé z předností přednesu Igora Bareše. Čas od času si připomínáme, že za úspěchem audioknihy stojí kromě úrovně předlohy i to, jak moc se projev předčítajícího sejde se vkusem čtenáře/posluchače. Tento aspekt bude, pochopitelně, dán z velké části osobními preferencemi každého z nás. V mé audioknihovničce si kombinace Tim Weaver – Igor Bareš nalezla čestné místo na vrcholu žebříčku oblíbenosti.

Nikdo není doma představuje zatím nejkomplikovanější příběh z celého rakerovského desatera. Devět obyvatel izolované vesničky v yorkshirské oblasti jednoho dne beze stopy zmizí. Místo je od té doby opuštěné, jen pozůstalí je jezdí v nepravidelných intervalech udržovat. Po marném očekávání oficiálních výsledků policejního pátrání se syn jedné ze zmizelých rodin obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera. Ten se pustí do na pohled beznadějného úkolu, během jehož řešení se, jak už je v příbězích této série prakticky pravidlem, ocitá v přímém ohrožení života. S pátráním mu pomáhá i zpočátku tajemná postava člověka, jemuž hlavní hrdina kdysi umožnil předstírat vlastní smrt. Identita dotyčného je postupně odkrývána a snad neprozradím příliš poznámkou, že se jedná o osobu, jež sehrála významnou roli ve třetí knize Ztracený. Kromě hlavní dějové linie se autor uchyluje i k několika zdánlivým odbočkám, jež ovšem čtenáře ve správnou dobu dovedou tam, kam je třeba. V jedné z nich dává Tim Weaver čtenářům nahlédnout za oponu průkopnické role ženy na místě detektiva americké kriminální policie v závěru minulého století. A podobně jako v úvodní knize celé série hraje v desítce významnou roli i otázka krádeže identity. Přestože se může celý příběh chvílemi jevit až přehnaně propletený a zdánlivě odskakující k tématům, jež nedávají zpočátku moc smysl, autorova profesionalita nakonec přece jen zvítězí. Do rukou, v našem případě do uší, se nám tak dostává další z velice propracovaných románů stávající britské spisovatelské hvězdy současnosti.

Každá z knih této sady dokáže obstát jako samostatný román a ani Nikdo není doma nepředstavuje výjimku. U knižních sérií (a filmových ještě častěji) se samozřejmě může přihodit, že příběh za příběhem působí, když ne přímo jako podle kopíráku, pak přinejmenším velice podobně. To naštěstí není případ Weaverova Davida Rakera. U toho se můžete pokaždé těšit na něco nového. Zároveň ale nebudete ochuzeni ani o onen pocit sounáležitosti se svým oblíbeným hrdinou.

Nikdo není doma patří do kategorie knih, u nichž platí, že čím víc se do nich ponoříte, tím hůře se dokážete odtrhnout. U podmanivého hlasu Igora Bareše se takový úkon stává ještě těžším. A jsme opět u výhody zvukové verze. Na rozdíl od tištěné předlohy se poslechu lze věnovat i v situacích, jež četbu neumožňují. Jinak promarněný čas na přesun z místa na místo, sportovní aktivity, ale i odpočinek se ztlumeným světlem na sklonku dne – to jsou jen tři příklady za všechny.

Pojďme se společně těšit, že nám Audiotéka brzy nabídne i některý další ze zatím zbylých šesti titulů a že si za interpreta zvolí osvědčeného Igora Bareše. A kdo ví, třeba se dočkáme i jedenáctého příběhu, o jehož hrubých obrysech Tim Weaver píše na svých oficiálních webových stránkách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdo není doma
Audiokniha

Weaver, Tim

Audiotéka.cz, 2020

zobrazit info o knizeNikdo není doma

Weaver , Tim

Mystery Press, 2020

Napsat komentář