Česká stopa v Chicagu

Chicago
Chicago je americké město, v jehož historii nechali Češi nesmazatelnou stopu. Stalo se kolébkou české komunity, která zde kulturně a společensky rozkvétala. Sonda do historie českého exulanství do Ameriky začíná…

Chicago lákalo přistěhovalce díky dostatku pracovních příležitostí. Češi sem začali přicházet od padesátých let 19. století a díky tomu se Chicago po Praze a Vídni stalo třetím největším českým městem. Součástí knihy jsou i editované dokumenty.

V padesátých letech 19. století začali do Chicaga přicházet první obyvatelé českých zemí. Město tehdy ještě nebylo příliš velké, zato se dynamicky rozvíjelo. Byl to zejména dostatek pracovních příležitostí, který sem lákal stále větší množství přistěhovalců z habsburské monarchie. Chicago se na přelomu 19. a 20. století stalo po Praze a Vídni třetím největším českým městem, poněvadž zde žilo přes sto tisíc českých emigrantů. Edice přináší souhrn nejdůležitějších a nejzajímavějších dokumentů k dějinám českého Chicaga, a tím i vystěhovalectví do USA. Protože dějiny Čechů v Chicagu nejsou dosud systematicky zpracovány, je součástí publikace obsáhlý historický úvod. Editované dokumenty jsou členěny do tematických celků a zároveň řazeny do širších historických souvislostí.

Ukázka z knihy

Každý, kdo se rozhodl pro nový život v Americe, musel absolvovat náročnou cestu přes Atlantický oceán. Češi nejvíce odplouvali z německých přístavů, využívali ovšem i lodní spojení z anglických, nizozemských, francouzských a španělských přístavních měst. Většinou se nejednalo o pohodlné cestování – lodě byly přeplněné a často velmi špinavé. Mnoho cestujících trpělo mořskou nemocí, nedostatkem jídla a docházelo také k epidemiím, které si často vyžádaly oběti na životech. Cestou přes oceán začínal – navzdory všem nesnázím – nový život. (str. 63)
Podívejte se na pokračování ukázky.

Střípky z českého Chicaga

Edice dokumentů k dějinám Čechů v americkém Chicagu v letech 1848–1918
Autoři: Jaroslav Kříž, Lenka Křížová

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2721-4
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Střípky z českého Chicaga vydalo nakladatelství Academia.

O autorech

Mgr. et Mgr. Jaroslav Kříž (* 1987) pracuje jako ředitel Městské knihovny Antonína Marka v Turnově a je doktorandem na Ústavu etnologie FF UK v Praze. Specializuje se na dějiny cestovatelství a migrační politiku.

Mgr. et Bc. Lenka Křížová (* 1987) je pracovnicí Historického ústavu Akademie věd ČR a dokončuje doktorské studium na FF UK. Zabývá se českými kulturními dějinami 19. století a regionální historií Mladoboleslavka a Turnovska.

academiaNakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Druhá kniha přináší ucelený přehled o vývoji české komunity v Chicagu. Zatímco v meziválečném období došlo k rozvoji kulturního a spolkového života, tak po okupaci Československa se komunita zapojila finančně do odboje.

České vystěhovalectví v USA je poměrně málo zpracované téma. Předkládaná kniha je případovou studii české komunity ve městě Chicagu, kde počet Čechů stoupl z 10 000 osob v sedmdesátých letech 19. století na 122 000 kolem roku 1920. Období mezi světovými válkami se zde neslo v duchu rozvoje kulturního a spolkového života i posilování vztahů se „starou vlastí“. Po nacistické okupaci se chicagští Češi výrazně zapojili do financování Benešova zahraničního odboje a po komunistickém puči v únoru 1948 se město stalo domovem početné nové vlny exulantů. Jejich odliv nastal až v šedesátých letech 20. století. Dnes ze slavné minulosti českého Chicaga zbývají pouze fragmenty.

Ukázka z knihy

Prvním krajanským spolkem v pravém slova smyslu, jenž sloužil pro vzdělávácí a kulturní potřeby a podporoval komunitní život, byla Slovanská lípa (Slavic Linden). Šestnáct chicagských Čechů ji založilo 24. listopadu 1861 v hostinci jistého Augusta Kučery. Ihned po zrodu o sobě dala hlasitě vědět. Na druhý svátek vánoční se uskutečnil ples Slovanské lípy, na němž obstaral hudební kulisu sbor Great Union Band, sestavený z nejstarších českých hudebníků v Chicagu. (str. 20)

České Chicago

Autor: Martin Nekola

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7422-505-5
Doporučená cena: 139 Kč

 

Knihu České Chicago vydalo nakladatelství Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

PhDr. Martin Nekola, Ph.D. (* 1982), vystudoval politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Věnuje se především nedemokratickým režimům a československému poúnorovému exilu, jeho osobnostem, organizacím a událostem. Je autorem více než dvou set odborných a populárně naučných článků a sedmi monografií, např. Hitlerovi satrapové (2008, Cena Miroslava Ivanova), Vyslanci hákového kříže (2011, Cena Egona Erwina Kische), Per Zenkl: Politik a člověk (2014).

nlnlogoNakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřípky z českého Chicaga
Edice dokumentů k dějinám Čechů v americkém Chicagu v letech 1848–1918

Kříž, Jaroslav – Procházková, Lenka

Academia, 2017

zobrazit info o knizeČeské Chicago

Nekola, Martin

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

Napsat komentář