3. mezinárodní knižní veletrh a literární festival SVĚT KNIHY, 2. část

svet-knihy-2017
„Jde o největší knižní událost u nás,“ říká Martin Vopěnka, „jakýsi vývěsní štít českého knižního trhu.“ Nakolik festival v tomto roce dostál svému poslání a dal za pravdu Vopěnkovým slovům, se pokusí ukázat i druhá část reportáže.


První část si můžete přečíst zde.

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák

Je sobota 13. května a znovu vstupuji do prostor Průmyslového paláce. Tentokrát s jasným cílem: zúčastnit se tří akcí pořádaných vydavatelským domem GRADA a poslechnout si besedu nad knižním počinem nakladatelství ARGO. Nejprve vyhledám prostory Grady, koná se zde autogramiáda pana Svěráka. Pobídka „Přijďte si pro podpis do nejnovější knihy Tiché šlapací království od Zdeňka Svěráka. Chybět nebudou ani Filmové komedie, které napsal s Ladislavem Smoljakem, a zpěvníky pro děti Jupí a Nejznámější dětské písničky“ přilákala desítky čtenářů.

Veronika Válková, Petr Kopl

Veronika Válková, Petr Kopl

Mezitím už GRADA chystá Literární sál v pravém křídle Paláce, kde proběhne oslava na tento den připadajícího tří stého výročí narození císařovny Marie Terezie. Do sálu zaplněného mladými čtenáři pak vstupuje Její Veličenstvo Marie Terezie v doprovodu svého manžela Františka Lotrinského. Kdo vlastně přichází v dobových kostýmech 18. století? Spisovatelka Veronika Válková, autorka historických románů věnovaných mladým čtenářům, a ilustrátor Petr Kopl; jejich poslední knížka Královna Marie Terezie bude v brzkých okamžicích slavnostně pokřtěna. A jaké by to byly křtiny, kdyby chyběl dort? Kupodivu větší zájem než o porci dortu však děti mají o „císařovnin“ autogram.

kafka-rane-rokyZpět do levého křídla. Nakladatelství GRADA hostí Petra Rysku, autora knihy Prahou neznámou, již nyní rozšiřuje o druhý díl. Byť je povídání Petra Rysky o tajemných a opuštěných zákoutích Prahy poutavé a inspirativní, pokračuji dál do Autorského sálu, kde se koná prezentace nedávné biografie Kafka – Rané roky 1883–1911 napsané německým literárním historikem Reinerem Stachem. Knihu vydalo nakladatelství Argo. Besedy kromě moderátorky Hany Kofránkové, režisérky Českého rozhlasu, se také účastní překladatel Vratislav Jiljí Slezák. Kromě ukázek z knihy, která je prvním dílem kafkovské trilogie (zbývající dva svazky Kafka – Roky rozhodování, Kafka – Roky poznání plánuje vydavatelský dům Argo vydat v tomto a následujícím roce), posluchači slyšely i úsudky těch, kteří se s dílem obeznámili velmi důvěrně. Hana Kofránková hodnotí u díla šíři historického a společenského záběru: vyzdvihuje úsilí autora nejen panoramaticky zobrazit politické, kulturní a sociální děje té doby, ale i jeho smysl pro konkrétní každodenní reálie, počasím počínaje a stavem na burze konče. Vratislav Slezák z pohledu překladatele díla vyzdvihuje, že biografie přináší „celou řadu nových poznatků“ a navíc „text je velice čtivý, on není nijak suše literárně-historický, čte se to opravdu … jako román“.

Byť jsou brány Průmyslového paláce otevřeny návštěvníkům ještě v neděli 14. května, své putování po mezinárodním veletrhu Svět knihy v sobotní podvečer končím. Vše, co mé oko vidělo a co mé ucho slyšelo (třebaže to byly jen střípky z obrovitého zrcadla odrážejícího bohatost literárního života u nás), hovoří o tom, že tento knižní festival je důstojným štítem českého knižního trhu i české literární produkce.

Doporučení:
Share

Napsat komentář