Získejte zákulisní informace o newarském školství

vyhra-kdo-a-co-ovlada-americke-skoly-perex
Americké město Newark se mělo stát symbolem vzdělávání pro celý zbytek Spojených států. Místní děti měly konečně dostat šanci, aby využily svůj potenciál jinak než v pouličním gangu. Bohužel tyto plány brzy narazily. A vy si můžete přečíst proč.

Upadající školství v Newarku

Fascinující popis zákulisních tahanic, které provázely pokus amerického Newarku zlepšit úroveň upadajících veřejných škol.

Když facebookový miliardář Mark Zuckerberg oznámil v show Oprah Winfreyové, že upadajícím školám v Newarku věnuje sto milionů dolarů, publikum jásalo. Starosta města Cory Booker a guvernér Chris Christie slibovali, že z Newarku zmítaného válkami gangů udělají symbol vzdělávání pro celé Spojené státy.

Reformátoři školství měli jediný cíl: zvrátit onu ničivou vlnu chudoby a umožnit místním dětem, aby využily svůj potenciál. Jejich plány však brzy narazily – na odpor zarytých obránců starého systému, na nějž město vynakládá miliardu dolarů ročně, a na osobní zájmy lidí zapojených do reformy.

Z toho, co se zprvu zdálo jako skutečná výhra, průběžně těžili snad všichni – kromě newarských dětí.

Investigativní novinářka Dale Russakoffová zužitkovala své kontakty na nejvýznamnější osobnosti USA a napsala strhující drama, v němž ukazuje, s jakou vervou a filantropií se slavní lidé pouštějí do politických témat. Dokumentuje také boj institucí s extrémní ekonomickou nerovností a snahu jednotlivců dopřát i chudým dětem kvalitní vzdělání.

 

Výhra?

Kdo (a co) ovládá americké školy

Autorka: Dale Russakoffová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Tereza Vlášková
Počet stran: 311
Vazba: brožovaná
Vydáno: 9/2016
ISBN: 978-80-7491-791-2

Přečtěte si více o knize Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Většina školních budov byla starých více než osmdesát let a některé už se rozpadaly – a to doslova. V listopadu 2010 první dáma Michelle Obamová navštívila základní školu v Maple Avenue, kde měla, po boku svého národního podporovatele Bookera, propagovat svou kampaň proti obezitě zvanou „Hýbejme se!“ (Let’s Move!). Jen dva dny před plánovanou návštěvou se ulomil obrovský kus cihlového okenního překladu a spadl přímo na chodník před vchodem.
A ještě horší věci se děly uvnitř mnohých budov. V okrsku byly čtyři magnetové školy nabízející kurikulum specializované na určité předměty, jež navštěvovaly děti z širokého okolí. Dvě z nich vychovávaly vítěze debatních soutěží a hrstku studentů, kteří měli šanci uspět na elitních vysokých školách. Ale na třiadvaceti školách z celkových sedmdesáti pěti dokázalo jenom necelých třicet procent dětí ze třetích až osmých tříd číst na odpovídající úrovni. Dokončit střední školu se dařilo padesáti čtyřem procentům studentů a přes devadesát procent absolventů, kteří dále pokračovali na zdejší komunitní školu poskytující vyšší odborné vzdělání, potřebovalo doučování. Pouze dvanáct a půl procenta newarských dospělých mělo vzdělání vyššího stupně, což představovalo jen o trochu více než třetinu celostátního průměru. (str. 13)

 

O autorce

dale-russakoffovaDale Russakoffová vyrostla v Alabamě a od mládí se zabývala politikou, vzděláváním a rasovou segregací. Sociálním problémům současných Spojených států se věnovala i v dospělosti jako investigativní novinářka. Dvacet osm let pracovala pro deník Washington Post a čtrnáct let pro New York Post. Nyní žije v New Jersey. Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy (2015) je její první kniha.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy

Když se Mark Zuckerberg rozhodl věnovat sto milionů dolarů na rozvoj a zvýšení úrovně na školách v americkém Newarku, zdálo se to jako skvělý plán. Bohužel však z této situace něco vytěžili všichni kromě školou povinných dětí. Jak je to možné, zjistíte v knize investigativní novinářky Dale Russakoffové. Ta zužitkovala své kontakty a čtenářům přináší strhující dramatický popis ze zákulisí tahanic o upadající veřejné školy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu
Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy
probíhá od 12. do 25. října 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýhra?
Kdo (a co) ovládá americké školy

Russakoffová, Dale

Host, 2016

Napsat komentář