Kdo (a co) ovládá americké školy

vyhra-kdo-a-co-ovlada-americke-skoly-perex
Z novinářky spisovatelkou. Přesně takovou proměnou prošla Dale Russakoffová, když se rozhodla ve své prvotině odhalit veřejnosti politické zákulisí při záchraně škol ve Spojených státech amerických. Podařilo se v Newarku opravdu školství zlepšit, nebo veškeré sliby a snahy vyšly naprázdno?

Fascinující popis zákulisního dění během vyčerpávajícího boje za záchranu upadajících škol v americkém městě Newark. Reportérka Dale Russakoffová se po mnohaleté kariéře novinářky rozhodla zužitkovat své kontakty na nejvýznamnější osobnosti současné Ameriky. Přináší strhující drama naší doby, zahrnující vzestup politických celebrit, velkou dobročinnost, extrémní ekonomickou nerovnost a zápasy a triumfy škol v jednom z nejchudších měst USA.
Když facebookový miliardář Mark Zuckerberg oznámil před jásajícím publikem v show Oprah Winfreyové, že věnuje sto milionů dolarů upadajícím školám v Newarku v New Jersey, stáli mu po boku starosta města Cory Booker a guvernér Chris Christie a slibovali, že napomohou tomu, aby se Newark stal „symbolem vynikajícího vzdělání pro celý národ“. Ale jejich plány brzy narazily na místní ostřílené hráče, zaryté obránce systému, který město stojí miliardu dolarů ročně. Což je částka, která po generace zdánlivě obohacuje všechny – kromě newarských dětí.

Ukázka z knihy

Jednoho pozdního prosincového večera roku 2009 pomalu křižoval některé z nejnásilnějších čtvrtí Newarku v okrese New Jersey velký černý Chevrolet Tahoe. Vzadu seděly dvě vycházející politické hvězdy USA – Chris Christie, čerstvě zvolený republikánský guvernér, a Cory Booker, demokratický starosta Newarku. Spřátelili se na začátku jednadvacátého století, když Christie v Newarku působil jako státní zástupce, a dobré vztahy mezi nimi vydržely i přes značné vyostření názorových neshod jejich stran ve Washingtonu. Booker Christieho pozval na společnou noční obhlídku, při níž policisté mimo službu a místní obyvatelé kontrolovali nejrušnější drogové uličky města. (str. 9)

Co se dělo dále, prozrazuje pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Russakoffová si udržuje objektivní odstup a přináší pronikavý a sžíravý obraz toho, co vidí a slyší… Výhra? může být jednou z nejdůležitějších knih o vzdělávání, která v posledních letech vznikla.

– The New York Times Book Review

Dale Russakoffové se podařilo skvěle přiblížit zákulisí příběhu velkého finančního daru, který Mark Zuckerberg věnoval newarským školám. Zásadní příběh jednoho hnutí za reformu moderního vzdělávání, frustrující a inspirativní zároveň.

– Paul Tough, spisovatel

Výhra?

Kdo (a co) ovládá americké školy
Autorka: Dale Russakoffová
Přeložila: Tereza Vlášková

Počet stran: 311
Vazba: brožovaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7491-791-2
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Výhra vydalo nakladatelství Host.

O autorce

dale-russakoffovaDale Russakoffová vyrostla v Alabamě a od mládí se zabývala politikou, vzděláváním a rasovou segregací. Sociálním problémům současných Spojených států se věnovala i v dospělosti jako investigativní novinářka. Dvacet osm let pracovala pro deník Washington Post a čtrnáct let pro New York Post. Nyní žije v New Jersey. Výhra? Kdo (a co) ovládá americké školy (2015) je její první kniha.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

 


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýhra?
Kdo (a co) ovládá americké školy

Russakoffová, Dale

Host, 2016

Napsat komentář