Arab Vám nikdy věrný nebude…

Romana Szalaiova_foto2
Dnešní pohled na Araby, jak je vidíme zprostředkovaně skrze média, je často zúžen na zarostlé, vysloveně nehezké a fanatické muže třímající zbraně, sebevražedné atentátníky a nevýslovně kruté tyrany, pro které má žena cenu muly.

Jistě je naprosto neomluvitelné, že dívky „na vdávání“ v některých destinacích dosahují věku sotva třinácti let, že jsou zneužívány a mnohdy umírají při porodech.

Nechci se těchto mužů ani v nejmenším zastávat a měli by být po zásluze tvrdě potrestáni. Ale vraťme se o nějakých dvacet let nazpět do období zdánlivého klidu, kdy, ačkoliv se jejich země mnohdy nacházely ve válečném stavu, putovali k nám mladí arabští muži za studiem a obchodem. Tito muži nesouhlasili s vírou jejich dědečků a otců a měli studiem vysokých škol a vlastním zdravým rozumem rozšířené obzory. Byli vždy čerstvě oholeni, navoněni a nejen mně připadali rozkošní a sladcí.

V Praze, pokud si člověk chtěl dát na Václavském náměstí nerušeně drink v cenově dostupném podniku, mohl zavítat do Luxoru, kde se později nacházel biliard klub a nyní je tam tuším ještě stále knihkupectví. V době mého výletu „do minulosti“ tam byly tyrkysově modré sedačky a stolky, s možností posezení jak pro partu lidí, tak intimně pro dva. Jelikož mě právě v tom období opustil přítel, usedla jsem ke stolku pro dva sama a dala si becherovku. Tedy spíše několik becherovek. A náhle jsem si povšimla hezkého muže se svými přáteli. Rozepnul si nejprve knoflíčky u košile, aby mu byla vidět zarostlá hruď a po vzájemných zkoumavých pohledech se odhodlal a přisedl si po mém svolení ke mně. Ukázalo se, že je to Afghánec a jmenuje se Aziz. Ukazoval mi psaní arabského písma, které vypadalo složitě, a navíc psal v mateřštině zleva doprava. Povídali jsme si a potom, možná díky alkoholu i jeho osobnímu šarmu jsem souhlasila, že pojedu s ním k jeho kamarádovi. Vzali si na ten trik tenkrát bourák svého šéfa a jeho kamarád, který řídil, se představil jako Said. Vlasy se mu stáčely do kudrn a příliš mě nezajímal, i když se mě ptal, jestli nemám nějakou kamarádku. I jemu skončil vztah, ale já se zajímala pouze o Azize. Měl zvláštní zelenohnědé oči a byl to vysokoškolák. Povídali jsme si dlouho do noci a já se dozvěděla, že pochází z vesnice na chudším, zemědělském jihu Afghanistánu, ale měl přesto naprosto nepokroucené životní názory. Nevím, jak k tomu došlo, ale podlehla jsem jeho šarmu, protože se mi líbil a já měla upito. Bylo to všechno bláznivě rychlé…

Na příští rande už ovšem nepřišel on, ale Said. Byl čerstvě ostříhaný a celý zářil. Začali jsme spolu chodit, ale nemohla jsem vypudit z hlavy Azize. Potom se ukázalo, když mi Said ukázal svatební oznámení, že se žení pouhý týden po našem setkání. Snad jsem byla jeho rozlučka se svobodou a napadlo mě v tu chvíli, jak si asi maluje růžovou budoucnost jeho žena. Pozval Saida na svatbu a já byla paradoxně jeho doprovod.

Právě v té době Aziz těžce onemocněl a byl hospitalizován na ARU. Já jsem řekla Saidovi, že bude do dvou dnů z nemocnice doma. Nevěřil mi, ale stalo se a mně se vybavilo, jak jsme si mimo jiné spolu povídali o okultních vědách. Od té doby se mi důsledně vyhýbal a nejen kvůli našemu úletu, ale možná si myslel, že jsem nějaká čarodějka, ve které věřil.

Ani netušíte, jakou měl Aziz o svatebním dni hrůzu, že se ozvu a naše tajemství vyzvoním. Nepřijela jsem ale dělat scény, jen vím, že když jsem mu blahopřála, ustoupil o krok dozadu. Jeho žena mu bezelstně důvěřovala, nebyla to vyslovená krasavice, ale snad ji miloval, i když ne natolik, aby jí byl věrný…

Potom jsem začala poznávat ostatní Saidovy přátele a uvědomila jsem si, co prožívají tajných dobrodružství, zatímco jejich ženy sedí doma, nebo alespoň nic netuší. Mě ale trochu zasvětili do svých tajností a nechávali mě nahlédnout z přátelství do svých romantických dobrodružství.

Když vám řekne něco hezkého muž naší rasy, hledáte za tím boudu. Ale Arabovi jasnou boudu uvěříte, vše časem odpustíte a ještě máte chuť ho „sežrat“.

Romana Szalaiova_Arab vam nikdy verny nebude

Někdy v té době jsem poznala Chalila, vysokého, charismatického, připomínajícího spíš Itala než Araba. Létal do Čech za obchody a vlastně všichni Saidovi přátelé se vesměs živili nákupem a prodejem realit. Nemohla jsem pochopit, že ten krásný muž mě od prvního okamžiku chtěl za partnerku. Jeho život byla ale převážně Kanada, kde obdržel občanství. Tančili jsme spolu a on mi dával ruku na své srdce, jak prý pro mě buší a říkal mi, že mě miluje. Znala jsem už ty „boudy“ a později při sklence vína se mu do očí vysmála a dost rezolutně mu řekla, že mu nevěřím ani slovo. Říkal mi, že až uvidím jeho dům ležící nedaleko Niagarských vodopádů, že už nebudu chtít zpět… potom odletěl zpátky do Kanady a já zjistila, že jsem s ním otěhotněla.

Vrátila jsem se zpátky k Saidovi a žila s ním. Když jsem ve třetím měsíci potratila Chalilovo dítě, jezdil za mnou Said pravidelně do nemocnice. Zůstala jsem s ním i poté, co se Chalil opětovně vrátil do Čech. Nikdy bych totiž neopustila tuto zem a v Kanadě jsem žít nechtěla. Ale přesto… nezní to tak trochu jako příběh z červené knihovny?

Vzpomínám si, jak mi Said jednou vyprávěl, že ve své zemi létal s vrtulníkem pro vojenské účely a dokonce, že z vrtulníku střílel. Potom, jako vojenský zběh, jel vlakem přes celé Rusko až k nám, protože tu měl přátele. A nejen tady, ale i v Německu a za mořem. Vyprávěl mi, že jeho otec měl dvě ženy, ale každá z nich měla svůj dům a on žil střídavě týden u té starší (jeho matky) a týden u druhé. Smál se, když mi líčil, jakou hrůzu měl, když jeho otec našel v jeho skříni lahev s kořalkou. Tvrdil mi, že by ho vyhodil z domu… ale vůbec netušil, že je to alkohol, takže mu rebelie nakonec vyšla. V té době mi vysvětlil, že u nich v Afghanistánu jsou největší zlo mudžahidi… nejsem však politik, ani bývalý voják z donucení, jako Said, abych to mohla posoudit. Faktem zůstává, že už nikdy neuvidí svou rodinu, protože byl a zůstává zběhem.

Poznala jsem arabské muže, sladké a s rozhledem, vysokoškoláky nesouhlasící s bojem ve svých zemích ať už jako přátele či milence nejen z Afghanistánu, ale i ze Spojených arabských emirátů či Jordánska a musím říct, že jsem také totálně naletěla na jejich charisma a dnes, s odstupem času, jim všechny ty podvůdky v lásce musím odpustit.

A jak to dopadlo se Saidem? Žili jsme spolu asi rok, když se zapletl s ženou taxikáře, která bydlela o dvě patra paneláku výš a přivydělávala si tím, že mu prala a žehlila prádlo. Následoval rozchod… snad jsem na tom měla také kus viny.

Takže, chcete-li, prožívejte své sny a dopřejte si sladkosti té karamelové pleti. Ale musím vám prozradit to, čím jsem začínala… Arab Vám nikdy věrný nebude…

Romana Szalaiová


Romana Szalaiová

Romana Szalaiova_foto1Romana Szalaiová se narodila v Praze, kde studovala střední ekonomickou školu. Později pracovala jako fotolaborantka, tiskařka a knihařka. Potom nastoupila do pracovního poměru v nakladatelství u svého manžela, známého spisovatele sci-fi, Ladislava Szalaie. Po zániku nakladatelství pracovala jako distributorka firemních adresářů. V té době začala přispívat svými články do ženských časopisů, např. Překvapení a Chvilka pro tebe, a do specializovaného časopisu o teraristice. Nyní žije v malebném údolí v klínu Jizerských hor, kde se věnuje psaní.

Dosud vydané knižní tituly (knižně i elektronicky): Pod americkým pseudonymem Africký démon, Semeno zla, Ďáblice (po deseti tisících výtiscích). Druhé vydání prvních dvou uvedených knih v triptychu Temná hrůza (společně se Zdeňkem Rosenbaumem.) Ve všech knihách byla uvedena jako překladatelka, i když je jejich autorkou. Spolupracovala na 8 digestech světových autorů spolu s Ladislavem Szalaiem. Pod vlastním jménem vydala romány: Lásky a strasti (2007), Tajná zahrada lásky (2008), Láska na výsluní (2010), Maják jménem láska (2011) a pohádkový soubor Pohádky čistého srdce (2011). Pod jiným americkým pseudonymem vydala: Miluji kaskadéra a Lásky Napoleona Bonaparta. Elektronicky vydané: Maso, Noční děs, Dračí touha, Smrt v patách, dále Broučci na kolotoči, Babiččiny pochoutky a
Osudy žen. Společně s Ladislavem Szalaiem vydali žertovnou básnickou sbírku Utekla jsem k cirkusu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLásky a strasti [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

zobrazit info o knizeTajná zahrada lásky [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

zobrazit info o knizeLáska na výsluní [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

zobrazit info o knizeMaják jménem láska

Szalaiová, Romana

Čas, 2011

zobrazit info o knizeBabiččiny pochoutky [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

zobrazit info o knizeBroučci na kolotoči [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

zobrazit info o knizeOsudy žen [E-kniha]

Szalaiová, Romana

Viking, 2013

Napsat komentář