Romány staré a historické

letter
Každý občas potřebuje uniknout do minulosti. Zapomenout na dnešní svět a ponořit se do dob dávno minulých – a většinou notně idealizovaných. Je ale třeba rozlišovat mezi dvěma typy románů – romány starými a těmi historickými. Historické pojednávaly o historii už ve chvíli, kdy je jejich autor psal, kdežto ty staré byly pouze napsány hodně dávno.

V dnešních tipech máme příležitosti si představit oba typy románů zasazených do pro nás historického období. Navíc se můžeme kochat tím, že oba jsou to romány proslavené, vycházející z pera slavných autorů. První kniha, Mandolína kapitána Corelliho, je opravdový historický román. Byla napsána v 90. letech, ale její příběh je posazen do období 2. světové války. Můžeme tak sledovat autorovo vnímání historické doby a snažit se najít skryté paralely se současností, které Louis Bernieres do románu schoval. Mandolína kapitána Corelliho se v roce 2003 umístila v první dvacítce nejlepších britských knih všech dob dle žebříčku BBC The Big Read.

Mandolína kapitána Corelliho

Autor: Louis Bernieres
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 448
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0427-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mandolína kapitána Corelliho vydalo nakladatelství Plus.

Neobyčejně vtipný, ale zároveň hluboce tragický příběh o lásce, cti a pomstě

V roce 1941 idylický řecký ostrov Kefallénie okupovali Italové. Mezi nimi je i kapitán Antonio Corelli, člověk kultivovaný a vtipný, navíc skvělý mandolinista. Shodou okolností je nakvartýrován do rodiny doktora Jannise, jehož dcera Pelagia je sice od počátku rozhodnutá charismatického a bezelstného Itala nenávidět, nakonec si ho ale proti své vůli zamiluje. To by bylo v pořádku, kdyby za a) neměla snoubence u řeckých komunistických partyzánů a za b) kapitán nebyl – alespoň oficiálně – nepřítel…

Ukázka z knihy

Doktor Jannis staříkovi sklonil hlavu a zadíval se mu do ucha. Dlouhou sirkou rozrazil houštinu tuhých šedých chlupů ozdobených vločkami odloupaných šupinek kůže. Tam uvnitř se skrývalo cosi kulatého. Zbavil to tuhého hnědého ušního mazu a spatřil hrášek. Byl to nade vši pochybnost hrášek – světle zelený, povrch měl trochu svraštělý, nic jiného to být nemohlo. „Strčil sis někdy něco do ucha?“ udeřil na svého pacienta.
„Jenom prst,“ odpověděl Stamatis.
„A jak dlouho už na tohle ucho neslyšíš?“
„Já si ani nevzpomínám, že bych na něj kdy slyšel.“
Doktoru Jannisovi vytanula na mysli absurdní scéna. Viděl v ní Stamatise coby batole, s toutéž sukovitou tváří, ohnutými zády a porostem chlupů v uších, jak sahá do dřevěné misky na stole a bere si suchý hrášek. Strčí ho do pusy, zjistí, že na kousání je moc tvrdý, a nacpe si ho do ucha. Doktor se uchechtl. „Ty jsi musel být zamlada pěkný číslo.“
„Byl to diblík.“

Pokud vás kniha zaujala, neváhejte si přečíst i zbytek ukázky.

————————————————

Druhá kniha, na kterou nahlédneme, je Lady Susan, krátká novela Jane Austenové. Z našeho hlediska je děj této knihy zasazen daleko dál v historii než Mandolína kapitána Corelliho, ale pro autorku, která román tvořila, se děj odehrával v přítomnosti. Román tak není historický, ale je pouze starý. To s sebou přináší hned několik výhod – pohled na tehdejší společnost je nám předkládán takříkajíc z první ruky a navíc si můžeme být jistí, že se jedná o román kvalitní, když se mu povedlo procházet přes síto dějin po celá dvě staletí. Na druhou stranu ale nemůžeme čekat žádnou zpětnou reflexi doby, ve které se román odehrává.

Lady Susan

Autorka: Jane Austenová
Přeložil: Josef Pepson Snětivý

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7475-119-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Lady Susan vydalo nakladatelství Čas.

Lady Susan, novela v dopisech, kterou Jane Austenová nazvala podle hlavní postavy, se v mnohém vymyká nejen další autorčině tvorbě; a k titulní hrdince bychom marně hledali paralelu snad v celé literatuře devatenáctého století. Vždyť tato čerstvá vdova je nejen krásná, ale také navýsost inteligentní a vtipná, nezávislá a nespoutaná; dokáže zamotat hlavu výrazně mladším nápadníkům; v milostných hrách drtivě vítězí nad svou mladičkou dcerou; a byť je jí přibližně pětatřicet let (což mělo v dobovém nazírání k mládí daleko), jeden z mužských protagonistů ji právem označuje za „nejznámější koketu v Anglii“… Jako by už věděl, že se jeho odsudek brzy změní v okouzlení.
Lady Susan dychtí po obdivu mužů a závisti žen, stejně jako po bohatství a společenském postavení; touží však také po lásce a vášni. Jednačtyřicet dopisů z mistrného pera Jane Austenové popisuje z různých úhlů pohledu – což je umožněno střídáním pisatelů a adresátů – intriky, flirt, zbožnění, radost i soužení. Autorka sama neměla v lásce štěstí, zůstala neprovdána – a snad i díky tomu se stala natolik vnímavou pozorovatelkou lidských duší, že její líčení okamžiků lásky a nenávisti čteme se zatajeným dechem a rozechvělým srdcem. A navíc je tato novela autentickým svědectvím o rodinných a společenských poutech, která se rodí – a zanikají – v hekticky žijícím Londýně i v jen zdánlivém bezčasí šlechtických sídel.

Pana Johnsona jsem si zošklivila už dávno před jeho posledním vrtochem s dnou, ale nyní snad ani nedokážu vyjádřit slovy svůj odpor k němu. Uvěznit Vás v domě jako ošetřovatelku! Ach, má drahá přítelkyně, jak pomýlené to bylo, vdát se za muže jeho věku; dost starého na to, aby byl pedantický, svéhlavý a aby trpěl dnou, zkrátka dost starého na to, aby byl nepříjemný – ale příliš mladého na to, aby brzy zemřel!
Přijela jsem včera kolem páté, a ještě jsem ani nebyla po večeři, když se zjevil pan Mainwaring. Nebudu zastírat, že jsem byla velmi potěšena, když jsem ho znovu spatřila, ani snižovat rozdílné postavení, které má v mých očích oproti Reginaldovi, přičemž druhý zmiňovaný z tohoto srovnání vychází jako jednoznačně poražený. Dokonce jsem pár hodin pochybovala o správnosti svého rozhodnutí provdat se za něj, a ačkoli byly tyhle pochyby natolik neopodstatněné, než abych se jimi dále zaobírala, nemohu říci, že bych zrovna dychtila vzít si ho v nejbližší době. Ba ani nemohu prohlásit, že bych se nemohla dočkat, až se Reginald objeví v Londýně, jak je už domluveno. Spíš ho pod nějakou záminkou donutím, aby svůj příjezd odložil. Každopádně sem přijet nesmí, dokud neodjede pan Mainwaring.

Neváhejte si přečíst celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnoho dalších.

A co vy? Přečtete si raději román historický nebo se neváháte vrátit za vaším oblíbeným autorem i několik staletí zpátky? Napište nám do komentářů!

Úvodní obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMandolína kapitána Corelliho

Bernieres, Louis de

Plus, 2015

zobrazit info o knizeLady Susan

Austenová, Jane

Čas, 2015

Napsat komentář