Povídkový výtah z díla Bohumila Hrabala

Hrabal - náhled
Stejně jako každý správný Čech zná Jardu Jágra, měl by znát i Bohumila Hrabala. Bez nadsázky lze říci, že je jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů vůbec. Jeho dílo vyniká originalitou i chytrou lidovostí. Povídky, črty a hovory vám skrz výběr krátkých Hrabalových textů nabízejí stručný vhled do jeho tvorby.

Dílo Bohumila Hrabala (1914–1997) je dnes uznávané nejen jako jedna z dominant české prózy druhé poloviny dvacátého století, ale je známé i v evropském a světovém kontextu. Přední znalec Hrabalova díla Milan Jankovič vybral pro Českou knižnici soubor kratších autorových próz z celého rozsahu jeho prozaické tvorby od počátku padesátých let až po léta devadesátá. Těžiště svazku však spočívá v povídkách a črtách z let padesátých a šedesátých. Téměř půl století po proslulém Automatu Svět (1966) s doslovem Emanuela Frynty a kolážemi Jiřího Koláře tak vznikl další orientující výbor z Hrabalova díla, přinášející jeho živé a hodnotné kratší texty.

 

Povídky, črty a hovory

Autor: Bohumil Hrabal, Milan Jankovič

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7491-439-3
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Povídky, črty a hovory vydalo nakladatelství Host ve spolupráci s Mladou Frontou.

 

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal - zdroj WikiMediaBohumil Hrabal patří mezi nejvýznamnější české spisovatele 20. století. Narodil se v roce 1914 v Brně, ale kvůli vysokoškolskému studiu na Právnické fakultě UK se přestěhoval do Prahy. Za druhé světové války vystřídal mnoho profesí (úředník, traťový dělník, výpravčí) a získané zkušenosti později často využíval ve svých románech.

Přestože psal už od vysokoškolských studií, jeho první kniha mu vyšla až v roce 1963 – Perlička na dně. V rychlém sledu pak následovali Pábitelé, Taneční hodiny pro starší a pokročilé a Ostře sledované vlaky. Přestože mu po roce 1968 nebylo dovoleno publikovat, se psaním pokračoval a v sedmdesátých letech tak mohl vzniknout jeho nejzásadnější román – Příliš hlučná samota.

Bohumil Hrabal zemřel v roce 1997 v Praze. Jeho dílo bylo mnohokrát zfilmováno – snímek Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela dokonce v roce 1967 vyhrál Oscara.

O životě tohoto slavného autora se můžete více dočíst přímo na našem webu, a to buď v jeho medailonku, anebo nabízíme recenzi jedné z jeho biografií.

(Zdroj fotky: wikimedia)


 

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky, črty a hovory

Hrabal, Bohumil – Jankovič, Milan

Host, 2015

Napsat komentář