Současná světová tvorba aneb o životě s nadhledem

světová literatura
Pojďte se dnes s námi podívat na několik knih ze současné světové beletristické tvorby. Možná budete překvapeni, jaké skrývá kvality. Je z čeho vybírat!

Nadčasový příběh o bratrství, lásce a poslání, které překračuje hranice kontinentů, naleznete v knize Stavitelé mostů. Román švédského spisovatele Jana Guilloua vydalo nakladatelství Host.

Stavitelé mostů

Tři bratři Lauritz, Oscar a Sverre jsou poté, co jejich otec a strýc zahynou v Severním moři, nuceni opustit malou pobřežní vesničku a vydělávat si na živobytí ve městě. Stanou se z nich učni tamějšího provazníka. Jejich řemeslné nadání vzbudí pozornost dobročinného spolku, pod jehož záštitou mají být chlapci na univerzitě v Drážďanech vzděláváni jako stavitelé mostů a železnic. Po studiích se bratři rozdělí a každý si jde svou cestou. Lauritz se vrací do Norska, Oscar odchází do Německé východní Afriky a Sverre, jenž uposlechl hlas srdce, se vydává se svou láskou do Anglie.

 

 

Autor: Jan Guillou

Překlad: Helena Matochová
Počet stran: 560
Formát: 152×213
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Stavitelé mostů

Nepřehlédněte ukázku z knihy a také náš článek!

————————————————————-

Kniha Zvěrolékař a spol. obsahuje zábavné příhody z ordinace i osobního života mladého veterináře. Knihu autora Luka Gambla, kterou vydalo nakladatelství Ikar, zaručeně přečtete jedním dechem!

Zvěrolékař a spol.

Příhody se odehrávají v městečku v jihozápadní Anglii. Luke nastupuje na zdejší kliniku jako čerstvý absolvent a součástí jeho pracovní náplně jsou noční směny i místní specialita, dojíždění na farmy. Zpestřením jsou pak autorovy „dovolenkové“ cesty – do Řecka, do Indie a do Maroka, kdy vypomáhá jako dobrovolník. Autor popisuje i kontakty s kolegy z kliniky a také pokusy navázat vztah s veterinářkou Cordelií.

Za chvilku se na Briana přišel podívat pan Spotswode, potom další veterinář, sestra, recepční, uklízečka i student na praxi, dveře ordinace se netrhly. Během patnácti minut si toho obřího skokana volského prohlédlo asi tak dvacet lidí, ale já stále netušil, jak problém vyřešit.
Podobná operace se nepopisovala v žádné učebnici, nikde jsem se nedočetl, jak žábě odstranit oko, takže jsem si sedl k počítači a začal hledat. Ani tady jsem zázračné léčení nenašel, takže jsem zavolal Samovi, jestli nemá nějaký nápad. Taky nic nevěděl, stejně na tom byli i v místní zoologické zahradě, nic netušil ani skutečný odborník na exotická zvířata z Londýna. Neměl jsem daleko k zoufalství, když do dveří nakoukla Sheila.

Autor: Luke Gamble

Překlad: Ivana Nuhlíčková
Počet stran: 336
Formát: 134×207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize  Zvěrolékař a spol.

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy a nepřehlédněte náš článek!

————————————————————-

Další kniha vypráví o ženě, jejíž manžel se bez vysvětlení odstěhuje ze společné ložnice a postupně se jí odcizí. A pak potká Raye… Má šedesátnice vůbec právo začít nový život s novým mužem? Knihu Čtvrtky v parku autorky Hilary Boydové vydalo nakladatelství Host.

Čtvrtky v parku

Co byste dělaly, kdyby váš manžel po dvaadvaceti letech společného života zničehonic opustil manželskou postel? Když se to stane Jeanie Lawsonové, nerozumí tomu a od svého muže George požaduje vysvětlení. Zamiloval se do jiné? Udělala snad ona něco špatně? George však zarputile mlčí. Nejlepším dnem celého týdne se pro Jeanie stává čtvrtek, kdy chodí se svou vnučkou do parku. Tam se seznámí s Rayem, milým, pohledným a zábavným mužem, který je v mnoha ohledech pravým opakem George. Najde v sobě Jeanie odvahu dát lásce druhou šanci, všem navzdory?

 

 

Autorka: Hilary Boydová

Překlad: Radka Knotková
Počet stran: 336
Formát: 135×205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Čtvrtky v parku

Nepřehlédněte také ukázku z knihy a náš článek!

————————————————————-

Knihu Ticho a vřava zhodnotili francouzští recenzenti jako Kafku okořeněného Kunderou. Přesvěčte se sami, jestli kniha Nihada Sireese dosahuje takových kvalit. Vydalo ji nakladatelství Odeon.

Ticho a vřava

Autor popisuje každodenní život v nejmenované arabské zemi, v níž vládne totalita. Román nese autobiografické rysy, hrdinou je spisovatel, který je v nemilosti. Bydlí u své přítelkyně Lamy zrovna v době, kdy propukají oslavy dvaceti let despoty u moci. Obrazy „vřavy“ se střídají se scénami „ticha“ – milování. Člověk miluje, aby odolal diktatuře. Sexem proti totalitě!

Na tomhle místě bych vám rád popsal ten rámus panující všude kolem, pokud ovšem není zcela nepopsatelný. Tlampač, do kterého povykuje kápo studentů, se překrývá s dvěma dalšími reproduktory: z jedné strany tím, který je upevněný na stromě a já ho slyšel dřív, než jsem vůbec vyšel z domu, a z kterého se teď linou vlastenecké písně, a z druhé strany dalším, z něhož duní proslovy jednoho z těch komentátorů, co jsou obdařeni hlasem jako zvon a dokážou roznítit vlastenecký žár a lásku k Vůdci v každém srdci. Všechny tyhle zdroje zvuku společně dosahují jednoho jediného efektu: a to, že mi doslova zacpávají uši.

Autor: Nihad Sirees

Překlad: Alexandra Pflimpflová
Počet stran: 160
Formát: 130×206
vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Ticho a vřava

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy!


 Které autory současné beletrie máte mezi oblíbenými? Zaujala vás některá z knih? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStavitelé mostů
Velké století 1

Guillou, Jan

Host, 2014

zobrazit info o knizeZvěrolékař a spol.

Gamble, Luke

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeČtvrtky v parku

Boydová, Hilary

Host, 2014

zobrazit info o knizeTicho a vřava

Sirees, Nihad

Odeon, 2014

Napsat komentář