Biografická inspirace

zivotni-schody-biografie
Při pondělku se podíváme knihy, jejichž vznik podnítily osudy konkrétních lidí i skutečné události. Projdeme se v nich historií, současností i budoucností díky tvorbě světových i českých autorů.

Život německého prozaika a esejisty Thomase Manna inspiroval irského spisovatele Colma Tóibína, který jedinečným způsobem zpracoval jeho biografii.

Uznávaný autor slavného „Brooklynu“ přichází s rozsáhlým historickým románem a „osobitě čarodějným literárním počinem“ (podle Oprah Daily), v němž beletrizuje život nositele Nobelovy ceny Thomase Manna, otce šesti dětí, který před nacisty uprchl z Německa, v roce 1936 získal díky udělení domovského práva městečkem Proseč československé státní občanství spolu s cestovním pasem a nakonec našel nový život ve Spojených státech.
„Oslnivá kniha… Budete vychutnávat stránku po stránce,“ píše Vogue.

Čaroděj

Autor: Colm Tóibín
Přeložila: Adéla Bártlová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 152×232 mm
ISBN: 978-80-7335-797-9
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Čaroděj vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Jeho matka čekala nahoře, zatímco sloužící přebírali od hostů kabáty, šály a klobouky. Julia Mannová zůstala ve svém pokoji, dokud se všichni hosté nepřesunuli do salónu. (str. 7)

————————————————

Eseje Martina Bubera o chasidech a jejich životě vychází z jeho vlastního života, vlastních zkušeností. V knize Život chasidů jich najdeme hned pět.

Čtyři eseje, obsažené v tomto útlém svazku, nasal Martin Buber již kolem roku 1907 jako úvod ke své „Baalšemově legendě“. Tento teoretický úvod, pojatý jako výklad čtyř základních pojmů chasidské mystiky, nazývá Buber „Das Leben der Chassidim“, Život Chasidim. K těmto čtyřem esejům je připojen patý, nazvaný „Má cesta k chasidismu“ a pocházející z roku 1917.
Martin Buber se zapsal do paměti milovníku literatury především popularizací chasidských legend, příběhů, v nichž je zachycena životní moudrost cadikim („spravedlivých“) a hluboká
víra chasidim („zbožných“), tedy přívrženců chasidského hnutí, jež počátkem 18.století zasáhlo široké vrstvy židovského obyvatelstva východní Evropy a udrželo si svůj vliv až do prvních desetiletí našeho století.

Život chasidů

Autor: Martin Buber
Přeložila: Alena Bláhová

Počet stran: 62
Vazba: brožovaná
Formát: 115×195 mm
ISBN: 978-80-7530-480-3
Doporučená cena: 200 Kč

 

Knihu Život chasidů vydalo nakladatelství Malvern.

Martin Buber

Martin Buber (8. února 1878 Vídeň – 13. června 1965 Jeruzalém) byl židovský filosof náboženství a překladatel rakouského původu. Podílel se na sionistickém hnutí a zasazoval se o vyrovnání s palestinskými obyvateli Izraele.

Zdroj informací: rozmluvy

————————————————

O současné oblibě středověkých poutí svědčí i množství osobností, které se na ně vydávají. Je to pro ně šance, odpoutat svou mysl od každodenních stresorů a být jen sám se sebou. Následující kniha je jedním z mnoha svědectví z cesty do Satiaga de Compostela.

Vypravit se s batohem na středověkou pouť je opravdu úlet. Natož, pokud se jedná o civilizovanou dámu, zvyklou na lodičky, přehlídková mola a pódia společenských akcí. Ale není život někdy právě o tom? Udělat velký krok za hranice naší komfortní zóny? Protože tam venku čeká nejen dobrodružství, ale i výzva a také mnohá setkání…
Cesta svatého Jakuba neboli Svatojakubská cesta je historická síť poutních cest, které vedou ke hrobu svatého Jakuba Staršího v katedrále ve španělském městě Santiago de Compostela. Historie svatojakubské pouti sahá až do roku 951. V posledních letech se cesta těší nevšednímu zájmu stovek tisíc poutníků. Symbolem této pouti je již od středověku mušle hřebenatka.

Úlet civilizované holky

moje cesta do Santiaga
Autorka: Eva Čerešňáková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-337-2
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Úlet civilizované holky vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

cesta-uk1cesta-uk

Další ukázky najdete na: Návrat domů

Eva Čerešňáková

Eva Čerešňáková je česká moderátorka, manažerka a životní optimistka. Dlouhá léta se věnovala také modelingu. V roce 2007 získala titul I. česká vicemiss a Českou republiku reprezentovala na světové soutěži krásy Miss Earth. Mnoho let se věnuje charitě, zasloužila se o postavení dvou základních škol v Bangladéši a v současné době se zaměřuje především na moderování, koučink a mentoring. Ráda cestuje, mluví plynně pěti světovými jazyky a dělá v životě hlavně to, co ji baví.

Zdroj informací: Návrat domů

————————————————

Román Jehovista je sice fikce, ale podkladem pro něj byly skutečné zážitky dvou mužů, kteří uvízly ve spárech Svědků Jehovových. Své vzpomínky na to, jak lehké je sednout na lep a jak obtížné odejít, zpracovali pod společným pseudonymem.

Ota, dvacetiletý syn jednoho z vedoucích svědků Jehovových v Čechách, se vydává do Aše, aby posílil věřící v tamním sboru. Zpočátku ve své snaze zažívá úspěch – proniká do svérázného sborového prostředí, přesvědčuje jinověrce, toulá se příhraniční divočinou. Čím dál více ho však pronásledují potlačované pochybnosti a výčitky svědomí pramenící z toho, že před lety zavrhl svého nejlepšího kamaráda, který byl z organizace exkomunikován. Ocitá se na pokraji temnoty… Časosběrný román čerpající ze skutečných zážitků se odehrává na počátku 21. století.

Jehovista

Autor: Martin Sodoma

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 14,5×20,5 mm
ISBN: 9788025743324
Doporučená cena: 488 Kč

 

Knihu Jehovista vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Stěrače škodovky rozmazávaly padající sníh. Ota zpomalil, blížila se zatáčka. Kola lehce podklouzla a on ucítil, jak se mu o rameno opřel ibišek posazený na vedlejším sedadle. Narovnal ho a podíval se do zpětného zrcátka, jako by si chtěl znovu ověřit, že během té dlouhé cesty z Prahy nic nevytratil. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

Martin Sodoma

Martin Sodoma se narodil v roce 1979 a žije v Praze. Působí jako vysokoškolský pedagog, věnuje se tvorbě populárně vědeckých článků, animované poezie i textů do médií. Jeho životní zkušenost silně ovlivnilo členství v náboženské společnosti svědků Jehovových, především služba v jejich pražském ústředí a později ve sborech na Chebsku, stejně jako následný rozchod s touto vírou. Impulzem k napsání románu Jehovista, který je autorovou prvotinou, byl tragický osud blízkého přítele.
Martin Sodoma dnes věří vědě, intuici i magickým silám přírody. Je šťastně ženatý a má tři děti. A je stejně fiktivní jako postavy v jeho románu: ve skutečnosti jde o dva autory, které spojuje přátelství a podobná životní cesta.

Zdroj informací: Argo

————————————————

V poslední knize se vypravíme do vesmíru s jedním z astronautů, kteří stanuli na Měsíci. Neabsolvujeme s ním však jen cestu do kosmu, ale i do nitra člověka…

Edgar Mitchell, jeden z dvanácti mužů, kteří stanuli na Měsíci, popisuje v této autobiograficky laděné knize nejen obdivuhodné dobrodružství poutě vesmírem, ale i cestu stejně objevitelskou – zkoumání nevýslovného tajemství lidského bytí a vědomí.
Byl předevší astronaut-inženýr, vybavený komplexním vzděláním v matematice, kvantové fyzice, astrofyzice. Během své měsíční pouti zažil hlubový duchovní prožitek ne nepodobný savikalpa samádhi, pocitu vzájemné propojenosti vesmíru a lidských bytostí, kde poznávající a poznávané jednou jsou. Neváhá při svém pátrání spojovat současnou vědu s tisíciletými tradicemi mystických systémů. Zkoumá tak kontroverzní hranici objektivního a subjektu, hranici vědy a mystiky, která však v jeho podání existuje pouze jen v naší myšlenkové mapě.
Edgar Mitchell nabízí vizi, v níž technologie a intuice se vzájemně harmonizují a snaží o dosažení hlubokého vědomí. Pravá cesta průzkumníka spočívá v tom, že nikdy neodmítne dobrodružství v pátrání po neznámém v kosmu i ve vesmíru našeho nitra.

Průzkumníkova cesta

Pouť astronauta z Apolla světem hmoty a mystiky
Autor: Edgar Mitchell
Přeložil: Roman Tadič

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-532-0
Doporučená cena: 386 Kč

 

Knihu Průzkumníkova cesta vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

Pomocí rituálů, které mysli umožňují, aby se povznesla nad světské, vidí šamani očima orla a zjišťují, že se blíží nepřítel. Šaman nebo šamanka mohou rozmlouvat s bizony a zajistit úspěšný lov, případně rezonovat s rostlinstvem a najít léčivé byliny. Během let jsem na cestách měl mnoho příležitostí navštívit indiánské medicinmany, havajské kahuny, šamany jihoame­rických kmenů, haitské zasvěcence vúdú.

Přečtěte si celou ukázku na stránkách nakladatelství Dauphin.

Edgar Dean Mitchel

Edgar Dean Mitchell (1930–2016) byl americký vojenský letec, vědec a kosmonaut, který stanul v roce 1971 jako šestý člověk na Měsíci jako pilot měsíčního modulu Apolla 14. Po této misi opustil NASA i námořnictvo a stal se zakládajícím ředitelem Ústavu noetických věd, a také prezidentem Edgar Mitchell Corporation v Palm Beach na Floridě. Mezi pocty a ocenění, které Edgar Mitchell obdržel, patří Prezidentská medaile svobody, medaile amerického námořnictva Za vynikající službu, medaile NASA a řada dalších vyznamenání. Pro své netradiční názory a parypsychologické experimenty ve vesmíru byl často vědeckou veřejností vnímán značně kontroverzně. V roce 2005 byl nominován na Nobelovu cenu míru.

Zdroj informací: Dauphin


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČaroděj

Tóibín, Colm

Leda, 2023

zobrazit info o knizeŽivot chasidů

Buber, Martin

Malvern, 2024

zobrazit info o knizeÚlet civilizované holky
moje cesta do Santiaga

Čerešňáková, Eva

Návrat domů, 2023

zobrazit info o knizeJehovista

Sodoma, Martin

Argo, 2024

zobrazit info o knizePrůzkumníkova cesta
Pouť astronauta z Apolla světem hmoty a mystiky

Mitchell, Edgar

Dauphin, 2024

Napsat komentář