KAM na výlet? aneb tajuplné štoly, slunné vinice i krásy Slovenska

Hrad
Jezdíte rádi po tajuplných místech, kde je možné slyšet skučet strašidla? Nebo raději dáte přednost prosluněným vinicím? Nebo vás láká poznat blíže krásy Slovenska? Vybrali jsme pro vás několik tipů na nezapomenutelné výlety! Nechejte se inspirovat a využijte zbytek prázdnin k cestování!

Hagen aneb Přízrak lomů Ameriky

Jedním z nejděsivějších českých strašidel, která i v dnešní době dokážou vyvolat nepříjemné mrazení v zádech, je Hans Hagen, duch nacistického vojáka, který straší v lomech na Berounsku. Hrůzný přízrak v německé uniformě SS se náhle vynořuje ze štol, zase se v nich beze stopy ztrácí a má na svědomí řadu záhadných úmrtí či zmizení.

Hagenovo doupě

Ať už půjdete odkudkoliv, k Hagenově štole na třetím patře západní část komplexu štol poblíž lomu Malá Amerika, kde šílený německý voják na své oběti útočil nejčastěji, je to pořádný kus cesty. Hagen prý obvykle přichází ze severní chodby, rovně navazující na Hagenovu štolu. Někteří lidé zase věří, že v krátké štole, odbočující z křižovatky s gongem směrem k severovýchodu, je průchod do jiné dimenze a dá se do ní projít po zaklepání na vápencovou stěnu.

Kde leží Amerika?

Opuštěných lomů, v nichž se kdysi těžil bílý, šedý nebo narůžovělý vápenec, najdete na Berounsku celou řadu. Mezi nejslavnější patří právě Hagenovo působiště, tedy jámové vápencové lomy Malá Amerika, Mexiko a Velká Amerika, propojené systémem podzemních štol s řadou dalších lomů. Navzdory tomu, že jde o soukromý pozemek společnosti Lomy Mořina, kam je kvůli nebezpečí úrazu trvale zakázán vstup, staré lomy, jejich zatopená dna a labyrinty podzemních štol přitahují trampy, jeskyňáře, potápěče, milovníky koupání a vůbec celou řadu dobrodruhů. Přesný návod, kudy se do podzemí dostat, vám ale neposkytneme, neb smrtelných úrazů tu už bylo víc než dost.

————————————————————–

Mikulov

Vinohradnická expozice Regionálního muzea v Mikulově

O vinařské a vinohradnické expozici na mikulovském zámku se často píše jako o největší stálé výstavě svého druhu v Česku, ale pozor: vlastně neexistuje nic, s čím by snesla srovnání. Jistě, na vinné lisy a malé kolekce vinohradnického náčiní narazíte i jinde, ale rozsahem a pestrostí vede Mikulov na celé čáře. Snad jedině pokud by vás zajímalo umění starých truhlářů a bednářů, najdete podrobněji zpracovanou expozici v Louckém klášteře ve Znojmě.

Vinařství se na mikulovském zámku věnují tři výstavy; navštívit je můžete samostatně i v kombinaci s dalšími muzejními prostory.

Rozhledna Kozí hrádek

Bez ohledu na řadu vyhlídkových míst v okolí města i v Mikulově najdete rozhlednu – i když pravda, od moderních kolegyň se značně liší. Jedná se totiž o upravenou dvoupatrovou dělostřeleckou věž se střílnami a ochozem, postavenou v 15. století na vrcholku zvaném Kozí vrch. Signálem, že má rozhledna otevřeno, je vyvěšená vlajka.

 

Kdy a kam se můžete vypravit na víno?

  • Královský košt v Mikulově – formou koštu jsou představena nejlepší vína od českých, moravských a slovenských vinařů podle aktuálních výsledků soutěže Král vín České republiky; jde o první veřejnou prezentaci medailových vín i těch bez ocenění (srpen), www.kralvin.cz
  • Velkopavlovické vinobraní – Velké Pavlovice, ochutnávky vín a prvního burčáku (přelom srpna a září), www.velke-pavlovice.cz
  • Pálavské vinobraní Mikulov (září), www.mikulov.cz, www.vinobrani.cz

 ————————————————————–

Zámek Bojnice

Romantický zámek s arkýři, balkony, špičatými věžemi a zubatým cimbuřím, jemuž dal dnešní neogotickou podobu hrabě Jan Pálffy na přelomu 19. a 20. století přestavbou podle francouzských vzorů, nejspíš znáte z pohádky Šíleně smutná princezna. Na Slovensku patří k nejnavštěvovanějším – a není divu, protože v těsné blízkosti leží i nejstarší slovenská zoologická zahrada a termální koupaliště, v letních měsících můžete navštívit i muzeum pravěku v Prepoštské jeskyni a vystoupení sokolníků, kdy nad vašimi hlavami poletují supi, sokoli a sovy. Při prohlídce interiérů uvidíte kromě stylového historického nábytku, porcelánu, obrazů a bytových doplňků také několik opravdových unikátů, například vzácný bojnický oltář, dílo florentského mistra Narda di Cione z druhé třetiny 14. století, anebo vyřezávaný Andělský strop v Zlatém sále, zdobený plátky lístkového zlata. Dalšími atrakcemi jsou Turecký sál, krápníková jeskyně, která se nachází 26 m pod úrovní hradního nádvoří, a konečně i hrobka se záhadným slzícím náhrobkem hraběte Pálffyho. Chcete-li se o záhadách bojnického zámku dozvědět víc, pak si vychutnejte noční prohlídky při světle měsíce, pochodní a svíček, kdy jsou průvodkyně převlečené za princezny a na návštěvníky čekají i duchové a strašidla.

Mezinárodní festival duchů a strašidel na zámku Bojnice

Každoročně na přelomu dubna a května během dvou prodloužených víkendů se v Bojnici odehrává setkání duchů a strašidel z celého světa. Festival má pokaždé jiný příběh a tajemná atmosféra neprovází jen denní i noční prohlídky zámku, ale také další programy a atrakce. Tradičním vyvrcholením bývá průvod duchů a strašidel na historickém náměstí. Protože proslulost festivalu i návštěvnost je skutečně vysoká, možná si vyberete jiné akce, třeba Vánoce na zámku s živým betlémem, setkávání dětí s říší pohádek při Pohádkovém festivalu (dva prodloužené víkendy v druhé polovině června) anebo Rytířské dny (víkend na konci září).

Otvírací doba: celoroční
cenová hladina: 5-8 €
Zámok 1, 972 01 Bojnice
www.bojnicecastle.sk

 


 

Na uvedené výlety jsme vás pozvali s knihami z ediční řady KAM vydanými nakladatelstvím CPress, které patří do vydavatelské skupiny Albatros Media.

Kam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti

obálka knihy Kam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdištiNapsala a ilustrovala: Eva Obůrková

Počet stran: 144
Formát: 167 x 225 mm
Datum vydání:05.09.2012
ISBN: 978-80-251-2156-6

Nepřehlédněte naši recenzi!

Přečtěte si více o knize KAM za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti a prohlédněte si ukázkovou kapitolu

 ————————————————————————————–

KAM za vínem na Moravě a v Čechách

obálka knihy Kam za vínem na Moravě a v ČecháchNapsala a ilustrovala: Eva Obůrková

Počet stran: 160
Formát: 167 x 225 mm
Datum vydání: 24.07.2013
ISBN: 978-80-264-0098-1

Přečtěte si více o knize KAM za vínem na Moravě a v Čechách a prohlédněte si ukázkovou kapitolu

 ————————————————————————————–

KAM na Slovensku s dětmi i bez nich

obálka knihy Kam na Slovensku s dětmi i bez nichNapsala a ilustrovala: Eva Obůrková

Počet stran: 160
Formát: 167 x 225 mm
Datum vydání: 24.07.2013
ISBN: 978-80-264-0098-1

Přečtěte si více o knize KAM na Slovensku s dětmi i bez nich a prohlédněte si ukázkovou kapitolu


Eva Obůrková (* 1967)

Novinářka, reklamní textařka, ilustrátorka a holka pro všechno na volné noze, kašpar a černá ovce dvou rodin, manželka, maminka, pohovka, služka, věšák, otrokyně a chovatelka dětí, koček, psů a všeho, co se vzájemně nesežere.

(Zdroj: www.skliba.cz)

 

 

 

Kam se vydáte? Do Čech, na Moravu či na Slovensko? Nebo jen očima v těchto kouzelných knížkách? Ať tak či tak, rozhodně nebudete litovat!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti

Obůrková, Eva

CPress, 2012

zobrazit info o knizeKam za vínem na Moravě a v Čechách

Obůrková, Eva

CPress, 2013

zobrazit info o knizeKam na Slovensku s dětmi i bez nich

Obůrková, Eva

CPress, 2010

Napsat komentář