Chcete se bát?

stršidla_cpress_perex
Sháníte-li příručku, která vás pozve na výlet do míst, kde se můžete více či méně bát, pak bych měla jeden skutečně dobrý tip od autorky celé řady turistických průvodců…

Reklamní textařka, novinářka a ilustrátorka Eva Obůrková sepsala další knihu, která ovšem výletníky nepozve na známá místa přepychových zámků, nýbrž zavítají tam, kam se rozhodně nevyplatí jít těm, kteří mají už jen při představě strašidla hrůzu v očích. Kam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti je titulem, který nabízí přehled lokalit v Čechách a na Moravě, která v sobě skrývají nepěkné pověsti a legendy. Vyšel před nedávnou dobou v nakladatelství CPress, stejně jako většina předchozích průvodců sepsaných touto autorkou.

A že se jedná o knihu, jež má opravdu nahánět strach, čtenáře přesvědčí už samotné zpracování. Překypuje barevností a řadou fotografií, které mají za úkol maximálně přiblížit daná místa. Lesklý křídový papír a jakoby zdánlivě naskenované staré, mnohdy ohořelé pergameny, jsou jen třešničkou na dortu. Čeká na vás také spousta krve, kterou je knížka zbrocena jako důkaz ohavnosti, se kterou se můžete při setkání se strašidly potkat.

Kdo ovšem čeká klasicky omílané bludičky a nešikovné čerty, bude zklamán. Autorka vynechala všechny tyto „směšné“ postavičky, které nahánějí hrůzu snad jen malým dětem v pohádkových knížkách, a vypravila se tam, kde pověsti vyprávějí o skutečných obludách jako z těch nejděsivějších snů.

Titul je rozdělen na dvě základní části. Prvních šedesát stran je věnováno konkrétním strašidlům, na dalších téměř osmdesáti stranách poznáte místa, kde řádí. Každá postava i lokalita má pro přehled svůj rodný list k rychlé orientaci, kde se dozvíte místo působiště, častost výskytu, tělesnou konzistenci, jaké skrývá nebezpečí, míru krvavosti i počet obětí. Nechybí ani důležitá informace o obraně či možnost vysvobození.

Velmi mě zaujaly texty o lidových povídačkách, spojených s konkrétní postavou či místem, které vyzařují ještě větší hrůzu – snad proto, že se v legendách může přece jen ukrývat špetka pravdy…

Zajímá-li vás nějaké konkrétní místo více, můžete rovněž využít odkazů na internetové stránky, kterými autorka přibližuje dané lokality ještě více. Netýká se to ale úplně všech, spíše jde o větší subjekty, jako jsou například podzemní labyrinty.

Aby vyprávění nepůsobilo jen jako „odborný text“ o obludách, autorka zařadila ke každé postavě tzv. Otázku do pranice. Je to taková velmi krátká charakteristika, která v sobě skrývá otázku vedoucí k zamyšlení, ne tedy pro kontrolu toho, co jste přečetli.

Kniha je úžasným průvodcem, který nabízí tipy na výlety pro všechny, kteří rádi cestují a hlavně poznávají další, třeba i doposud neobjevená, nebo méně známá místa. O to více zajímavější, která v sobě skrývají kouzlo vyprávění předávající se z generace na generaci. Abyste se ale zorientovali, kde danou lokalitu konkrétně hledat, budete si muset pořídit mapu nebo využít souřadnice GPS, které tu najdete. Kniha je sice doplněna mapkou s legendou jednotlivých lokalit, ale bez bližšího určení. Jde vlastně jen o vizuální představu, kde se asi přibližně nacházejí, u jakého většího místa apod. Jako velkou chybu bych to ale neviděla, protože každý správný výletník má u sebe pořádnou a čitelnou mapu, takže zorientovat se pro něj nebude žádný problém.

Titul Kam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti mě po pravdě velice nadchnul. Je skvělým odbočením od celé té řady „klasických“ turistických průvodců. Nabízí prožití nevšedních zážitků na místech, kde většina z nás zřejmě ještě nebyla. Zároveň je i nádhernou encyklopedií oblud a strašidel, o nichž vyprávějí lidové báchorky. Tím i vyzývá k dalšímu poznávání naší krásné vlasti, která v sobě skrývá nejen barokní zámky plné drahého porcelánu, nebo středověké hrady s dnes již směšně vyhlížejícími hladomornami. Ukazuje zase trochu jiným směrem, na místa, kde sice nenajdeme trosky nějaké historické památky, ale objevíme tu kouzlo lidového vyprávění. A prožijeme i trochu strachu, který k životu neodmyslitelně patří. Třeba tím objevíme i naše skrytá tajemství…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti

Obůrková, Eva

CPress, 2012

Napsat komentář