Zasmějte se se šmoulíky

smoulove120
Šmoulí svět můžete znát z televizních obrazovek, ale čím dál častěji vídáme malé modré postavičky také v knižní podobě. Ať už se jedná o různé typy pracovních sešitků nebo o nedávno vydanou knihu Šmoulové a jejich svět. Nyní bych vám představila šmoulí vtípky a jeden krátký příběh ze života populárních kreslených skřítků.

V říjnu roku 2012 vydalo nakladatelství Albatros knížku plnou komiksových stripů nazvanou Šmoulové 120 vtípků a jiná překvapení. Pokud máte rádi šmoulíky a jste veselá kopa, pak neváhejte ani chvilku a pobavte se u této knižní novinky!

Šmoulové si utahují především sami ze sebe. Kuchař z Mlsouna, Šmoulinka z Farmáře, všichni šmoulíci vtipně popřejí Mrzoutovi k narozeninám, zkrátka jeden popichuje druhého. Dokonce lenoch si vymyslí výmluvu pro Taťku Šmoulu, že jeho povalování u řeky má smysl – kontroluje prý průtok vody. Najdete zde vtípky nejrůznějších žánrů, od výchovy batolecího Mrněte přes pracovní srandičky až po volný čas. Jedno však mají společné – co se týká Šmoulinky, každý šmoula stojí o její lásku a bojuje o každou minutku, kterou může strávit v její přítomnosti. To umožňuje Šmoulince vymýšlet na adresu svých uchazečů nekonečné množství vtipných narážek, které však šmoulové-nápadníci ve své zamilovanosti nevidí a neslyší. Šmoula Malíř uspořádá kurz malování a přihlásí se mu hodně uchazečů – jako lákadlo použije předlohu Šmoulinky. Jakmile ale přítomní zjistí, že místo Šmoulinky budou mít za úkol namalovat ovoce, ztratí o kurz zájem.

Zlý alchymista Gargamel a jeho zablešený společník Azrael se v publikaci nevyskytují. Možná bude v budoucnu další díl, který bude věnován právě těmto záporným postavám. Tato myšlenka mě napadla, když jsem si prohlížela obal knihy a na jeho hřbetě jsem objevila číslici 1. Bude znamenat pokračování?

Vtipy jsou psány komiksovým způsobem formou bublinek. Myslím, že jsou směřovány spíše na adresu dospělých čtenářů, jelikož spoustu milostných narážek ještě nemohou děti pochopit. Těm mladším čtenářům se jistě budou líbit obrázky oblíbených modrých skřítků a lze vybrat i jednodušší vtipy, které mohou rodiče vysvětlit i těm nejmenším. Doporučila bych ji ale spíš starším čtenářům, kteří mají šmouly rádi.

Pro mladší věkovou kategorii je jako stvořená útlá knížečka Šmoulí olympiáda. Byla vydána již v roce 2011 taktéž nakladatelstvím Albatros ve společnosti Albatros Media. Na šedesáti čtyřech stranách se odvíjí příběh, který chytne za srdíčko každé citlivé dítě. Silák, který vyniká ve všech sportech, vyráží každé ráno na rozcvičku. Chtěl by si s někým poměřit síly a tak mu Ťaťka Šmoula navrhuje, aby uspořádal olympijské hry. Přihlásí se všichni šmoulové, vytvoří družstva, ale šmoulu Nemehlo nikdo do družstva nechce. Ten se přesto nevzdává… Jak dopadnou šmoulympijské hry? Kdo zvítězí? To se dozvíte, pokud dočtete olympijskou povídku až do konce.

Publikace je drobná, dvanáct krát osmnáct centimetrů. Vhodná klidně do kabelky, když jdete s dítětem někam, kde budete muset dlouho čekat. Milý, citlivý příběh je vhodný pro nejmenší čtenáře. Za sebe a své děti ho mohu rozhodně doporučit. Dokáže nejen pobavit, ale i poučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠmoulí olympiáda

Peyo

Albatros

zobrazit info o knizeŠmoulové
120 vtípků

Peyo

Albatros

Napsat komentář