Šmoulí encyklopedie

smoulove
Kompletní informace o původu a slávě malých modrých postaviček, které dobyly svět, vám předkládá právě vydaná knižní novinka. V knihkupectvích ji lze najít snadno – na titulní straně se zeširoka usmívá obličej modrého šmouly s nezbytnou bílou čepicí na hlavě.

Šmoulové a jejich svět je první knihou, která uceleně popisuje celou šmoulí historii. Začíná prvotními kresbami Peya, autora šmoulů. Ten vytvořil typ kouzelných skřítků, kteří se setkali s obrovskou vlnou zájmu a získali takovou popularitu, že je zná dnes téměř každý. Přiznám se, že Šmouly jsem sledovala jako animovaný seriál v televizi na konci minulého století. O jejich původu jsem dodnes nevěděla nic. Proč jsou modří? Kdo je poprvé nakreslil?  Na tyto otázky mi odpověděla až tato publikace. Jako ochutnávku z velkého množství informací, které jsem díky ní získala, uvedu důvody, proč Peyo vybral pro skřítky právě modrou barvu. S výběrem mu pomohla jeho žena:

Peyo začal vytvářet nový typ kouzelných skřítků, jen se mu nelíbila růžová barva – měl za to, že by je příliš polidšťovala. Tento problém pomohla vyřešit Peyova žena a koloristka v jedné osobě, a udělala to prostou eliminací: skřítci měli žít v lese obklopeném zelení – splynuli by s pozadím; oproti tomu červené postavičky by z pozadí vystupovaly příliš a žluté by byly považovány za smolné, což se nehodilo; jedinou volbou tedy podle ní byla modrá barva. ( str. 25)

Autorem tohoto obsáhlého díla o vývoji šmoulů je „šmoulolog“ Matt Murray. Dětství prožíval v New Yorku a tehdy doslova „hltal“ seriál o modrých postavičkách, běžící týden co týden v televizi. Šmoulení jej zaujalo natolik, že jako dárky dostával malé plastové šmouly a největší radost mu udělal houbový domeček Taťky Šmouly… Měl doma hodně předmětů s motivem šmoulů a šmoulové byli také jediným tématem, o němž hovořil.

Matt Murray popisuje vznik kreslených filmů i CGI filmu (Computer Generated Imagery, jedná se o efekty tvořené počítačovou úpravou obrazu), které vycházely z původních Peyových náčrtků. Nechybí ukázky komiksových sešitů se šmouly, které byly přeloženy do 25 různých jazyků a prodalo se jich více než 25 milionů. Všechny dokumenty, ukázky, původní scénáře, komiksové texty i nadpisy zůstávají v publikaci v originálním jazyce. Nechybí zajímavé fotografie, na nichž je Peyo v různých situacích – při autogramiádě, se svými dětmi nebo ve studiu.

Nejzajímavější mi připadají přiložené biografie obyvatel šmoulí vesnice, tedy Ťaťky Šmouly, malého Šmoulíčka, Koumáka, Nešiky, Mlsouna, Mrzouta, Kutila, Lenocha, Šmoulinky, Šprýmaře nebo Snílka. Nechybí vyprávění o zlém alchymistovi Gargamelovi, který chce šmouly pochytat. Vyobrazen je i Gargamelův zablešený pomocník kocour Azrael.

Všem modrým nadšencům, kterým knihu směle doporučuji, se jistě bude líbit i přiložený plakát šmoulí vesnice a aršík šmoulích samolepek. Ucelený náhled do šmoulího světa ocení každý fanoušek těchto roztomilých kreslených postaviček.

Publikace vyšla v září 2012 v nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠmoulové a jejich svět

Murray, Matt

CPress, 2012

Napsat komentář