Plná náruč povídek

uvodni povidky
Máte rádi krátké texty na rozmanitá témata v různých žánrech? Pak jsou páteční knižní tipy určeny právě vám. Představíme vám totiž rovnou pět souborů povídek z pera českých i zahraničních autorů. Zkrátka dnes si vybere každý!

Druhého vydání se dočkal literární debut česko-amerického spisovatele Jana NovákaStriptease Chicago a jiné povídky. Hlavním tématem je život českých exulantů v Chicagu.

V raných osmdesátých letech 20. století dostal mladičký student chicagské univerzity Jan Novák nečekaně dopis od Josefa Škvoreckého; věhlasný spisovatel a exilový nakladatel mu v něm sděloval, že četl jeho povídku, a že pokud má takových víc, rád by mu vydal knihu. „Myslím, že bych spočítal na prstech okamžiky, kdy jsem měl v životě větší radost,“ vzpomíná na ten okamžik Novák a pokračuje: „Obratem jsem Škvoreckému odepsal a hned se vrhl na Striptease Chicago. První povídku své první knihy jsem už měl, a tak stačilo jen ještě něco ukrást Jamesi Joyceovi, podle jehož Dubliňanů jsem črtal ten svůj divně rozpolcený svět, a něco Balzacovi, který propojoval různé příběhy stejnými postavami, aby se mu za nimi lehounce rýsoval román.“ Ačkoli je Striptease Chicago Novákovým literárním debutem, autor se už zde představuje v suverénní vypravěčské formě, bez začátečnických lapsů, jež často prvotiny provázejí. V několika tematicky propojených povídkách Novák líčí život českých exulantů v Chicagu; činí tak s až hrabalovskou vervou a citem pro jazyk i groteskní detail a jeho příhody jsou stejně zábavné jako mrazivé, stejně kritické jako empatické. Podobně zásadní jako jednotliví protagonisté je přitom pro Nováka prostředí jeho příběhů. Jak sám říká: „Chicago je tvrdé město s tropickými léty a arktickými zimami,“ a jeho próza „je zprávou o tom, co se stane sedmnáctiletému klukovi, když se tam ocitne shodou existenčních náhod, připadá si jako na jiné planetě a má jasno jen v jedné jediné věci – že svůj život zasvětí psaní. Nakonec se v Chicagu zasekne a to nemilosrdné město se mu zažere pod kůži.“

Naše reedice jedné z nejlepších českých próz osmdesátých let vychází v rámci spisů Jana Nováka a oproti torontskému vydání ze Sixty-Eight Publishers nabízí i doslov, v němž autor líčí okolnosti vzniku knihy a jejího vydání.

Striptease Chicago a jiné povídky

Autor: Jan Novák

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-4239-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Striptease Chicago a jiné povídky vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Když se na tu fotografii dívám dnes, tak mi připadá, že je v ní zalezlý celý ten čas. Vrací se mi i moment, který jí o hodinu předcházel, ten zlomek vteřiny, kdy jsem poprvé koutkem oka zahlédl napravo od sebe auto. Psal se rok 1976, to se ještě nenosily bezpečnostní pásy, já to kalil chicagským předměstím Cicero do křižovatky dvou pravoúhlých jednosměrek a zprava se na mě někdo řítil stejným fofrem. Já byl sice v křižovatce o hodně dřív, ale teoretickou přednost měl on, jenže na brzdu ani nedupnul; proč, to nevím, letěl přímo do mě, ale možná že zrovna čučel do mapy anebo počítal peníze, rozvážel totiž pizzu, která se v tom mžiku oka ještě tyčila v komínku papundeklových krabic na sedadle vedle něj, ovšem tu už nikdy nedoručil. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jan Novák je česko-americký spisovatel, překladatel a dokumentarista. V roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do USA; studoval a žil v Chicagu, kde také započal svou literární kariéru, nyní je doma opět v Čechách. Za své knihy (mj. Striptease Chicago, 1983, Miliónový jeep, 1985, Zatím dobrý, 2004, Děda, 2007, Hic a kosa v Chicagu, 2011, Co já vím?, 2013) získal řadu prestižních ocenění: Cenu Carla Sandburga, cenu Magnesia Litera za prózu roku, Cenu Josefa Škvoreckého, Cenu Egona Hostovského či Cenu Revolver Revue. Mimořádný ohlas vzbudila jeho biografie Milana Kundery nazvaná Kundera. Český život a doba; tuzemská kulturní veřejnost se nad knihou rozdělila na dva nesmiřitelné tábory: jeden ji vychvaloval, druhý haněl, lhostejný však vůči ní zůstal málokdo.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Ironie, satira a absurdno – to jsou hlavní znaky souboru povídek Pavla Taussiga, který vyšel pod názvem Jedinečná svatá.

Po svém „deníčku“ z koncentračních táborů se Pavel Taussig představuje čtenářům jako autor povídek. Jeho doménou je především ironie a satira.

Těmito zbraněmi si „na paškál“ efektně, přitom ale kultivovaně a inteligentně bere všemožné -ismy schizofrenní doby české i slovenské historie, jejíž protiřečení, absurdní glorifikace, mylné ideologie a nesmysly všeobecně stály za původem mnoha nepochopitelných situací. Povídky jsou natolik autentické a hodnověrné, že nejen pamětníci nemohou pochybovat o jejich reálné podstatě. Jsou stejně absurdní jako doba, ze které vyšly.

Literární humoresky Pavla Taussiga, které původně vyšly roku 1985 v nejprestižnějším exilovém vydavatelství 68 Publishers, jsou pestrým jazykem vyprávěné příběhy vypointované s aforistickou přesností a protkané ironií a sarkasmem.

Jedinečná svatá

Autor: Pavel Taussig
Přeložila: Dana Řezníčková

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 132×188 mm
ISBN: 978-80-271-3964-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jedinečná svatá vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Když třídní profesor Baláž jednoho sychravého listopadového rána roku 1949 na začátku hodiny občanské výchovy nakázal kvintánům II. státního gymnázia v Bratislavě, aby se seřadili a bez debat přišli ke katedře podepsat nějaký cár papíru, byla to pro studenty úplná normálka. Disciplinovaně vytvořili frontu, vděční za každou promarněnou minutu vyučování. Jen repetentovi Rajčiakovi to nedalo a píchl před ním stojícího premianta třídy Šulce jehlou kružítka do zadku. Šulcův zadek měl však v tomto směru dlouholetou praxi a trýzněný student zachoval stoický klid. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Spisovatel, publicista a výtvarník Pavel Taussig se narodil 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen. V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1946 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavateľstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung. Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá „bublináže“. Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo. Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Dále napsal např. V kolektivu oblíbená či Chlapec, který přežil pochod smrti.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Na fanoušky komiksů čeká šest tajemných příběhů z Japonska v knize Duch bez tváře. Jejich autorem je komiksový spisovatel Sean Michael Wilson.

Nechte se zlákat výběrem tajuplných japonských příběhů z pera slavného autora Lafcadia Hearna, které pro vás převyprávěl oceňovaný komiksový spisovatel Sean Michael Wilson!

Ať vás baví duchařinky, nebo se chcete vzdělat japonskými pověstmi, které nezřídka přináší poučení na závěr, je tento komiks přímo pro vás. Najdete v něm šest povídek:

    1. Diplomacie: Jaká by byla vaše poslední myšlenka před rozsudkem smrti? A mohla by později něco ovlivnit?
    2. Sněžná žena: Setkání s tajemnou postavou uprostřed sněhové bouře se může změnit v něco víc. Otázka ovšem je, jestli vás ta změna nebude stát život.
    3. O zrcadle a zvonu: Darovat věc, která je vám drahá, s sebou může přinést neštěstí, nehledě na to, zda jste ji darovali pro vyšší dobro.
    4. Bezuchý Hoiči: Kdo by nechtěl umět vyprávět tak poutavě, že svými příběhy zaujme i mrtvé? Hoiči se pyšní různorodým publikem, nicméně velký talent může znamenat velké nepříjemnosti.
    5. Duch bez tváře: Dávejte si pozor během svých toulek na stezce! Brzy zjistíte, že je to velmi pochmurné a osamělé místo, kde se může ledacos stát.
    6. Samebitův vděk: Přátelství, které se zrodí mezi dvěma zcela odlišnými bytostmi, může vyústit v něco nečekaného. Dobrý přítel je ten, jenž pro vás neváhá uronit slzy.

Duch bez tváře

a další tajemné příběhy z Japonska
Autor: Sean Michael Wilson
Přeložila: Tereza Metyšová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 190×248 mm
ISBN: 978-80-7413-575-0
Doporučená cena: 235 Kč

Knihu Duch bez tváře vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

duch_bez_tvare_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Sean Michael Wilson je skotský autor komiksů z Edinburghu, žije v Japonsku. Napsal přes 40 knih (např. Příběh prince Gendžiho).

Zdroj informací: rijue-japan.org

————————————————

Líbila se vám sbírka povídek Bůh a neonové žabky z pera Zuzany Froňkové? Pak si nenechte ujít volné pokračování Smažák od Papeže Františka.

Sbírka povídek o tom, že Buddha v muzeu nemluví, že cesta za Sněhurkou může být strastiplná nebo že bez Papeže Františka se smažák neusmaží.

Volné pokračování knihy Bůh a neonové žabky (Pointa, 2021), které nás zavede na jihočeskou samotu, do exotických dálek i na zasněžený Vyšehrad. Příběhy o neobyčejných setkáních, o tom, kde je doma nebo jak moc se podobáme svým rodičům, propojují nadhled, humor a lidskost. Díky svým rozměrům se vám knížka snadno vejde do kabelky nebo kapsy a pobaví vás nebo dojme, kdykoli budete potřebovat.

Smažák od Papeže Františka

Autorka: Zuzana Froňková

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 106×156 mm
ISBN: 978-80-7691-221-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Smažák od Papeže Františka vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Leden v Praze. Vánoce v háji, slunce a jaro ještě v nedohlednu. Dřív jsem právě touhle dobou odjížděla na cesty do teplých krajin. Teď se v tramvaji snažím co nejvíc přilepit na sedačku, která aspoň trochu topí, a zírám přes ušmudlané okno. Vtom mě upoutá plakát na zastávce. Zve na výstavu Buddha zblízka. To mě probere! Když teď nemůžu já za ním, přijel On za mnou! (str. 9)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Zuzanu Froňkovou doma přezdívají Jasoň. Nikdy nebyla rebelka, spíš snažilka, co chce dělat všechno, jak se patří. A stejně se jí to trochu vymklo. Vdávala se až po čtyřicítce, vystudovala ekonomii, psychoterapii a skončila na DAMU u herectví. Stěhovala se víc než dvacetkrát, žila v Madridu, v Londýně, na Hradčanech a zakotvila (aspoň prozatím) na samotě u rybníka. Místo dětí má psa. Skoro nic z toho neplánovala a skoro za všechno je vděčná. Napsala také soubor povídek Bůh a neonové žabky a několik knih pro děti (např. HoubáciHoubáci a jiné lesní bytosti).

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

A na závěr pro vás máme sbírku povídek, prostřednictvím které ještě zavzpomínáte na nedávno prožité vánoční svátky. Nenechte si ujít knihu Krev, monstra a cukroví.

Vánoce jsou to nejkouzelnější období z celého roku. Doba zázraků, radosti a dárečků. Jenže za hranicemi krbového světla se nocí plíží věci, ze kterých vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Stíny. Monstra. Ježíšek. Mají chuť na cukroví, a často také na krev…
Sbírka povídek, ve kterých hrají hlavní úlohu nadpřirozeno a vánoční svátky, vám naservíruje výbornou štědrovečerní večeři z české fantastiky. Čeká vás akční nářez, přemýšlivé kousky nositelů ocenění Magnesia Litera i příběhy, které pohladí duši. To nejvánočnější čtení a nejlepší dárek pod stromečkem.
Tak šťastné a veselé!

Do antologie přispěli tito autoři:
Patrik Banga, Petr Brožovský, Marie Domská, Pavel Fritz, Zuzana Hartmanová, Petr Heteša, Vilma Kadlečková, Štěpán Kopřiva, Filip Koryta, Jan Kotouč, Vilém Koubek, Lucie Lukačovičová, Michaela Merglová, Ondřej Neff, Jiří Pavlovský, Martin Paytok, Petr Stančík, Dalibor Vácha, Lukáš Vavrečka.

Krev, monstra a cukroví

Sborník fantastických vánočních povídek
Editoři: Petr Brožovský, Michaela Merglová

Počet stran: 616
Vazba: vázaná
Formát: 130×194 mm
ISBN: 978-80-278-0188-8
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Krev, monstra a cukroví vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Na vteřinu všichni ztuhli, jako by pózovali pro živý obraz s názvem: Tohle jsem si nepřál.
Nejen Kalaš, Dolf a Léňa, úřednice za přepážkou a klienti natolik nešťastní, že si k návštěvě banky vybrali zrovna tuhle hodinu, ale i pracovník ostrahy, který ještě před tou vteřinou škrtil Dolfa v kravatě.
Dolf si stále ještě držel ruce před obličejem. Léňa před sebe ještě pořád mířila pistolí, z níž sekuriťákovi vpálila kulku nad pravé ucho.
Vteřina uplynula. (str. 14)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O editorech

Petr Brožovský je v jistých kruzích známý pod přezdívkami Pedro nebo Švéd. Založil si vlastní advokátní kancelář, aby to měl blíž do práce, a je mistrem České republiky a finalistou Mistrovství Evropy ve slam poetry z roku 2021. Sběratel knih, organizátor larpů, nadšený střelec, nevyslyšený hudebník a obávaný i milovaný dungeonmaster. Na poli literárním přesvědčivě zabodoval už svou prvotinou Tanec papírových draků (2021), akční fantasy s prvky splatterpunku.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha

Plzeňská rodačka Michaela Merglová byla třikrát pasována na Lady řádu fantasy v soutěži O nejlepší fantasy a v posledním ročníku se stala vítěznou nositelkou meče. Kromě sborníků z literárních soutěží jako Žoldnéři fantasie nebo Cena Karla Čapka se její povídky objevily také v antologiích Mladé čarodějky (2017), Mlok (2017), Koleje smrti (2018), Ve stínu magie (2019), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) či Lockdown (2021). I když už vyzkoušela různé žánry, nejraději se vrací ke klasické fantasy meče a magie. Knižně debutovala v roce 2019 úspěšnou hrdinskou fantasy Píseň oceli a hned o rok později zavedla čtenáře do drsného špinavého přístavu v románu Prokletá věž (2020). Její debut se nakonec dočkal pokračování s názvem Píseň severu (2021) a Píseň války (2022). Kromě psaní spolupracuje jako recenzentka s časopisem Pevnost, žije v Praze a pracuje v reklamě. A když ji všechno štve, staví se na józe na hlavu.

Zdroj informací: nakladatelství Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStriptease Chicago a jiné povídky

Novák, Jan

Argo, 2023

zobrazit info o knizeJedinečná svatá

Taussig, Pavel

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeDuch bez tváře
a další tajemné příběhy z Japonska

Wilso, Sean Michael

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeSmažák od Papeže Františka

Froňková, Zuzana

Pointa, 2023

zobrazit info o knizeKrev, monstra a cukroví
Sborník fantastických vánočních povídek

Brožovský, Petr - Merglová, Michaela

Epocha, 2023

Napsat komentář