Chlapec, který přežil pochod smrti

chlapec-ktery-prezil-pochod-smrti-perex
Pavel Taussig neprožil ideální dětství. Když mu bylo jedenáct let, začala jeho pouť po koncentračních táborech, která vyvrcholila pochodem smrti. Své zážitky a vzpomínky sepsal do deníku, který posléze doplnil o poznámky a dokumenty vystavené v koncentračních táborech.

V roce 1981 sepsal Pavel Taussig pro svého staršího syna k jeho jedenáctým narozeninám svůj životopis. To proto, že i jemu bylo jedenáct, když se ocitl v Osvětimi. Poté přežil ještě tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen a pochod smrti. Při popisování zážitků použil jen své vlastní zápisky. Psal si deník a zážitky od zatčení přes koncentráky do osvobození tak, jak je měl v čerstvé paměti. S nikým se přitom o nich nebavil, psaním si krátil dlouhou chvíli v nemocnicích v Rakousku, kdy byl ještě přesvědčený, že ani jeden z rodičů válku nepřežil. Postupně pak Pavel Taussig text doplnil o poznámky, dokumenty vystavené v koncentračních táborech a těsně po osvobození i o přepis původního deníku, který psal od 4. května 1945 do 27. 7. 1945.​

Ukázka z knihy

Ukazka - Denik

Ohlasy na knihu

Už když jsem před několika lety natáčel rozhlasový dokument o Pavlu Taussigovi, uvědomil jsem si, že jeho deník je jedinečným dílem, které u nás nemá obdoby. Autor ho totiž začal psát již v jedenácti letech. Hned poté, co se mu podařilo zázračně vyváznout přímo ze srdce samotného Pekla. Tedy – z pochodu smrti, kdy byl společně s ostatními vězni hnán, ve sněhu a mrazu, z Osvětimi do Mauthausenu a pak ještě dále. Jde o mimořádně sugestivní svědectví dětských očí. Dětské duše. Svědectví, které osobně řadím hned vedle světově proslulých Deníků Anny Frankové a Deníku Petra Ginze.

- Stanislav Motl

Chlapec, který přežil pochod smrti

… a natruc jsem neumřel!
Autor: Pavel Taussig

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-0410-9
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Chlapec, který přežil pochod smrti vydalo nakladatelství Cosmopolis.
A tři z vás mohou knihu do do 10.7. vyhrát v naší soutěži!

O autorovi

Pavel-TaussigPavel Taussig je spisovatel, publicista a výtvarník. Narodil se 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen. V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1946 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavateľstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung. Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá „bublináže“. Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo. Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Cosmopolis


Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChlapec, který přežil pochod smrti
… a natruc jsem neumřel!

Taussig, Pavel

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář