Jak správně naložit s vlastní minulostí?

vevoda uvod (1)
Minulost může někdy tížit každého z nás. Román z pera italského historika si vás podmaní gotickou atmosférou a příběhem posledního šlechtice z rodu. I on se snaží vypořádat s vlastní minulostí. Otázkou zůstává, zda je lépe na ni zapomenout, nebo se z ní můžeme poučit…

Horská vesnice v severní Itálii, starobylá vila s příliš mnoha místnostmi a zpustlou zahradou, poslední dědic vymírajícího šlechtického rodu, dva muži, kteří se nenávidí na život a na smrt, a přitom spolu nemají zdánlivě nic společného… Napínavý příběh s gotickou atmosférou působí, jako by se odehrával v jiném století, a přesto je výpovědí o současnosti a mistrným vykreslením mikrokosmu venkovské společnosti. Epické vyprávění o posedlosti mocí, přírodním živlu a osobní svobodě. Historik Matteo Melchiorre ve svém románovém debutu originálním způsobem uchopil téma individuálního osudu a otázku, jak se osvobodit od tíživé minulosti: člověk na ni nemá zapomenout, ale snažit se ji naopak co nejlépe poznat.
Vydání knihy podpořilo Centrum pro knihy a četbu italského Ministerstva kultury.

Vévoda

Autor: Matteo Melchiorre
Přeložila: Helena Lergetporer

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4399-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Vévoda vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Vyprávěl jsem mu o vraním chumlu nahoře na nebi, o tom, jak se z té změti oddělila do sebe zaklesnutá těla káněte a vrány; a jak káně srazilo vránu na zámecké nádvoří, jak jsem po nich hodil hrst štěrku a jak káně odlétlo a odneslo si vránu s sebou. Mohl mi snad Nelso Tabiona dát alespoň sebeméně za pravdu? Pochopitelně ne. Prohlásil, že to není možné: při deseti vranách na jedno káně musí vyhrát vrány; a i kdyby nějakým nedopatřením pro jednou vyhrálo káně, nemůže se stát, aby káně, což je sice silný pták, uzvedlo vránu, což je nicméně těžký pták, a odneslo si ji jako nějakou krysu.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Matteo Melchiorre je od roku 2018 ředitelem knihovny muzea a historického archivu v Castelfranco Veneto. Zabývá se ekonomickými a sociálními dějinami středověku a raného novověku a dějinami hor a lesů. Je autorem mnoha historických esejů. Vévoda je jeho literární debut, s nímž se dostal do finále nejvyššího italského beletristického ocenění Premio Strega. Jeho klasický, epický, politický, bouřlivý a filozofický text, který nás donutí přemýšlet nad svobodou volby a neodolatelnou silou minulosti, se v Itálii těší velkému zájmu kritiky i čtenářů.

Zdroj informací: Argo


argoNakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVévoda

Melchiorre, Matteo

Argo, 2024

Napsat komentář