Štěstí z mořských hlubin

Stripky_z_more-nahled
V naší zemi hledáme v trávě čtyřlístek pro štěstí. Lidé na pobřeží vidí příznivé znamení v ohlazených střípcích skla. Ve skutečnosti si ale za svůj život můžeme sami…

Pokud hledáte knihu, která vás pohladí na duši a současně má motivační potenciál, pak můžete s klidným srdcem sáhnout po romantickém románu Střípky z moře. Jeho autorkou je Američanka Jenny Hale, s níž se česká čtenářská obec mohla seznámit díky knize Rozmarýnová zátoka. Oba tituly vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Její romány uvítaly především ženy, na které svými příběhy cílí. První kniha mě minula, Střípky z moře si moji pozornost přitáhly i díky své obálce. Už jen pohled na ni totiž evokuje léto, moře, dovolenou, dobrou náladu, a tak jsem neodolala.

Příběh vypráví o svatební agentce Lauren, která víc než před rokem tragicky přišla o snoubence. Od té doby se snaží zahltit prací, jenže ta jí neustále připomíná, oč přišla. Pod tíhou neustávající bolesti se rozhodne pro úplný restart: prodá firmu a z New Yorku přesídlí do Severní Karolíny, kde přijme práci u starší majitelky penzionu. Podaří se jí v nové práci zapomenout? Najde své štěstí díky renovaci chátrající budovy?

„Všechny velké změny, které v životě děláme, jsou jako skok z letadla. Vyskočíme a doufáme, že se nám otevře padák.“ (str. 110)

Děj románu je velice předvídatelný – co taky nového chcete u romantiky vymýšlet, na tragické konce nikdo není zvědavý – a současně velmi milý a povzbudivý. Určitě se v něm najdou všichni, kteří někoho blízkého předčasně ztratili. Porozumí Laureninu žalu i jejímu obtížnému vyrovnávání s tím, že ona žije… Touha po novém začátku a novém štěstí se v ní sváří s bolestí.

„Ve skutečnosti nic jako štěstí neexistuje. Štěstí si vytváříš sám.“ (str. 129)

Oproti jiným romancím ve Střípcích z moře absentuje klasický prvek krize a musím říct, že mi to vůbec nevadilo. Hrdinka se postupně probojovává k nějakému životnímu restartu, tak asi ani není nutné jí házet klacky pod nohy nějakými velkými vztahovými komplikacemi. Text je plný motivačních citátů, a tak lze knihu brát i jako terapii čtením.

„Určitě by mi řekl: ,No tak, holka, sluneční paprsky jsou silnější než bouře. A víš, proč si to myslím? Protože kdyby tomu tak nebylo, už bychom se všichni utopili.‘“ (str. 89)

Jenny Hale přivedla k životu hrdiny, které by chtěl mít po svém boku každý. Lidi, kteří se umí poučit ze svých chyb, dokáží si odpustit a hlavně mají srdce plná lásky, soucitu a porozumění. Skutečnost je takové představě sice na hony vzdálená, ale proč se nezasnít? A kdo ví, třeba se aspoň něco z toho podaří přenést i do našeho života. Minimálně se o to můžeme pokusit!

Mořem ohlazené střípky autorka používá jako metaforu našeho života:

„Phillip mi ten večer vysvětlil, že život je jako mořské sklo: rozbité, roztříštěné kousky, ponechané napospas živlům. A přesto se ty skleněné střípky v bouřlivých poryvech stávají krásnými…“ (str. 152)

A dává naději, že to, co nás nyní bolestivě bodá, se časem otupí a my zase uvidíme všechny krásy života…


Knihu Střípky z moře vydalo nakladatelství Cosmopolis a můžete ji zakoupit na Grada.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStřípky z moře

Hale, Jenny

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář