Hledání vnitřního klidu

ticho_poselstvi_byti
Každý z nás by se měl alespoň někdy zastavit a zapomenout na spěch a shon. Jedině tak nalezneme vnitřní klid. Své o tom ví i Osho, který se ve své knize Ticho: Poselství bytí zabývá právě dosažením vnitřního klidu a významem ticha v moderní době. 

Tyto promluvy pronesl Osho v Nargolu, kde se v roce 1970 konal meditační tábor, jehož se zúčastnilo více než tisíc lidí. Na břehu moře obklopeném cypřiši žáci tři dny naslouchali Oshovým slovům a zároveň prováděli ranní a večerní meditace. V nádherné přírodě si Osho zvolil za hlavní témata ticho, hledání vnitřního klidu a dosažení rovnováhy. Jako vždy prokládal promluvy zajímavými a humornými příběhy, které názorně ukazují, jak má člověk pracovat sám na sobě, aby dospěl k sebepoznání. Řízené meditace jsou zajímavé i tím, že probíhaly v naprostém tichu a Oshovi žáci mlčeli a pouze vnímali okolní zvuky, burácení moře, zpěv ptáků, ševelení větru. Osho poukazuje na význam ticha v moderní době, kdy jsme obklopeni neustálým ruchem, a také zdůrazňuje, jak je důležité zapomenout na spěch a shon a snažit se pronikat co nejvíc do vlastního nitra, kde se skrývá ten nejcennější poklad, duše božskosti. A ticho je jejím poselstvím vyjádřeným beze slov.

Ticho: Poselství bytí

Autor: Osho
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7593-533-5
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Ticho: Poselství bytí vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Proč všude vládne takový chaos, proč je tolik problémů a neštěstí? Neštěstí a chaos nesestoupí z nebe, nepřicházejí z měsíce ani z hvězd. Nedostavují se odněkud, přicházejí přímo z paláce, který jste zaplnili odpadky. Všechen chaos a neštěstí a trápení pramení z jednoho zdroje. Jsou výsledkem našich činů, jsou naším výtvorem, jsou plody našeho úsilí. Uvnitř člověka sídlí dva starší princové. A už tam není místo pro třetího prince, pro toho, který zaplnil palác světlem a vůní.
Pozval jsem vás na odlehlý mořský břeh, abychom si během následujících tří dní povídali o tom, jak můžete rozsvítit svůj palác a vyzdobit ho květinami a provonět. Pokud to dokážete, budete možná schopni najít svůj vnitřní poklad. Kdo ví?  (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Oshovo učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“. Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie. Osho je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli. Čeští čtenáři mohou znát již některé předchozí knihy, jako například Žijte podle svéhoNic není nemožnéO čakráchTantrická transformaceŽivot je mýdlová bublinaCesta ke zklidnění mysli a další.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA


Firma Pavel Dobrovský BETA s.r.o. byla založena v roce 1990. Věnuje se nakladatelské činnosti, distribuuje knižní produkci od více než 300 nakladatelů a obchodních partnerů po celé České republice. Zajišťuje distribuci zboží i na Slovensko. Provozuje maloobchodní síť prodejen, spolupracuje s knihovnami, školami, nemocničními zařízeními, kterým poskytuje zajímavé slevy. Počet knih, které nabízíme jak obchodním partnerům tak i v maloobchodní síti, se neustále zvyšuje. Každý měsíc uvádí firma na trh mnoho nových titulů. Široký výběr knih a serióznost podniku stále zvyšuje zájem obchodních partnerů o spolupráci s námi. Strategií firmy je nadále rozšiřovat všechny svoje aktivity.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTicho: Poselství bytí

Osho

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

Napsat komentář