Křížem krážem thrillerovým světem

thrillery-nahled
Dnešní knižní tipy uspokojí všechny milovníky thrillerů a detektivek. Představíme vám totiž rovnou pět knih plných zločinů, mrtvol, temných událostí a šokujících zvratů. Prožijte i vy společně s hlavními hrdiny napínavé dobrodružství!

Co se stalo dívce, která před více než deseti lety záhadně zmizela? Na tuto otázku musí najít odpověď hlavní hrdina knihy Strašidlo minulosti od Jaroslava Velinského.

Zmizelá dívka. Kosti nalezené v lese. A jeden mladý bezděčný detektiv…
Drsná léta těsně po konci druhé světové války. Nález lidských kostí ve špatně přístupné lesní rokli kdesi v pohraničí svědčí o zločinu, jehož pachatele se policii nepodaří vypátrat. Bezděčný detektiv Ota Fink – v civilu soustružník – se po letech zvláštní náhodou vrací na místo, kde byl jako patnáctiletý učeň na své první letní brigádě a kde se také zamiloval do o dva roky starší Lucie. Od té doby ji neviděl a pro jiné lásky ji nakonec pustil z hlavy. Až teď se dozvídá, že krásná Lucie den po jeho odjezdu z brigády záhadně zmizela. Říká se, že je dávno po smrti a mechem porostlé kosti objevené houbařem v hromadě jehličí a tlejícího listí byly její. Jakou roli v jejím zmizení sehrál řidič neobvyklého předválečného vozu, který jedné srpnové noci roku 1947 pokazil mladému Otovi a Lucii romantickou schůzku v lese? Ota Fink se dvanáct let po zločinu – během horkého léta roku 1959 – vydává po stopách záhadného automobilu. Podaří se mu zjistit, co se Lucii tehdy skutečně stalo?

Strašidlo minulosti

Autor: Jaroslav Velinský

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-7588-470-1
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Strašidlo minulosti vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Člověk někdy neví, jak začít.
Andersen, Božena Němcová nebo bráchové Grimmů by se s tím nepárali a rozjeli by to podle svýho zavedenýho mustru: „Byl jednou jeden brejlatej houbař…“
Jenže já nemám šajna, jestli to byl zrovna houbař, a ještě k tomu brejlatej; prostě si říkám, kdo jinej by asi do toho pustýho lesa lez a kdo jinej by se spouštěl do kdejaký podezřelý díry. Totožnost onoho nešťastníka je mi celkem vzato šmafú, jak nonšalantně říká Fanouš Kelner, a vám může bejt šmafú zrovna tak.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Horník, soustružník, noční hlídač v zoo, umělecký pracovník libereckého Divadla hudby, reklamní grafik a od konce šedesátých let také spisovatel Jaroslav Velinský se narodil v prosinci 1932 v Praze a zemřel v únoru 2012 v Ústí nad Labem. Ve volném čase byl trampem, muzikantem a písničkářem (pseudonym Kapitán Kid), který stál u zrodu hudebního festivalu Porta. Psal sci-fi, dobrodružné a především detektivní příběhy, jejichž neznámějším hrdinou je „český Phil Marlowe“, detektiv-amatér Ota Fink. Dříve než podlehl vlivu americké drsné školy, napsal několik detektivek úplně jiného ražení. Případy penzionovaného kriminalisty Augustina Velikého a jeho přátel se odehrávají v kulisách města, které silně připomíná Liberec, a svými zločiny i literárním stylem se blíží černému humoru.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Oblíbili jste si příběhy britské autorky Adele Parksové? Pak si nenechte ujít ani nejnovější z nich nazvaný Jen moje štěstí. Zjistíte, co všechno může způsobit jeden výherní tiket z loterie…

Lexi a Jake už patnáct let sázejí spolu se svými přáteli Pearsonsovými a Heathcotesovými pokaždé šest stejných čísel. Během večeří, večírků nebo letních grilování spolu vždy probírali důležité věci a společně se zasmáli, když v loterii vyhráli nanejvýš deset liber. Jenže pak se jedné sobotní noci stane nemyslitelné skutečností. Jejich šest čísel vyhraje a všechno je jinak. Lexi a Jake mají tiket s hodnotou 18 milionů liber a nechtějí se dělit. A jejich přátelé jsou odhodláni získat svůj podíl. Kam až jsou schopni zajít?

Jen moje štěstí

Autorka: Adele Parksová
Přeložila: Marie Polasková

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-271-3532-5
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Jen moje štěstí vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Jít rovnou domů k Jakeovi prostě nemůžu. Nedovedu se s tím vyrovnat. Nejdřív to musím v sobě zpracovat. Ale jak? Kde mám začít? Nemám tušení. Ta prázdnota v mé mysli mě děsí. Normálně vždycky vím, co mám dělat. Pokaždé najdu řešení, dovedu si se vším poradit, umím věci dovést ke zdárnému konci. Jsem Lexi Greenwoodová. Všichni mě znají jako ochotnou a usměvavou pohodářku (někteří by mě možná i trochu posměšně nazvali dobračkou či idealistkou). Lexi Greenwoodová, manželka, matka, přítelkyně.
Myslíte si, že někoho znáte. Ale ve skutečnosti neznáte nikoho. Je to nemožné. (str. 9)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Adele Parksová je britská autorka, která za třináct let napsala třináct románů (např. Jestli odejdeš…Nevěsty bez ženichůTady a teďStalo se včera v nociŽivot té druhé), z nichž se vyklubalo třináct bestsellerů. O dráze spisovatelky snila už od dětství a první příběhy sepisovala už na základní škole, i když je nikomu nedala přečíst. V tomto tajnůstkaření pokračovala ještě dlouhou řadu let, i během univerzitních studií a po nich, kdy učila angličtinu a pracovala v reklamní agentuře. A pak, těsně před třicátými narozeninami, poprvé dala svůj román někomu k posouzení. Nejprve pro jistotu kamarádce, která byla nadšená a tak dlouho naléhala, až si Adele našla v Londýně agenta. Ten si přečetl její rukopis a rozeslal ho šesti nakladatelům, z nichž všichni poslali zpět nabídku k vydání. Dnes její knihy vycházejí v šestadvaceti jazycích a Adele je označována za královnu britské ženské prózy. Je porotkyní v literárních soutěžích, nositelkou literárních cen a také čestného doktorátu.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Markéta Harasimová patří mezi české stálice na poli detektivek a erotických krimithrillerů. Máte-li její příběhy rádi, pusťte se do její novinky s názvem Kudlanka. O záhadná úmrtí a další temné události v ní není nouze!

Téměř každá žena touží po svatbě a těší se, až od svého vyvoleného dostane zásnubní prsten. Klaudie to však vidí jinak – její zkušenosti s manželstvím jsou natolik tristní, že už o vdavky nestojí. Nevinný šperk s diamantem, s nímž ji partner požádá o ruku, tak odstartuje kolotoč temných událostí, na jejichž počátku stojí krvavá vražda Klaudiina potenciálního snoubence. Okolo mladé ženy je však těch mrtvol záhy mnohem více, a jedno úmrtí vypadá záhadněji než druhé. Kriminálka má brzy jasno – všechny nitky se postupně propojí právě u Klaudie, která se logicky stává hlavní podezřelou, a vyšetřovatelé hrdince šlapou na paty. Nepříjemné pro ně však je, že zcela chybí přímé důkazy k jejímu usvědčení. Pachatel po sobě důmyslně zametá stopy, mlží a šikovně policii tahá za nos. Inspektorka Márová s kapitánem Křížem se sice snaží, ale ani po několika měsících nejsou schopni nasadit vrahovi pouta a předat ho spravedlnosti. Případy brutálně zabitých lidí, ke kterým se ještě přičtou neobjasněné mordy z dávné či nedávné minulosti, tak možná zůstanou nepotrestány a viník se kriminalistům vysměje. Anebo ne?

Kudlanka

Autorka: Markéta Harasimová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-88363-32-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kudlanka vydalo nakladatelství MaHa.

O autorce

Markéta Harasimová pochází ze severomoravského Krnova. Psaní se začala věnovat už na střední škole a po maturitě pracovala jako manažerka. Až později se dala na profesionální dráhu spisovatelky. Píše především romantické detektivky, erotické krimithrillery nebo romány s nádechem tajemna. V roce 2017 si založila vlastní nakladatelství MaHa. Je scenáristkou a publicistkou a spolupracuje s celou řadou známých osobností. Od romantických thrillerů si v roce 2018 poprvé odskočila k dětské literatuře a vytvořila milý příběh s názvem Z deníku kočičky Ťapičky. Z její tvorby pro dospělé pak můžeme zmínit knihy Vražda v rájiČerná vdovaTři vánoční přáníHedvábná pastPohár touhy,  Mrazivé hry nebo Sametová kůžeVíce se dozvíte přímo autorčině webu www.marketaharasimova.cz. Můžete se také přečíst rozhovor s Markétou Harasimovou a její příspěvek do Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Bookmedia

————————————————

Na australský venkov vás ve své knize Město špíny zavede Hayley Scrivenorová. Podaří se hlavní hrdince zachránit nezvěstnou dvanáctiletou dívku?

Když v malém městečku na australském venkově zmizí cestou ze školy dvanáctiletá Esther, komunita se ocitne ve víru podezření a smutku. Do městečka během nejteplejšího jara za poslední desetiletí přijíždí detektiv seržantka Sarah Michaelsová a začíná vyšetřování. Ronnie, nejlepší kamarádka ztracené dívky, je odhodlaná Esther najít a přivést domů. Poté co spolužák Lewis Ronnie prozradí, že to odpoledne, kdy se ztratila, viděl Esther u potoka s cizím mužem, začne mít Ronnie pocit, že je o krok blíž k jejímu nalezení. Proč ale Lewis odmítá mluvit s policií? A kdo další lže o tom, kolik toho o zmizení Esther ví? Tento román, prokládaný chórem, jenž dává hlas zbývajícím dětem z malého umírajícího městečka, zkoumá pouta, která nás spojují, i to, co se snažíme nechat za sebou a čemu nikdy nemůžeme uniknout, a přitom nikdy neztrácí ze zřetele otázku, co se stalo s Esther a co její ztráta udělá s celým městem.

Město špíny

Autorka: Hayley Scrivenorová
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-218-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Město špíny vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Byla ještě tma. I kdyby vyšlo slunce, nemusely bychom se rozhlížet. Viděly jsme tu stejnou hlínu tu a tam líně prorůstající suchou trávu, ten stejný zašlý betonový žlab na vodu u plotu, ty stejné bílé cypřiše rozeseté na pozemcích našich rodin. Krajina, kterou jsme znaly stejně důvěrně jako svoje oční víčka. A podle vůně jsme poznaly, že to místo jsme zase našly. Vtírala se nám do nosu a krku jak rulička smotaného papírového kapesníku zaražená tak hluboko, až to bolí. Pach mrtvých jehňat hnijících na slunci. (str. 7)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Hayley Scrivenorová je australská spisovatelka. Thriller Město špíny je jejím debutem, který se krátce po vydání v Austrálii stal bestsellerem. Prv­ní verze knihy se dostala do užšího výběru ceny Penguin Literary Prize a vyhrála The Kill Your Darlings Un­published Manuscript Award. Získala doktorát z kreativního psaní na Univerzitě Wollongong, žije v oblasti Dharawal na jižním pobřeží Austrálie. Více na hayleyscrivenor.com.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Josef Škvorecký a Jan Zábrana jsou autory vtipné detektivky Vražda se zárukou. Podaří se doktoru Pivoňkovi z detektivní kanceláře Ostrozrak odhalit vraha důstojníka a mladé komparsistky z Barrandova?

Je léto roku 1938, nad republikou se stahují mračna. V ložnici branické vily leží dvě nahá mrtvá těla, žena a muž – zdá se, že majora Činovského zastřelila vycházející filmová hvězdička Zuzana a pak spáchala sebevraždu. Vyšetřování ale odhalí, že mrtvá dívka byla panna, a v místě vraždy se nalezne nedopalek exotické cigarety…
Kdo je vrahem československého majora a krásky z pražské vyšší společnosti? Je to někdo třetí a Zuzanina sebevražda je jen fingovaná? Najít skutečného vraha bude v těžké době sotva možné, zvlášť když ke slovu přijdou politické zájmy a ohledy.
Hodnoty republiky se zachvívají v základech, hlavní postavy se však zatím dobře baví na luxusním večírku… Nostalgii po zanikajícím světě úspěšně přebíjejí nadsázkou a humorem, byť s hořkou příchutí. Vtipná replika se cení!

Vražda se zárukou

Autoři: Josef Škvorecký a Jan Zábrana

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-850-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Vražda se zárukou vydalo nakladatelství Leda.

O autorech

Josef Škvorecký (1924–2012) byl česko-kanadský spisovatel-prozaik, esejista, překladatel a exilový nakladatel. Dětství prožil v Náchodě. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy – obor angličtina a filosofie. Pracoval jako redaktor angloamerické redakce Státního nakladatelství krásné literatury a umění (SNKLU, pozdější Odeon) a jako redaktor dvouměsíčníku Světová literatura. Po politickém skandálu následujícím vydání jeho prvního románu Zbabělci roku 1958 musel redakci opustit, ale mohl se vrátit do angloamerického oddělení SNKLU. V roce 1958 se oženil se svou přítelkyní Zdenou Salivarovou. Spisovatelem z povolání se stal roku 1963. V lednu 1969 se stal předsedou redakční rady měsíčníku Plamen. Ještě v témže roce odjel přednášet do USA. Po zastavení příprav vydání knihy Tankový prapor v Československu se spolu s manželkou Zdenou rozhodl zůstat v exilu a usadil se v Torontu, kde mu byla nabídnuta profesura. V letech 1969–1990 na tamější univerzitě vyučoval. V roce 1971 společně s manželkou Zdenou založil nakladatelství ’68 Publishers, které se zařadilo mezi přední československá, nejen exilová, nakladatelství. V něm do počátku 90. let vydával české exilové autory a v Československu zakázaná díla (do roku 1993 vyšlo celkem 227 titulů). Roku 1990 byl společně se Zdenou Salivarovou poctěn Řádem Bílého lva za zásluhy o českou literaturu ve světě. Napsal např. Konec nylonového věkuPříběh inženýra lidských dušíMiráklPrima sezóna či Lvíče.

Zdroj informací: Kosmas

Jan Zábrana (1931–1984) byl český básník, prozaik, esejista a překladatel z ruštiny a angličtiny. Ani politická perzekuce a vyloučení ze studia, ani vynucená práce na pozici pomocného dělníka a další proskripce, dokonce ani chronické deprese, samota či nemoc neochromily Zábranův celoživotní vztah k literatuře. Pod záštitou Kruhu překladatelů profesně překládal moderní anglickou a ruskou poezii a vedle vlastní tvorby básnické a prozaické přispíval do literárních časopisů výstižnými eseji a recenzemi. Kritickými komentáři a studiemi také doprovodil řadu antologií a výborů. Jeho básnické sbírky a nedokončený soubor „samomluv“ vyšly pod názvem Básně a povídky.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidlo minulosti

Velinský, Jaroslav

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeJen moje štěstí

Parks, Adele

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeKudlanka

Harasimová, Markéta

MaHa, 2023

zobrazit info o knizeMěsto špíny

Scrivenorová, Hayley

Jota, 2023

zobrazit info o knizeVražda se zárukou

Škvorecký, Jaroslav – Zábrana, Jan

Leda, 2023

Napsat komentář