Škvoreckého román Mirákl v novém vydání

Skvorecky_Mirakl
Román Mirákl od Josefa Škvoreckého je reakcí na události roku 1948 a má několik dějových i časových rovin. Hlavní postavou příběhu prostoupeného ironií je opět autorovo alter-ego Danny Smiřický.

Černokněžník životních absurdit, stvořitel proudu příběhů, brusič třeskutých anekdot, gondoliér na rozkolísané kocábce v proudu událostí – to je Josef Škvorecký v románu Mirákl! Ironie při pohledu na sebe i na svět, bolestné cítění zmarněného času, satirické vyjádření neproniknutelnosti protichůdných dějů, zprostředkování skutečných významů pomocí dokonalých anekdot – to vše je Mirákl. Podtitul ho označuje za detektivku, děj ale k jasnému rozuzlení nespěje, naopak – cítíme marnost z hledání spolehlivé pravdy a sílící pochybnosti. Snad nemáme dost silné lokty ani žaludek – stejně jako zlatý chlapec a švindlíř, sobecký doháněč ztraceného času, milionový Danny Smiřický – proč ale bychom zůstávali poslední v řadě? Utrhněme si z radostí života aspoň něco, bez ohledu na názor doby… Nejde neustále jen zpytovat svědomí.

 

Mirákl

Autor: Josef Škvorecký

Počet stran: 584
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-581-4
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Mirákl vydalo nakladatelství Leda.

 

Ukázka z knihy

Nadzdvihl jsem svatého Josefa za svěží hlavičku. Dole z něho trčel nahrubo opracovaný kolík a v podstavci, mnohem pozdějším a konvenčně přezdobeném, byl otvor, zúžený zašlým těsněním, aby odpovídal průměru čepu. Sošku samu poznamenal – rukou pana Řeřichy – obrodný proces, a znamení dosud odolávala času i jeho staronovým osvícením. Svatý Josef, čtyři decimetry prastarého dřeva s dírkami po červotoči zamazanými sádrou, mi ležel v dlani, v tváři růžový, na sobě brčálovou tógu, pod šviháckou havraní kšticí oči jako pomněnky. Hleděl jsem na něho a nemohl jsem si vzpomenout, jaký byl před lety, než mu Komunistická strana, propadlá střídavému pominutí smyslů, umožnila se oháknout. (str. 9)

 

Josef Škvorecký

Náchodský rodák Josef Škvorecký (1924–2012) patřil k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům. Po emigraci do Kanady v roce 1968 založil společně s manželkou Zdenou Salivarovou exilové nakladatelství ´68 Publishers. Je autorem mnoha knih, které byly přeloženy do několika jazyků: Tankový praporHříchy pro pátera KnoxePrima sezónaFarářův konecZbabělciPříběh inženýra lidských duší, Lvíče aj. Staly se i námětem filmařů.

Další informace naleznete v našem medailonu.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMirákl

Škvorecký, Josef

Leda, 2019

Napsat komentář