Rozhodující životní chvíle jen málokdy rozpoznáme

Tady-a-ted-perex
Nastoupíte do letadla a posadíte se vedle naprosto neznámého člověka. Nakolik je pravděpodobné, že vám onen spolucestující změní život – zvláště když je na první pohled patrné, že jste každý úplně jiný? Začtěte se do ukázky z knihy Tady a teď, která právě vyšla v nakladatelství Domino.

A Joanna se div nezalkla nadšením, že se může rozpovídat o svém oblíbeném tématu. „Pravá láska stojí na stálosti a vytrvalosti. Vyžaduje vzájemnou oddanost, závazek, slušnost a přátelství.“ Dean o stálosti v lásce silně pochyboval. Byla stejně pomíjivá jako to zrychlené bušení srdce, ale nepřel se s Joannou. „Víte, moji rodiče teď o víkendu slaví osmatřicáté výročí sňatku. Já k jejich vztahu vzhlížím, jako by to bylo něco jako nirvána,“ usmála se zasněně. Deana napadlo, jestli si její rodiče nenechali udělat lobotomii nebo něco ještě horšího, že to spolu tak dlouho vydrželi. Nejspíš měli sex i s jinými partnery, anebo byli natolik oškliví, že si nikde jinde neškrtli. Ale to druhé se mu nezdálo pravděpodobné, protože Joanna – ač měla svoje přeludy – byla skutečně kočka, to jí musel nechat. „Nejspíš asi pořád věřím na tu dramatickou lásku z románů a filmů. Znáte to, promarněné příležitosti, bolestná loučení a ztracené naděje, ale nakonec to musí vždycky dobře dopadnout.“ Zachichotala se. „A tohle všechno mě teď čeká s Martinem.“ Dean se lekl, že zase začne vzrušením tleskat. „Rozumíte mi?“

„Obávám se, že ne tak úplně.“ Chápal, co říkala, ale pochyboval o jejím zdravém rozumu.

„Já si prostě myslím, že všichni máme právo na štěstí. S Martinem nás pojí osudové pouto. On je pro mě ten pravý. Vlastně je to celkem prosté.“ Tváře jí po tom řečnickém výkonu hořely (a taky po šampaňském, kterého vypila víc, než je zdrávo).

„Páni.“

„Dojemné, že?“ Joanna dopila sklenku a už mávala na letušku, ať přinese další. Bylo jasné, že po svém dramatickém výlevu očekává, že i Dean změní svůj přístup a přidá se.

Dean přemýšlel. Jak může ženská v jednadvacátém století skutečně věřit, že ji v životě nepotká větší štěstí než sňatek s nějakým troubou, který ji zjevně nudil? Připadalo mu, jako by se vrátili o dvě stě let zpátky. Pomýlená ženská.

„Moment, já si v tom udělám jasno. Čili když se vám podaří, co jste si umínila, tak tomu člověku stopnete svatbu už podruhé za sebou, je to tak?“ řekl Dean.

„No…“ Joanna znejistěla.

„A podruhé ho znemožníte před všemi jeho přáteli a celou rodinou.“

„Ne, já…“

Dean ji nenechal domluvit. „Podruhé mu zkazíte den, který by měl být nejlepším dnem jeho života.“

„Jenže když to řeknete takhle…“

„Když to řeknu takhle, tak vypadáte jako normální sobecká kráva,“ uzavřel myšlenku Dean. Měl po krk sobců, kteří ničí ostatním život. Nesnášel je. Zapnul si video, nasadil sluchátka, stiskl knoflík a vysunul zástěnu.

Ukázka je z knihy Tady a teď, kterou vydalo nakladatelství Domino.


Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst.


 

Vyhrajte knihu Tady a teď

Na první pohled ničím neobvyklý let dokáže změnit život dvěma lidem, obzvláště když je náhoda svede na sousední sedadla. A protože přesun mezi Londýnem a Chicagem netrvá zrovna krátkou dobu, mají ti dva spolucestující dostatek času se poznávat. Přestože je každý jiný, mohou si navzájem ledacos nabídnout. A je jen na nich, kam se jejich životy budou ubírat poté, co vystoupí z letadla. A vy se to můžete dozvědět, pokud si přečtete inteligentní román od Adele Parks.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Tady a teď vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tady a teď
probíhá od 12. prosince do 25. prosince 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Tady a teď

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTady a teď

Parks, Adele

Domino, 2014

Napsat komentář