Jak na vztahy a rodičovství s láskou

tipy ctvrtek uvod (1)
Všichni si přejeme udržovat s okolím zdravé a láskyplné vztahy. Jakkoliv se snažíme, může nás zaskočit nečekaný konflikt nebo problém, se kterým si sami neporadíme. Proto jsme do dnešního výběru zařadili knihy, které vám v takových situacích mohou pomoci…

Vztahy kolem nás umí být záludné. Ať jsou to kolegové, rodina či partner, může nastat krizová situace. Základem všeho však je, jaký vztah máme zejména sami k sobě. To totiž ovlivňuje mnohé i směrem k ostatním. Naučte se mít k sobě zdravý vztah díky praktické knize umělkyně a psychoterapeutky Philippy Perry.

Jak si mohu najít a udržet lásku? Proč jsou změny tak děsivé? Jsou otravní ostatní, nebo jsem ten problém já? Sbližte se s lidmi, na kterých vám nejvíce záleží (a naučte se, jak tolerovat druhé).
Život se točí kolem vztahů a kvality těchto spojení, ať už jde o rodinu, partnery, přátele či kolegy, a obzvláště důležitý je pak vztah, který máte k sobě samým. Pokud dokážete udržet tyto vztahy v harmonii, budete se snáze vypořádávat s dalšími obtížemi, jež vám život přinese. Tato nová kniha od bestsellerové autorky vás vřelou a srozumitelnou formou provede základními psychologickými poučkami, jež mají potenciál změnit váš život.
Prakticky a s nádechem humoru s vámi bude autorka řešit čtyři základní témata: 
Jak navazujete a udržujete spojení s lidmi kolem vás. Jak se chováte při hádkách a konfliktech. Jak se stavíte ke změnám a ztrátám. A co pro vás znamená spokojenost. Díky laskavému a chápavému tónu autorky, která čtenáře nesoudí ani do ničeho netlačí, pro vás bude cesta k pozitivní změně v životě bezpečnou a příjemnou záležitostí.

Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi

Autorka: Philippa Perry
Přeložil: Jakub Novák

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7593-594-6
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Co v nás vzbuzuje pocit nadřazenosti, nebo naopak pocit, že nejsme dost dobří, abychom zapadli? Reálně si nemyslím, že tato žena chtěla získat nové přátele. Byla spokojena se vztahy, které již v životě měla, a trápilo ji jen to, že se jí nedaří navázat přátelství nikoli pro sebe, ale pro dobro jejího syna. Počet spojení, která potřebujeme, je individuální. Některým lidem jich stačí málo, čehož je tato maminka zářným příkladem. Nejsem si jista, zda jde navázat upřímná spojení a zapadnout do skupin, pokud tak nečiníme pro vlastní potěšení a pocit sounáležitosti.

O autorce

Phillippa Perry je umělkyně a psychoterapeutka. Píše pro časopis Observer, je spisovatelkou na volné noze i televizní a rozhlasovou moderátorkou. V roce 2019 vyšla její kniha Kéž by to naši četli, která se v Sunday Times stala bestsellerem č. 1 a byla přeložena do více než 40 jazyků. Je autorkou dalších dvou knih: Couch Fiction a How to Stay Sane.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

I rodičovství pro nás může být oříškem, když se snažíme usilovat o to nejlepší, co v nás je. Hravá a kreativní kniha francouzské autorky vám možná ukáže docela nový přístup, jak můžeme děti provázet jejich vlastními emocemi a při tom jim nastavit jisté hranice, za které již nelze jít.

Tvořivé rodičovství, které představuje Catherine Dumonteil Kremer, je rodičovství vědomé, radostné a láskyplné. Bude vás provázet otázkami a pochybnostmi i touhou dítě respektovat. Nabízí praktické alternativy k výchovnému násilí. Je cestou plnou něhy, výzev a neustálého učení. Postupně se dozvíte, jak konkrétně dítě provázet emocemi a jak přijímat ty své, jak ho povzbuzovat v jeho neuvěřitelné touze učit se novému a jak mu určovat hranice. Zjistíte, jak rozpoznat, kdy si s vámi zahrávají vaše vlastní traumatické vzpomínky, a také, jak dítěti projevovat svou bezpodmínečnou lásku.

Tvořivé rodičovství

Kreslený průvodce od narození do 6 let
Autorka: Catherine Dumonteil-Kremer
Přeložila: Vlasta Jirásková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 180×230 mm
ISBN: 978-80-7530-462-9
Doporučená cena: 327 Kč

Knihu Tvořivé rodičovství vydalo nakladatelství Malvern.

O autorce

Catherine Dumonteil-Kremer je průkopnice pozitivního rodičovství a svou kreativitu vkládá do služeb pro rodiče a odborníky již více než dvacet let. Je matkou tří dětí, bývalou sociální pracovnicí, rodinnou poradkyní, trenérkou komunikačních technik, Montessori vychovatelkou. V roce 1995 vymyslela první francouzsky mluvící vzdělávací workshop pro rodiče. V roce 1998 pak založila sdružení La Maison de l’Enfant. V roce 1999 vytvořila diskusní seznam určený na podporu rodičů, kteří chtějí podporovat své děti v nenásilí. V roce 2003 založila ve Francii Den nenásilí ve vzdělávání. Stála také u zrodu konceptu kreativního rodičovství, kolem kterého vytváří četné workshopy a školení. Je jednou ze zakládajících členek Observatoře běžného násilí ve vzdělávání (OVEO), jejímž prezidentem byl Olivier Maurel, byla novinářkou a publicistkou. V roce 2012 vytvořila první časopis věnovaný pozitivnímu rodičovství PEPS a je šéfredaktorkou, novinářkou a publicistkou.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Navzdory zdravému vztahu k nám samotným i našemu okolí, i perfektně zvládnuté výchově dětí, nás stále mohou překvapit problémy, na které nestačíme. Tam, kde se objeví odborná diagnóza, nezbývá, než vyhledat také odbornou pomoc. Poslední kniha se dnes věnuje tzv. vývojové dysfázii, která je u dětí poměrně častá. Naučíte se nejen, jak se s dysfázií vyrovnat, ale i co vám může pomoci a kdo vám může podat pomocnou ruku.

Vývojová dysfázie je v současné době poměrně často stanovovaná diagnóza u dětí. Mnoho rodičů (ale i dalších zájemců o logopedickou problematiku) nemá jasno v tom, co všechno se pod pojmem vývojová dysfázie skrývá. Publikace vznikla z potřeby poskytnout rodičům, ale i dalším zájemcům, např. z řad dětských lékařů, pedagogických pracovníků (učitelů v mateřských i základních školách, asistentů pedagoga), dětských psychologů a dalších, text, který srozumitelným způsobem shrnuje základní informace o této diagnóze. Pro jasnější náhled do problematiky začíná kniha kazuistikami – příběhy dětí s vývojovou dysfázií. Text dále představuje, co vývojová dysfázie je, jak se dělí, jaké má příčiny, symptomy. Rovněž se věnuje diferenciální diagnostice a představuje tým odborníků, na které je možné se při péči o dítě s vývojovou dysfázií obrátit. V knize najdou čtenáři i konkrétní tipy a rady pro rozvoj oslabených oblastí. Nechybí ani pohled na specifika dětí s vývojovou dysfázií ve školních institucích (zejména mateřské a základní škole). Kniha je doplněna odkazy na konkrétní didaktické hry a pomůcky, které lze při práci s dětmi s touto diagnózou využít.

Vývojová dysfázie

Průvodce pro rodiče a další zájemce o tuto problematiku
Autorky: Markéta Doležalová, Michaela Chotěborová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88429-11-1
Doporučená cena: 270 Kč

Knihu Vývojová dysfázie vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

dysfazie ukazka

K dispozici máte také kompletní ukázku.

Autorka

Mgr. Michaela Chotěborová je klinická logopedka. Logopedii vystudovala na Univerzitě v Hradci Králové, po ukončení studia pracovala 5 let jako logopedka v nestátní logopedické ambulanci. V průběhu této doby absolvovala řadu odborných kurzů a stáží, konferencí. Po složení atestační zkoušky v roce 2018 a získání specializované způsobilosti v oboru klinická logopedie ještě částečně pracovala v nestátní logopedické ambulanci, ale také začala působit jako klinická logopedka na Foniatrické klinice VFN a 1. LF UK, kde pracuje částečně doposud. Toto pracoviště je unikátní tím, že nabízí jak ambulantní, tak lůžkovou logopedickou péči (logopedické stacionáře, diagnostické pobyty pro rodiče s dětmi…) a to zejména pro děti s vývojovou dysfázií. Několik let spolupracuje se Šťastným úsměvem (z. s.), který pomáhá dětem s rozštěpem obličeje. Je autorkou příručky pro rodiče těchto dětí a je zvána jako host na jejich každoroční setkání. Účastní se tuzemských i zahraničních konferencí, vede odborné kurzy pro laickou i odbornou veřejnost, podílí se na vzdělávání budoucích klinických logopedů. Sama dále prohlubuji svoji kvalifikaci v rámci celoživotního vzdělávání.

Zdroj informací: logopediekolin.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která příručka by se hodila do vaší knihovny? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi

Perry, Philippa

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeTvořivé rodičovství
Kreslený průvodce od narození do 6 let

Dumonteil-Kremer, Catherine

Malvern, 2024

zobrazit info o knizeVývojová dysfázie
Průvodce pro rodiče a další zájemce o tuto problematiku

Doležalová, Markéta – Chotěborová, Michaela

Pasparta, 2021

Napsat komentář