Životní příležitost

kralovsky-zivot
O životě aristokratů mají lidé různé představy – ovlivněné především pohádkami a filmy. Jak tedy může vypadat život královské rodiny podle Melanie Summers?

To vám ukáže ve své knize Královský život. Jde o první díl série Korunovační klenoty. Autorka knihu psala v době, kdy prožívala náročné životní období. Její milovaný otec tehdy bojoval se rakovinou. Potřebovala přijít na jiné myšlenky, uniknout realitě a také se od srdce zasmát. Proto se můžete těšit na příběh plný životních absurdit, který vám pomůže zapomenout na starosti a rozesměje vás.

A kdo je hlavním hrdinou? Samozřejmě princ, konkrétně princ Artur – vévoda z Wellingbournu a budoucí vládce Avónie. Právě tento muž nejspíš zboří veškeré vaše představy o princích – Artur by totiž rozhodně za nikým neběhal se ztraceným střevíčkem! Na to totiž nemá čas. Protože panující monarcha, král Avónie, odcestoval plnit jiné povinnosti, musí Artur vyřešit závažný problém, který by jinak mohl vyústit v konec téměř osmisetleté vlády jeho rodiny. Premiér vyhrožuje svoláním referenda o rozpuštění monarchie a podle průzkumů veřejného mínění by dvaasedmdesát procent obyvatel mohlo hlasovat pro!

Všichni víme, že popularita přibývá a ubývá každých pár let. Můžeme to napravit. (str. 28)

Princ Artur tuší, že správná kombinace nadějných frází tentokrát stačit nebude. Proto se rozhodne zvolit neobvyklou cestu: o užitečnosti a potřebě monarchie hodlá přesvědčit kritiky. A podle průzkumů patří k největším kritikům monarchie osmadvacetiletá blogerka Tessa Sharpová – ze všech protikrálovských webových stránek má právě ona nejširší dosah.

Lidé, o kterých píšu, dělají rozhodnutí, která ovlivňují celou naši zemi, a já pevně věřím, že dělají špatnou věc. Když se k tomu nikdo nevyjádří, nic se nezmění. (str. 24)

A tak Artur přijde s jednoduchým řešením: mohl by pozvat Tessu na dva měsíce do paláce! Ukáže jí svou nejlepší stránku a přesvědčí ji o nezbytnosti královské rodiny. Jednoduché, co myslíte? Jenže přijme Tessa princovo pozvání? O členech královské rodiny napsala hrozné věci, ale taková příležitost by mohla změnit celý její život! A pokud pozvání opravdu přijme, dokáže zhodnotit královský přínos pro společnost bez předsudků?

Po tomhle budeš slavná. Tvůj blog bude expert na královskou rodinu. (str. 39)

Tessa věří v tvrdou práci: ví, že život obyčejným lidem nedává nic zadarmo – vše, co získají, si musí odpracovat. Na rozdíl od členů královské rodiny… Domnívá se, že lidé by si měli své vůdce volit – koruna by tedy rozhodně neměla být dědičná. Umožnit vládnutí nevoleným lídrům je prostě lpění na zastaralém systému.

Princ Artur je z té bandy nejhorší. Směšné přerostlé dítě, které tráví dny lenošením a noci tráví opíjením se za peníze nás všech. (str. 29)

Celé vyprávění autorka napsala střídavě z pohledu obou hlavních hrdinů. Vsadila na jistotu: hlavní hrdinové se nemohou vystát, pochází z odlišných světů, mají rozdílné názory, přesto se pokouší (samozřejmě v tomto případě ve veřejném zájmu) najít společnou řeč. A postupně se ukazuje, že přítomnost jednoho svědčí druhému. Vzájemně se poznávají a také se od sebe učí. Nabízí se však otázka, zda k sobě dokáží být za každých okolností upřímní.

Dějovými zvraty mě autorka překvapit nedokázala a od prvních stránek jsem tušila, k jakému konci román směřuje. Přesto mě Artur i Tessa zaujali a bavilo mě sledovat, jak se jejich osobnosti pod vzájemným vlivem mění.

Příběhu prospěl i nereálný námět. Copak už se někdy stalo, aby obyčejná a úplně cizí žena (notabene blogerka) žila v paláci společně s královskou rodinou? A věnoval se jí samotný princ? Díky nereálnosti jsem se mohla plně ponořit do vyprávění, aniž bych děj porovnávala se skutečností a přemýšlela, zda autorka v dějových zvratech až příliš nepřehání.

Už jsem zmínila, že autorčiným záměrem bylo čtenáře pobavit a přivést je na jiné myšlenky. V mém případě se jí to skutečně povedlo. Přiznám se, že od románu jsem neměla žádná velká očekávání. Ale Melanie Summers mě velmi příjemně překvapila. Ačkoli jsem dospělá, pohádky mám stále ráda. A Královský život je pohádka pro dospělé ženy. Pokud k milovnicím pohádek patříte i vy, neváhejte a pusťte se do čtení.

Knihu Královský život vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrálovský život

Summers, Melanie

Knihy Dobrovský, 2024

Napsat komentář