Historie mluví i dnes

pro-milovniky-historie
Páteční knižní tipy potěší příznivce historie: představíme vám pět knih, v nichž právě historie hraje důležitou roli. Těšit se můžete na beletrii, literaturu faktu i komiks. Který z titulů osloví právě vás?

Pokud se zajímáte o českou historii, určitě oceníte knihu Bohémané od Jana Hrdiny. Autor se pokusil najít odpovědi na mnoho otázek týkajících se dávno zapomenutých událostí nejstarších českých dějin.

Kolik nám toho zanechali keltští Bójové? Jakou úlohu sehrály germánské kmeny v našich dějinách? Proč na českém území nevznikla provincie římského impéria? Plnil francký kupec Sámo tajný úkol? Co znamenala vražda knížete Václava pro český stát?

Nejstarší české dějiny jsou plné otázek. Na řadu z nich tato kniha odpovídá a představuje naši ranou historii v nejširších souvislostech čtivým, zároveň však fakty podloženým vyprávěním. Kniha je zároveň průvodcem po nejvýznamnějších a nejpozoruhodnějších místech naší dávné minulosti.

Bohemané

Prvních tisíc let české historie
Autor: Jan Hrdina

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3991-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Bohemané vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Dlouhá staletí před tím, než se nad Českou kotlinou roznesla bájná slova praotce Čecha, obýval naši zemi zcela jiný lid: Keltové. Naši Keltové, kteří ovládali české země nejméně půl tisíciletí, byli součástí velké rodiny kmene Bójů, avšak nejen jich. Kde se Keltové u nás vzali? Na rozdíl od Germánů a Slovanů, kteří do českých zemí přišli, jsou tady Keltové doma. Právě naše malá země, sevřená mezi horami a přístupná jen nemnoha pohodlnými cestami, patřila ke keltské pravlasti, kde keltský živel vyrostl z podhoubí kultur doby bronzové. Po Keltech nám zůstalo nejen původně latinské pojmenování Čech, ale také názvy řek, hor a některých dalších míst. Dodnes slavíme keltské svátky, používáme pár keltských slov a můžeme navštívit místa, která kdysi byla centry keltské moci.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Mgr. Jan Hrdina (1980) vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na University of Groningen v Nizozemí. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních. Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko – Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knihy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth – velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

V knize Tsagiglálal od Miroslava Černého najdete dvě desítky příběhů zaznamenaných podle původních vyprávění indiánských kmenů. Seznamte se s jejich mýty a legendami.

Sbírka vyprávění indiánů obývajících náhorní plošiny severozápadu USA a jihu kanadské Britské Kolumbie.
Dvacet pět příběhů v pěti kapitolách zaznamenaných podle původních vyprávění indiánských kmenů. Jedná se ucelený soubor mýtů a ledend z amerického severozápadu přeložený do češtiny.

Tsagiglálal

mýty a legendy indiánů z náhorních plošin
Autor: Miroslav Černý

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 120×200 mm
ISBN: 978-80-7645-536-8
Doporučená cena: 286 Kč

Knihu Tsagiglálal vydalo nakladatelství Dauphin.

O autorovi

Miroslav Černý je vysokoškolský učitel, lingvista a antropolog. S problematikou revitalizace jazyků a kultur se dále seznamoval během výzkumných pobytů v Tromsø a Darwinu. Zájem o menšinové populace světa promítl do dlouhé řady učebních, odborných i populárně-naučných textů (mj. Homo loquens: Vybrané kapitoly z lingvistické antropologie, 2009; Pátá rovnoběžka: Přírodní národy Asie, Afriky a Ameriky, 2011; Poselství prachu: Mýty a legendy Šošonů, 2013; Past, Present, and Future Prospects of Indigenous Language Documentation and Maintenance: A Source Book, 2015). Kromě Antarktidy cestoval po všech kontinentech.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

————————————————

Nyní potěšíme fanoušky komiksů: nenechte si ujít další díl série Dívčí válka. Autorem je japonský tvůrce Kóiči Óniši. Bojovnice v řadách husitských vojsk Šárka se setká se svou přítelkyní Gabrielou. A obě se zúčastní adamitské mše…

Uzdravená Šárka, bojovnice v řadách husitského vojska, vypomáhá jako sanytrník. Jezdí městem a sbírá lidské výkaly, aby z nich vyráběla surový krystalický ledek (dusičnan draselný), základní surovinu pro výrobu černého střelného prachu. Jako nová posila husitů se na scéně objevují adamité, hnutí tvořené zcela nahými muži a ženami. Šárka se znovu setkává se svou starou přítelkyní Gabrielou, která se mezitím k novému hnutí přidala a pozve Šárku na adamitskou mši. Šárku zde ohromí pohled na věřící v transu oddávající se bezuzdným orgiím. Žižka se začíná mít před jinověrnými adamity stále více na pozoru.

Dívčí válka 5

Autor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×180 mm
ISBN: 978-80-257-4375-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 5 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

divci_valka_5_ukazka

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům mangy. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého hradu ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů v historické zbroji s dřevci, pro niž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka (japonsky Otome sensó): Dívčí válka 1., Dívčí válka 2., Dívčí válka 3. Dívčí válka 4 a další, ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Nezapomeneme ani na klasiku! Už jste četli Machiavelliho Vladaře? Jde o nejvýznamnější (a v mnoha ohledech stále aktuální) dílo politika a spisovatele, který je považován za zakladatele politologie.

V mocenských záležitostech je nemorální jednání přípustné.

Machiavelliho renesanční dílo Vladař patří právem ke klíčovým politologickým textům o moderním způsobu vládnutí. Autor tento spis věnoval na začátku 16. století Lorenzovi Medicejskému, který v té době vládl Florencii. Ve 26 kapitolách popisuje jednoznačně a bez příkras mechanismy fungování moci a definuje úspěšné formy vládnutí. I přesto, že je dílo přes půl tisíciletí staré, některé myšlenky jsou platné i dnes.

Vladař

Autor: Niccolò Machiavelli
Přeložil: Rudolf Červenka

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-904-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vladař vydalo nakladatelství Leda v edici PramenyPoslechněte si ukázku.

O autorovi

Niccolò Machiavelli byl italský básník, dramatik, teoretik a také politik, který dal základy moderní historikografii. Vystudoval florentskou univerzitu a do roku 1512, než se vrátili Medicejští, působil jako tajemník florentské republiky a také působil v řadě diplomatických misích. Byl kancléřem florentské republiky a také vyslancem Rady deseti, takže často cestoval a při té příležitosti sbíral vědomosti pro svá díla. Byl Medicijskými vyhnán, ale následně i omilosrdněn a tak mohl zapsal dějiny Florencie a později napsat i jeho nejslavnější dílo Vladař.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Christina Klineová vás ve svém románu Vyhnankyně zavede do Austrálie devatenáctého století. Seznámí vás se třemi hlavními hrdinkami, které bojují za vykoupení a svobodu. Co myslíte, jaký bude jejich osud?

Když mladá naivní vychovatelka Evangeline otěhotní se synem svého zámožného londýnského zaměstnavatele, netuší, jak závažné to pro ni bude mít následky. Poté, co ji služka navíc křivě obviní z krádeže, je Evangeline propuštěna z práce a zatčena. S hrůzou se dozvídá, že byla odsouzena ke čtrnácti letům v australské trestanecké kolonii ve Van Diemenově zemi, dnešní Tasmánii. Neví, co ji čeká, ale jedna věc je jistá: dítě, které nosí pod srdcem, se narodí během několikaměsíční plavby. Jediné štěstí je, že na lodi se Evangeline spřátelí s šestnáctiletou Hazel, zručnou porodní asistentkou a bylinkářkou. V době, kdy loď dorazí na místo, je mnoho místních obyvatel, Aboridžinců, násilně vytrženo z jejich přirozeného prostředí a někteří jsou nuceni začlenit se do společnosti britských kolonizátorů. Jednou z takových je osmiletá Mathinna, osiřelá dcera náčelníka kmene Lowreenne, kterou „adoptoval“ nový guvernér Van Diemenovy země. Christina Baker Klineová vykresluje počátky kolonialismu v Austrálii z nové perspektivy prostřednictvím zkušeností Evangeline, Hazel a Mathinny a současně vypráví příběh o milosti zrozené ze strádání, o nezničitelných poutech ženského přátelství a o síle odkazu předchozích generací.

Vyhnankyně

Autorka: Christina Klineová
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-353-5
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Vyhnankyně vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Z hlubin neklidného snu zaslechla Evangeline zaklepání. Otevřela oči. Ticho. A pak ještě naléhavěji. Ťukťukťuk.
Podlahu protínal tenký proužek světla přicházející z malého okna vysoko nad její postelí. Zachvátila ji panika: musela zaspat ranní zvonek.
Zvonění ještě nikdy v životě nezaspala.
Posadila se na posteli jako omámená. Opřela se o polštář. „Vteřinku.“ Ústa se jí zalila slinami. Spolkla je.
„Děti čekají!“ Služebná, která na ni volala z umývárny nádobí, zněla rozhořčeně.
„Kolik je hodin, Agnes?“
„Půl desáté!“ (str. 17)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Christina Baker Klineová se narodila v Anglii, ale vyrostla na jihu Ameriky a v Maine. Studovala na Yaleské univerzitě, následně na Cambridge a na Universitě ve Virginii. Přestože vystřídala řadu zaměstnání (byla například šéfkuchařkou), v současnosti se již plně věnuje literatuře. Je autorkou osmi bestsellerů č. 1 podle The New York Times. Její knihy vyšly ve 40 zemích a získaly řadu ocenění (např. New England Prize for Fiction). Píše také eseje, články a recenze, které se objevily v mnoha periodicích (např. The New York Times a NYT Book Review, Boston Globe, San Francisco Chronicle, LitHub, Poets & Writers). V češtině jí v roce 2013 vyšel román Vlak naděje.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBohemané
Prvních tisíc let české historie

Hrdina, Jan

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizeTsagiglálal
mýty a legendy indiánů z náhorních plošin

Černý, Miroslav

Dauphin, 2024

zobrazit info o knizeDívčí válka 5

Óniši, Kóiči

Argo, 2024

zobrazit info o knizeVladař

Machiavelli, Niccolò

Leda, 2024

zobrazit info o knizeVyhnankyně

Klineová, Christina Baker

Jota, 2024

Napsat komentář