Muž, který nenávidí ženy

kostlivec (1)
Všichni lidé mají tajemství. Ale jen někteří udělají cokoli, aby svá tajemství ochránili před odhalením.

Takovýto námět si vybrala pro svou knihu Kostlivec spisovatelka Luanne Rice. Napsala již 35 příběhů a některé z nich se dočkaly i televizního zpracování. Čeští čtenáři mohou znát např. romány V sedmém nebi či Když hvězda zhasne. Luanne Rice žije na pobřeží Connecticutu, kam také zasadila děj Kostlivce. Je zapálenou ochránkyní životního prostředí a zastánkyní obětí domácího násilí. Proto není překvapující, že i tato témata se v Kostlivci objevují.

Jako mnoho jiných thrillerů, i Kostlivec začíná jedním z nejvyhrocenějších momentů celé knihy: Claire čelí útoku. Bojuje o život. Ačkoli má útočník masku, mohlo by jít o jejího manžela Griffina. Jejich manželství totiž během let utrpělo řadu trhlin. Claire svého muže velmi dobře zná: během několika společných let odhalila stránky jeho osobnosti, o kterých nikdo jiný nemá ponětí. Ví, čeho je schopen. A co v minulosti udělal…. Skutečně chce Griffin svou ženu zabít?

On nepřestane, dokud mě nenajde. A až se mu to povede, postará se o to, abych se nikdy nevrátila domů. (str. 34)

Skrýval-li se pod maskou opravdu Griffin, nemá Claire příliš dobré vyhlídky. Griffin totiž pracuje jako státní návladní okresu Easterly County ve státě Connecticut. Usvědčuje násilníky, posílá do vězení pachatele domácího násilí, stalkery, vrahy… Zná chyby, které tito lidé dělají. Navíc kandiduje na guvernéra. Lidé ho mají rádi a těžko uvěří, že se snaží ublížit své milované ženě, kterou v očích veřejnosti za každých okolností podporuje…

Můj manžel má pod palcem všechny orgány činné v trestním řízení v Connecticutu. Tajemství, kterým ho ohrožuji, by mu mohlo zničit kariéru. Jakmile se to dostane ven, jeho kampaň je v háji a ti, kdo ho podporují, budou zuřit. (str. 13)

V příběhu vystupuje mnoho postav. Není tedy divu, že chvíli bude trvat, než se s nimi seznámíte. Pojí je různé vazby a autorka si dává na čas, než vysvětlí, kdo s kým má co společného. Jako u mnoha jiných thrillerů, i tady musíte číst mezi řádky. Každý něco skrývá, každý má své tajemství. Autorka s vámi rozehraje hru: jen těžko odhalíte, která z postav lže a která říká pravdu. Komu můžete věřit? A na koho si naopak musíte dávat pozor? Já jsem chvílemi měla úplně popletenou hlavu. A pořád jsem ve vyprávění hledala něco, co mi uniklo…

Lidé mluví. Informace se šíří. Žádné tajemství nelze uchovat navždy. (str. 178)

Jednotlivé kapitoly jsou napsány z pohledu mnoha postav. Každá má nějaký problém a každá má k příběhu co říct. Ovšem mně se zdálo, že autorka takto jen zbytečně natahuje děj. Během čtení jsem se několikrát přistihla, že se pořádně nesoustředím. Mám ráda složitější příběhy, v nichž vše podstatné neodhalím po pár přečtených stranách. Luanne Rice se pokusila propojit několik dějových linek, jenže mně připadalo, že neustále utíká od tématu a vytváří nové a nové zápletky, aniž by pokračovala v původních. Sice se k nim nakonec vrátila, ale na můj vkus to trvalo až příliš dlouho. Takový způsob vyprávění mě ke čtení příliš nemotivuje. Až v druhé půlce jsem se do knihy pořádně začetla. Ubyly zbytečné odbočky a autorka se konečně pustila do rozplétání všeho, co v první polovině příběhu nastínila.

Jakmile se zorientujete v postavách a ději, začnete si užívat odhalování lží a pátrání po pravdě. Zjistíte, čeho všeho lze v kruhu mocných lidí dosáhnout díky konexím. Jak jednoduché je zneužít moc, jakou cenu má loajalita a co všechno lidé udělají, aby ochránili své zájmy.

Jak jsem již naznačila v úvodu, autorka pracuje s tématem domácího násilí. I jedna z hlavních postav trpí tím, co by se v žádné domácnosti rozhodně dít nemělo. A právě zde vidím největší přínos příběhu. Věřím, že vyprávění může ženám pomoci uvědomit si, že se násilníkovi mohou postavit. Stačí se obrátit na správná místa s prosbou o pomoc…

Pokud máte chuť na další z thrillerů založených na tom, co všechno se mezi lidmi odehrává za zavřenými dveřmi a kam až může násilí vygradovat, třeba se právě vám bude Kostlivec líbit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKostlivec

Riceová, Luanne

Vendeta, 2023

Napsat komentář