Čteme současné české autory

soucasna literatura uvodni
Pro milovníky českých autorů jsme dnes vybrali pět horkých knižních novinek. Střídají se mezi nimi romány i povídky, ale najdete zde i naučnou literaturu. Který z nich bude pro vás tím pravým?

S humorem prý jde všechno líp. A snad se díky němu můžete vypořádat také s faktem, že už vám bude čtyřicet. Což může být, především u mužů, naprosto zdrcující zjištění.

V české kotlině se vždycky vědělo, že s humorem jde všechno líp, a to dokonce i když se v mladickém rozmaru necháte chvilku unést silou okamžiku a najednou zjistíte, že vám bude čtyřicet. S pivem v ruce, výčepem za zády a kamarády po boku ale není nic tak hrozné, jak to na první pohled vypadá, ani život. Své o tom ví i parta přátel, kteří se prostě jen snaží zamilovat, opít, vydělat prachy, zbavit se na víkend rodiny, vzájemně se co nejtrefněji urazit a zejména přežít. Časosběrný román bez příkras popisuje bezvýznamné tragikomické události nezapomenutelných postaviček. Chmelovou domácí pohodu rozvíří návštěva úspěšného kamaráda, který zbohatl ve Státech. Každý všední den je plný čerstvých dialogů u zvětralého piva, cynické legrace až k pláči, přátelství a pokrytectví a zoufale vitální naděje, že se ještě něco musí stát. Mužský román o mužích a pro muže.

United losers

aneb Muži na pokraji naděje
Autor: Petr Kylián

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-4071-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu United losers vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Karel Florián, všem znám jako Flori, se vrátil do své skleněné kukaně a chvilku se v zrcadle snažil zkrotit blonďaté neposedné kučery. Nakonec to vzdal, což vzhledem k tomu, že se dva týdny neoholil, nemělo na vzhled jinak celkem pohledného, ale zanedbaného čtyřicátníka žádný podstatný vliv. Skončila výuka a grafickou odbornou školou se začaly prohánět mladé predátorky v krátkých sukních, upnutých džínách, s výstřihy i těsnými roláky, na hlavách culíčky, drdoly, copánky, dredy nebo jen tak volně, což měl Flori nejraději. Vzpomněl si na Viktorku a dobrou minutu zíral na ústřední topení. Ze záseku ho vyrušil až dotaz jakéhosi mladého hejska na učebnu 13 B.

Přečíst si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Petr Kylián (*1981) se narodil, vyrostl a vystudoval v Pardubicích. Aby si vydělal na cestování, vystřídal řadu profesí, živil se jako montér hromosvodů, pokrývač, uklízeč v sanatoriu pro přestárlé a choromyslné, dělník v rybárně, průvodce poznávacích zájezdů, ale také byl vedoucím marketingu nebo obchodním zástupcem. Kniha UNITED LOSERS je jeho knižní debut.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Hlavní hrdina další knihy je prý jiný než ostatní a něco na tom zřejmě bude! Přesvědčit se o tom můžete sami v netradičním a bláznivém příběhu z devadesátek.

Mojmír Řehák je zkrátka jiný než ostatní. Říkali to už doktoři, pak učitelé i kolegové v práci. Však ho také jako malé dítě amazonský šaman tři měsíce proléval čarodějným dryákem ayahuascou. Obdařen mystickými schopnostmi dokáže Mojmír vnímat svět v širších souvislostech. V divokých devadesátkách tento talent Mojmíra dovede do náruče CIA. Jako šéf její pražské buňky čelí řadě bizarních výzev – třeba jak zařídit, aby právě zesnulý politik navštívil předvolební televizní debatu. Shodou neuvěřitelných okolností se mladík připlete k největšímu tajemství 2. světové války. Spolu se svým šéfem agentem Smithem a starým známým šamanem odhalí nejen poválečný úkryt Adolfa Hitlera, ale hlavně výsledky tajných nacistických výzkumů, které odpovídají na jednu z nejstarších otázek lidstva – co je vlastně Bůh?

Byl jiný než ostatní děti

(Ne)skutečný příběh z divokých devadesátek
Autor: Michal Vaněček

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3967-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Byl jiný než ostatní děti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Chlapec se narodil v roce 1964 a své rané dětství trávil v rozvolněné atmosféře šedesátých let. Maminka zastávala vedoucí funkci ve farmaceutickém výzkumu a tatínek byl voják z povolání. Těžko říci, zda porucha vývoje dětské osobnosti byla poruchou skutečnou, a pokud ano, nebylo jisté, zda byla vrozená, či zda se vyvinula z kombinace matčiny vědecké pracovní zaneprázdněnosti a otcova zjednodušeného pohledu na svět, jenž byl důsledkem povolání důstojníka lidově demokratické armády. Nelze vyloučit ani ten faktor, že z nepochopitelných příčin dali rodiče dítěti jméno Mojmír, což jej nutně muselo mentálně poznamenat; když ne od narození, tak zcela jistě později.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Michal Vaněček je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. Čtenáři mohou znát jeho knihy pro děti, mládež i dospělé: Stvořitelé katastrof, Velká kniha správného Čecha, Iluze pravdy, Mlýn, Kouzelné pověsti našich krajanů, Bajky z farmy zvířat, S Blbounem do říše pohádek, Skřítkové ve Zvonkové zemi, Kouzelné pověsti pražské a další.

Zdroj informací: Cosmopolis

————————————————

Přečtěte si autorovy články Jsi tak mladej, jak velký máš plány!
nebo Proč rád nakupuji u živých prodavačů.

————————————————

Ne vždy je snadné se v životě správně rozhodnout. Hlavně, když jsou proti jisté okolnosti. Hrdinové povídkové knihy Muzikant na jezeře se o to však snaží, ačkoliv je to mnohdy nad jejich síly…

Příběhy Mirka Vostrého vyprávějí o mužských ctnostech. Jejich hrdinové vědí, co nejspíš bude správně, avšak těžce váhají, protože okolnosti správným rozhodnutím prostě nepřejí. Situace odehrávající se ve válce, na vojně, v nemoci nebo za zoufalé nespokojenosti vyžadují víc než jít širokou cestou. Napětí, smutek, záhady a humor v chytrých dávkách činí ze sbírky povídek hezký čtenářský zážitek.

Muzikant na jezeře

Autor: Mirek Vostrý

Počet stran: 276
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7255-447-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Muzikant na jezeře vydalo nakladatelství Návrat domů.

O autorovi

Mirek Vostrý se narodil jsem se v roce 1968. Říká, že má skvělou ženu a tři děti (rovněž skvělé). Rád cestuje po Česku, Slovensku, ale i jinde pěšky, na kole nebo na kánoi. Jeho srdeční záležitostí je Podkarpatská Rus. Baví ho kreslení a fotografování. V posledních letech ke svým zálibám připojil psaní příběhů.

Zdroj informací: Návrat domů

————————————————

Přečíst si můžete také autorův článek Cesta domů
v rubrice Čtení ke kávě.

————————————————

Co všechno vás během dne napadne? Autorka čtvrté dnešní knihy si ráda své myšlenky a úvahy zaznamenává písemně. Vybranou více než stovku vám teď předkládá v knižní podobě.

Svět kolem nás je v neustálém pohybu, asi někam pádí a nás bere s sebou. My se s jeho pohybem ztotožníme, nebo se trochu i pereme, ale v klidu nezůstáváme. Někdo své zážitky tají v sobě, někdo je vykládá pouze známým, jiný je „hází“ na papír či do blogu. Renáta Šťastná má ráda své myšlenky uspořádané na papíru. Postřehy si zaznamenává vlastně po celý den, někdy z nich vzejde krátké zamyšlení, jindy peprná úvaha či lechtivý fejeton. Ve své knize představuje čtenářům svých sto pět příběhů, které se udály kdysi, či před chvilkou. Poznáme její rodinu, známé, budeme s ní veselí i smutní a hlavně, žádný z nás nezůstane sedět v koutě. Renáta nás rozpohybuje, protože pohyb je život, a k příjemnému životu zde máme spoustu inspirace.

A slunce jako kdyby zhaslo

povídky, postřehy a fejetony
Autorka: Renáta Šťastná
Ilustrace: Daniel Stojan, Rozálie Stojanová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-87654-39-2
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu A slunce jako kdyby zhaslo vydalo nakladatelství JaS.

Ukázka z knihy

Na střední škole to bylo podobné, jen s tím rozdílem, že jsem měla víc prostoru pro kreativitu. Každý si mohl psát, co chtěl a podle toho to taky vypadalo. Někomu stačil jeden sešit na celé tři roky, já měla tři na jediný. K tomu jsem si začala psát nejrůznější poznámky do různých zápisníků, když jsem je později pročítala, docela se mi to líbilo. Pak přišlo období, kdy jsem začala snít o tom, že jednou budu spisovatelkou. V představě jsem seděla za stolem u psacího stroje, v hrnku voněla káva a po zemi se válela spousta zmuchlaných papírů. Jo, být umělkyní, to mě lákalo. Rychle jsem se však vrátila nohama na zem, když jsem s hrůzou zjistila, že mi hrozí reparát. Z matiky. Ta pro mě reparátem definitivně skončila, zatímco psaní zůstalo.

 

O autorce

Renáta Šťastná se vždycky věnovala próze, na knižním trhu jsme ji mohli spatřit poprvé v roce 2006 s její knížkou Ouva Tači aneb skafocefalie…, která pojednává o ne příliš známé diagnóze a současně o operaci hlavy jejího tříměsíčního syna. Poté se věnovala povídkám, s kterými často jezdila i na besedy a autorská čtení. Její druhá knížka Srdcem a očima je beznadějně vyprodaná. V roce 2017 „vybočila“ ze své trasy, když napsala knihu Vzpomínkomat, který se stal bestsellerem. Proto se rozhodla vytvořit její sestřičku – Retro/ Republika, kterou svoji „retro éru“ (jak sama říká), uzavírá. V psaní se chce věnovat původnímu směru – povídkám a fejetonům, které tvoří sám život.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A na závěr trochu zamyšlení. Víte, že hned sedm částí lidského těla má svůj význam nejenom v anatomickém podání, ale také tom biblickém? Max Kašparů, český řeckokatolický kněz, vám ukáže, proč a jak věřit celým tělem.

Hlava, ústa, oči, uši, ruce, nohy a srdce. Na zdraví těchto sedmi částí našeho těla závisí kvalita našeho života i život sám. Každá z nich přitom nese svůj přesný význam v anatomickém slovníku i jasný smysl v biblickém textu. O sedmi částech lidského těla vzniklo nejvíce přísloví, poučení i aforismů… Max Kašparů dokládá, že tělo a duše, tělesný a duchovní život, tvoří jeden neoddělitelný a vzájemně provázaný celek. Úvahy zakončené biblickým citátem dokazují, že máme věřit opravdu celým tělem. Hlavou, protože víra má být rozumná. Ústy, protože jimi hovoříme s Kristem a o Kristu. Očima a ušima, protože jen skrze ně vidíme znamení doby a slyšíme hlas potřebných. Skrze naše ruce je naše víra činorodá. Pohyb našich nohou zajišťuje, že neustrneme na místě. Díky srdci je pak naše víra laskavá, a ne studená. Vychutnejte si úvahy o víře, do níž je zapojen celý člověk!

Člověk má věřit celým tělem

Od anatomického pohledu k biblickému
Autor: Max Kašparů

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7566-427-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Člověk má věřit celým tělem vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorovi

Jaroslav Maxmilián Kašparů, píšící pod jménem Max Kašparů (*1950), je český řeckokatolický kněz, psychiatr, pedagog, premonstrátský terciář, autor duchovní literatury a esperantista. Na kněze řeckokatolické církve byl vysvěcen v roce 2015, předtím byl jáhnem římskokatolické církve. K jeho odborným zájmům patří pastorální medicína a vztah mezi spirituální teologií, psychiatrií a psychologií. Je autorem desítek úspěšných knížek.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUnited losers
aneb Muži na pokraji naděje

Kylián, Petr

Argo, 2023

zobrazit info o knizeByl jiný než ostatní děti
(Ne)skutečný příběh z divokých devadesátek

Vaněček, Michal

Cosmopolis, 2023

zobrazit info o knizeMuzikant na jezeře

Vostrý, Mirek

Návrat domů, 2023

zobrazit info o knizeA slunce jako kdyby zhaslo

Šťastná, Renáta

JaS, 2023

zobrazit info o knizeČlověk má věřit celým tělem
Od anatomického pohledu k biblickému

Kašparů, Max

Karmelitánské nakladatelství, 2023

Napsat komentář