Permoníci na cestě k Mrňouskům

Skritkove
Možná víte, jak vypadá permoník, skřítek žijící v dole nebo prostě pod zemí, ale slyšeli jste někdy o někom, kdo se jmenuje Mrňousek? Pokud ne, pojďte s námi do pohádky…

A to do pohádky, která se jmenuje Skřítkové ve Zvonkové zemi a napsala ji dvojice autorů Renata Petříčková a Michal Vaněček. Knihu vydalo nakladatelství Maxdorf v roce 2013.

Renatu Petříčkovou jste mohli poznat jako autorku knih Jsem těhotná, ne nemocná (viz naše recenze) pro dospělé, či pro děti S Blbounem do říše pohádek (viz ukázka z knihy na našem webu). Sama o sobě píše, že je spisovatelka, redaktorka a copywriterka. Její články najdete na různých webech, které se zabývají literaturou a ženskými tématy (např. Svět dětské fantazie, Uzlíček, Popelky).

Michal Vaněček také není našim čtenářům neznámý. Hlavní profesí je sice polovičním majitelem a místopředsedou představenstva firmy zabývající se IT a bezpečností, ale psaní knih věnuje též hodně času. Ve spolupráci s Renatou Petříčkovou jde o tvorbu pro děti (S Blbounem do říše pohádek, Skřítkové pod stříbrným městem), samostatně se představil knihou povídek Jak jsem vezl kůrovce a jiné (Ne)obyčejné povídky, které jsme rovněž představili v našem magazínu.

Skřítkové ve Zvonkové zemi je kouzelný pohádkový příběh, který navazuje na předchozí Pohádky ze stříbrného města a Skřítkové pod stříbrným městem. Hlavními hrdiny v nich jsou permoníčci z Hor Kutných, kteří se starali o stříbrnou žílu a pomáhali zdejším havířům. Teď se však permoníci Kopejtko, Vědous, Tlapička a Kleofáš spolu s vílou Malvínou, dráčkem Dešťáčkem a jedním otrhaným čertem vydali na dlouhou cestu do bájné Zvonkové země plné dobra a lásky. Jenže cesta je náročná, musí se poprat s nejednou překážkou, a tak do ní slabší jedinci ani nedojdou. Vždyť jen dostat se přes brblavou řeku Beznaděje a projít Zemi smutku, kde všichni její obyvatelé neustále truchlí, je skoro nad síly a důvtip malých permoníčků. Naštěstí oni naději neztrácejí, protože stařeček Kleofáš již jednou ve Zvonkové zemi byl a jeho srdce ho vede správným směrem. Jenže, jak je možné, že ve Zvonkové zemi všem jejím obyvatelům chybí čas na konání dobrých skutků, když její nejmenší obyvatelé – Mrňouskové – vyrábí z pylu zvonků zázračné „časodějné kuličky“, které právě čas na konání dobra dávají? Kam se Mrňouskové ztratili? Najde dráček Dešťáček v bájné zemi kamaráda Jantarového dráčka? A kdo se z výpravy vrátí zpět do Hor Kutných?

Napínavé dobrodružství pohádkových bytostí zdobí krásné ilustrace malíře Ondřeje Zahradníčka. Obrázků je v knize opravdu hodně – jak celostránkové výjevy z děje, tak malé vkládané v textu či úžasné iniciálky v úvodu kapitol.

Přesto, že písmo je větší pro snadné čtení, bych knihu nedoporučila úplně malým dětem. Dobrodružné příhody jsou totiž spletité a méně zdatný čtenář by se v nich mohl ztratit. Navíc jsou kapitoly docela dlouhé a některá souvětí těžší pro pochopení. U menších dětí bych raději volila formu předčítání s diskuzí, při níž lze méně srozumitelné pasáže či pojmy vysvětlit. Osobně mi trochu vadila postava čerta, který je vylíčen jako hodný pomocník absorbující zlo, o němž autoři sami říkají, že obvykle je záporným hrdinou. Tím se zasívá do dětské duše zmatek: je čert tedy hodný, nebo zlý? Na druhou stranu mě nadchla myšlenka, že se dá někde získat čas na dobré věci.

Celkově lze říct, že jde o knihu pohádkovou s nezvyklými postavami (např. červ vařící v podzemí jantar) a velkým dobrodružstvím, určenou pro děti asi tak od devíti let.

Pokud tedy máte doma dítka tohoto věku (či starší), nebo chuť si přečíst pohádku spolu s nimi před spaním, pak si určitě můžete knihu Skřítkové ve Zvonkové zemi pořídit. Rozhodně nebudete zklamáni!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkřítkové ve Zvonkové zemi

Petříčková, Renata - Vaněček, Michal

Maxdorf, 2013

Napsat komentář