Ukázka z knihy Stvořitelé katastrof (Michal Vaněček)

Stvoritele katastrof

Jaký bude osud lidstva, když nám budou vypomáhat roboti? Do světa budoucnosti, kde mají roboti svoje místo, nás zavede kniha Michala Vaněčka. Ten se snaží v příběhu na motivy známých děl Karla Čapka zaujmout především mladistvé čtenáře.

Knihu Stvořitelé katastrof vydalo nakladatelství Grada
pod svojí značkou Bambook.

Helenin sen

Srpen 2030

Helena si zvykla pracovat skoro bez oddechu. Bavilo ji zkoušet s roboty nové a nové věci. Nejvíc ze všeho ji ale fascinovalo, jak se dokážou sami zdokonalovat. Byla nadšená ze svých úspěchů, vydělávala i hodně peněz, ale čím dál častěji se jí zmocňovaly pochybnosti, zda to, co dělá, je správné. Sice nad těmi pochybami vždy mávla rukou, ale trvale zahnat je nedokázala.
Jednoho dne seděla v laboratoři dlouho do večera.
„Už mi z té práce třeští hlava,“ zabědovala si nahlas sama pro sebe. „Kolik je hodin? Proboha, to už je osm?!“
Zase jsou v tahu všechna předsevzetí, že budu sportovat a číst. Pořád jen pracuju a pracuju. Půjdu se aspoň projít a pak si zalezu do postele s knížkou.
Helena kráčela domů potemnělým parkem a hlavou jí vířily pochybnosti. Jemně poprchávalo a světlo pouličních lamp se zrcadlilo v mokrém asfaltu chodníku. Občas pro‑jelo auto a rozstříklo od kol spršku vody. Helena si nevzala deštník, ale nevadilo jí to. Jemné dotyky kapek ji osvěžovaly a ona se pokoušela utřídit si myšlenky. Ty se jí ale slévaly dohromady a Helena si uvědomila, že už není schopna rozumně uvažovat. Jsem přetažená, ještě chvíli a mám na krku syndrom vyhoření jak z učebnice, uvědomila si. Unaveně se dopotácela domů. Uvařila si bylinkový čaj na spaní, osprchovala se a oblékla si noční košili. Chvíli bezradně chodila kolem knihovny a přemýšlela, co si před spaním přečte. Nakonec zcela bezmyšlenkovitě sáhla po jedné z knížek Isaaca Asimova. Vida, pomyslela si. Nadčasová kniha! Četla ji už mockrát, znala ji skoro nazpaměť. Uložila se v polosedu do postele, za záda si dala polštář. Usrkávala čaj a pročítala slavný román. Jo, to kdyby Asimov tenkrát, když to psal, tušil, čeho všeho budou roboti schopni, pomyslela si. Dopila čaj a oči se jí začaly klížit. Řádky textu se jí rozpíjely před očima. Kniha sklouzla na peřinu a Helena usnula. Zdál se jí podivný sen.

Ukazka Stvoritele katastrof

Odehrával se v její laboratoři. Byla noc, skoro nad ránem. Roboti se probudili a sešli se k poradě. V Helenině snu se chovali úplně jako lidé.
„Lidé nám překážejí,“ řekl jeden z robotů.
„Je jich moc.“
„Naše schopnosti už dávno předčily jejich schopnosti.“ „Ano, nepotřebujeme je k ničemu.“
„Návrhy? Máte nějaké návrhy, jak tuto situaci vyřešit?“
„Totální vyhubení!“
„Jak?“
„Jaderná válka?“
„Ne, radiace by poškodila i naše elektronické systémy. To nemůžeme riskovat.“
„Necháme je, aby se zlikvidovali sami,“ zazněl návrh.
„Jak?“
„Nachystáním budoucnosti. Všechno, co se napíše e­mailem, SMS, vše, co se uloží na sociální sítě, nevědomky utváří budoucnost lidstva. Jsou to informace, na které ostatní lidé reagují. S našimi možnostmi manipulace s internetem, zprávami a podobně můžeme připravit lidstvu prakticky libovolnou budoucnost. Nachystáme lidem fiktivní svět, kterému uvěří.“

O autorovi

Michal Vaněček je autorem úctyhodných téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Již 27 let je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti a dospělé. Z knih pro děti můžeme zmínit například Co má poznat správný Čech (2019), Strašidla z Vidlákova (2020) nebo Kouzelné pověsti našich krajanů (2018). Z knih pro dospělé stojí jistě za zmínku kniha Mlýn (2018).

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Ilustrátor

Václav Ráž je kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. V roce 2014 obdržel ocenění SUK 2014 – Cena noci s Andersenem. V současné době se věnuje úzké spolupráci s nakladatelstvím Grada, kde se podílí na sérii úspěšných dětských titulů. Ilustrováním knih pro děti si splnil svůj sen.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


BambookZnačka dětské literatury Bambook vznikla na vyžádání rodičů, dětí a učitelů. Knihy pro děti vydává nakladatelství Grada od roku 2010 a jsou jednou z priorit. Nakladatelství tak přináší malým čtenářům to nejlepší od českých autorů a ilustrátorů a zároveň vybírá zajímavé novinky ze zahraničí. Maskotem se stal pandí kluk Bambook, kterého najdete i v logu a který děti provází na cestě za čtením. Ukazuje jim, co už sám z knih poznal a jaké příběhy a dobrodružství mohou s knihami zažít. Je to zkrátka putování do říše plné příběhů, fantazie a dobrodružství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStvořitelé katastrof
Na motivy klasických děl Karla Čapka

Vaněček, Michal

bambook, 2022

Napsat komentář