Jak si poradit s dospívajícími

dospivani
Dnes se zaměříme na dospívání, což může být občas docela výzva. Představíme vám knižního průvodce dospíváním dětí s poruchou autistického spektra a dále knihu věnující se identitě mladých věřících queer lidí.

Z chlapce mužem, z dívky ženou od Lenky Bittmannové Veroniky Šporclové je knihou o tom, jak zvládnout dospívání mladého člověka, má-li poruchu autistického spektra (PAS). Kniha je společným dílem několika profesionálů, kteří mají zkušenosti s lidmi s PAS, a také rodičů dětí s PAS. V publikaci jsou popsány změny, jimiž dítě v dospívání prochází, a zároveň změny, jimiž prochází dítě na autistickém spektru. Kniha se rovněž zabývá rodinnými vztahy, prostředím školy a možné terapeutické pomoci. Kniha slouží zejména jako podpora a průvodce pro pečující o osoby s PAS a je doplněna i o odborná data.

Z chlapce mužem, z dívky ženou

Průvodce pro rodiče dospívajících s PAS
Autorky: Lenka Bittmannová, Veronika Šporclová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88429-56-2
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Z chlapce mužem, z dívky ženou vydalo nakladatelství Pasparta.

Dospívání je důležitou kapitolou ve vývoji každého jedince. Je to ale také období, ze kterého má mnoho rodičů obavy. Jak se na toto období připravit a jak ho zvládnout, když má navíc moje dítě diagnózu poruchu autistického spektra (PAS)? Na to se snaží odpovědět tato publikace. Jedná se o společné dílo profesionálů, kteří dlouhodobě pracují s lidmi s PAS. Ti se každý ze svého úhlu pohledu snažili v jednotlivých kapitolách předat své zkušenosti. Vedle odborníků jsou mezi autory také rodiče dětí s PAS.
V knize jsou popsány změny, které nastávají u samotného dítěte (fyzické i psychické aspekty dospívání, vývojové změny související s PAS, trávení volného času dospívajícího dítěte, specifika vrstevnických vztahů). Dále je popisována dynamika vztahů v rámci rodiny (kapitoly o sourozeneckých vztazích a fungování doma) a v prostředí školy. Samostatná kapitola je věnována volbě povolání, rizikovému chování spojenému s tímto obdobím a možné terapeutické podpoře pro spokojenější život.
Publikace si klade za cíl podpořit pečující osoby a připravit je na pubertu a dospívání dítěte s PAS, poskytnout teoretický základ pro lepší pochopení mentality dospívajícího dítěte, nabídnout některá doporučení, která se v praxi ukazují jako efektivní. Zároveň se snaží poukázat na možná rizika, která např. souvisejí s právní zodpovědností dospívajícího, resp. dospělého člověka s hendikepem. Kniha je doplněna množstvím praktických příkladů a kazuistik.

Ukázka z knihy

Přirozené změny související s tělesným zráním se začnou dít působením zaktivovaných hormonů v těle dítěte. Jejich působení má brzy viditelný vliv na změnu těla, ale může být také příčinou změn chování nebo nálad. Je velmi individuální, kdy k aktivaci hormonů dojde, ale i jak rychle se začnou změny dít i jak dlouho budou u konkrétního člověka probíhat. I zde platí, že tyto změny nelze ignorovat a přehlížet, každý rodič by měl s nástupem puberty počítat, legitimizovat dítěti změny, které se s jeho tělem dějí, a použít je jako argumenty pro posun jeho pohlavní identity od dítěte k dospělému. U dětí s těžším mentálním postižením se nenechme zmást malým nebo nevýrazným posunem v rozvoji osobnosti a psychiky, jejich tělo bude dozrávat standardně a je třeba s ním pracovat. Ve velmi opodstatněných případech (většinou při problémech s růstem) je možné ve spolupráci s lékaři nástup anebo ukončení puberty hormonálně regulovat.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorkách

Lenka Bittmannová je speciální pedagožka se zaměřením na autismus.

Zdroj informací: Městská knihovna v Praze

Veronika Šporclová je psycholožka, která se rovněž zaměřuje na autismus.

Zdroj informací: Městská knihovna v Praze

O nakladateli

Nakladatelství Pasparta bylo založeno Národním ústavem pro autismus (dříve APLA Praha) jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších souvisejících oborech a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění.
Nakladatelství vydává publikace z oblasti psychologie, pedagogiky, speciální peda­gogiky a dalších příbuzných oborů. Nabízí i řadu publikací pro děti. Pořádá rovněž odborné semináře a konference.

————————————————

Křesťanský psycholog Mark A. Yarhouse napsal knihu Jak se vyznat v sexuální identitě o poměrně palčivém tématu – o tom, jak pracovat s mladými věřícími, kteří jsou queer. Autor v knize popisuje možná řešení této situace, v níž se nejeden mladý člověk může v dospívání ocitnout.

Jak se vyznat v sexuální identitě

Průvodce pro práci s mládeží
Autor: Mark A. Yarhouse

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-292-4
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Jak se vyznat v sexuální identitě vydalo nakladatelství Návrat domů.

Kniha Marka A. Yarhouse je vítaným průvodcem pro doprovázení mladých věřících, kteří řeší, jak naložit se svou odlišnou sexuální orientací. Autor je předním křesťanským odborníkem na sexualitu, rodinnou terapii a tematiku LGBT+ v kontextu života věřících lidí. Východiskem knihy je Yarhouseova SIT (terapie sexuální identity), což je přístup, který si získal širokou podporu odborníků.

O autorovi

Mark A. Yarhouse, Psy. D., je klinický psycholog, který se specializuje na konflikty spojené s náboženskou identitou a sexuální a genderovou identitou.

O nakladateli

Nakladatelství Návrat domů vydává populárně naučnou literatura zabývající se aplikovanou psychologií, mezilidskými vztahy, výchovou dětí a systémem životních hodnot.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímá vás dospívání u lidí s autismem či dospívání queer věřících? Napište nám svůj názor v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZ chlapce mužem, z dívky ženou
Průvodce pro rodiče dospívajících s PAS

Bittmannová, Lenka - Šporclová, Veronika

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizeJak se vyznat v sexuální identitě
Průvodce pro práci s mládeží

Yarhouse, Mark A.

Návrat domů, 2023

Napsat komentář