Zaměstnejte mozek a odhalte jeho tajemství

mozek 3
Dnes vám nabídneme tipy, s jejichž pomocí si můžete snadno a rychle procvičit mozek a zlepšit svou mentální kondici. Dozvíte se také, proč se cítíme špatně, když by nám vlastně mělo být dobře, a v čem jsou prospěšné různé rituály.

Po Tréninku (2017), Cvičení (2019) a Posilování (2020) mentální kondice přichází další knížka z oblíbené řady mentálních cvičení na každý den od autorky Jany Bílkové. Soubor úkolů Rozvoj mentální kondice ocení zejména ti, kdo si chtějí denně procvičovat mozek, ale nemají rádi celostránkové úlohy.

Rozvoj mentální kondice

365 cvičení na každý den v roce
Autorka: Jana Bílková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 145×203 mm
ISBN: 978-80-262-1996-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Rozvoj mentální kondice vydalo nakladatelství Portál.

Další kniha z úspěšné autorčiny řady cvičení na každý den v roce. Soubor krátkých úkolů pro ty, kteří si chtějí procvičovat mentální kondici a denně zaměstnávat mozek, ale nevyhovují jim dlouhé aktivity na celou stránku. Střídají se různé typy cvičení, která částečně pracují se zeměpisnými a přírodovědnými reáliemi. Tento díl je navíc zacílen na rozvoj a produkci v oblasti verbální kreativity.

 

Ukázka z knihy

Rozvoj mentalni kondice_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

 

O autorce

PhDr. Mgr. Mgr. Mgr. Jana Bílková Ph.D. je psycholožka, překladatelka a tlumočnice. Učí na univerzitách a akademiích třetího věku, vede přednášky v knihovnách a v aktivizačních programech pro seniory. V Portále vydala úspěšné knihy Trénink mentální kondice (2017), Cvičení mentální kondice (2019), Posilování mentální kondice (2020).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Každý máme nějaké rituály, a pokud ne, měli bychom si je vytvořit a obohatit jimi svůj život. V čem jsou prospěšné, vám řekne knížka Rituály od Zachariase Heyese.

Rituály

Cesta k sobě samému
Autor: Zacharias Heyes
Přeložila: Maria Mlada Ondrášová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 110×170 mm
ISBN: 978-80-7553-699-0
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Rituály vydalo nakladatelství Triton.

Každý zná cedule, které hlásají: tady staví autobus. Už i děti vědí, že zde mohou nastoupit a autobus je doveze do cíle, kam se chtějí dostat, přestože musí urazit kus cesty. Člověk nastoupí a s důvěrou se nechá odvézt. Právě takovými zastávkami na naší životní cestě mají být rituály. Vyzvednou nás na místě, na kterém stojíme. Takové, jací jsme, v náladě a rozpoložení, jež odpovídají tomu, co právě prožíváme. V každém okamžiku života můžeme do rituálu vstoupit. Všechny pak mají společný cíl: dovést nás k sobě samým. V této knížce P. Zacharias vysvětluje smysl a prospěšnost rituálů a nabízí praktické návody, které můžeme snadno začlenit do všedního života. Povzbuzuje nás, abychom si vytvořili vlastní rituály a obohatili tak svůj život o nový rozměr.

 

Ukázka z knihy

Zvlášť když člověk musí brzy vstávat, je tady velké pokušení po zazvonění budíku ještě zůstat ležet, zrušit snídani a zůstat v posteli o deset minut déle. Za léta mnišského života jsem si zvykl vstávat vždy ve stejnou hodinu. I na dovolené se probouzím ve stejnou dobu jako v klášteře, i když bych mohl spát déle a nemám s sebou budík. Moje duše si na tento rytmus zvykla a ví, že je to pro mě dobré. Zdá se mi, že člověka stojí hodně sil hádat se každé ráno s budíkem a posouvat ho o pět minut, každé ráno znovu uvažovat, kolik minut si ještě mohu dovolit. Proto je dobré dát si večer předsevzetí, že se nebudu hádat s budíkem. Nebudu sám se sebou smlouvat, ale řeknu si: jakmile budík zazvoní, vstanu.
Přehodnoť svůj vnitřní postoj ke vstávání. Po probuzení si můžeš říci: „Vstávám k životu. Život na mě čeká. I se svými výzvami.“ Potom vstaň a uvědom si půdu pod nohama, která tě nese. (str. 77)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Zacharias Heyes je také autorem knihy Znovu najít Boha a proč ho vlastně vůbec není třeba hledat, která vyšla v nakladatelství Triton v roce 2021.

————————————————

Žijeme v dosud nejlepší éře lidských dějin, tak proč trpíme stresem, strachem a úzkostí? Proč nedokážeme vlastní mozek přesvědčit, aby mu bylo blaze? Těmito otázkami se v knize Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře? zabývá psychiatr Anders Hansen.

Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Autor: Anders Hansen
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3734-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře? vydalo nakladatelství Grada.

Lidský mozek je doslova biologický zázrak, jak je tedy možné, že nezvládne zařídit zdánlivě tak jednoduchý úkol, abychom se cítili skvěle? Žijeme v nejlepší éře lidských dějin, přesto se zdá, že prohráváme boj s vlastními emocemi. Odpovědi neleží před námi, ale naopak daleko v minulosti. Biologické naprogramování našeho mozku je z velké časti stále nastaveno na přežití. Jenže stav pohotovosti, nezbytný pro přežití, vyvolává v lidském těle stres, úzkost a strach. A tím se dostáváme k podstatě problému. Autor se v této knize zabývá emocionálním životem z neurologického hlediska. Nabízí nový úhel pohledu, ze kterého lze některé emoční pochody považovat nikoliv za příznaky nemoci, ale naopak za projevy normálního a zdravého fungování našeho organismu. Díky novému přístupu k vlastnímu emocionálnímu životu zjistíte, zda se skutečně cítíte hůře než dříve, jak to pomocí biologického pohledu můžete změnit, na co je důležité se soustředit a co vás skutečně činí šťastnými.

 

Ukázka z knihy

Čas od času se vám pravděpodobně stane, že se cítíte mizerně. Možná trpíte lehčí formou úzkosti nebo vás někdy přepadne ochromující panika. Také jste se možná v určité životní fázi setkali s pocitem, že nedokážete ani vstát z postele. Když se nad tím zamyslíte, je to celé poněkud zvláštní, protože mezi našima ušima si hoví biologický zázrak natolik vyspělý, že by měl být schopen zvládnout… vlastně cokoliv.
Váš neustále se měnící, pozoruhodně dynamický mozek sestává z 86 miliard buněk, mezi nimiž existuje nejméně 100 trilionů spojení. Ta vytvářejí složitou síť, která ovládá všechny tělesné orgány a zpracovává, interpretuje a vyhodnocuje nekonečný proud smyslových vjemů. Váš mozek dokáže uchovávat stejný objem informací jako 11 000 knihoven plných knih, protože tolik toho vaše paměť skutečně pojme. Během zlomku sekundy navíc dokáže vytáhnout ty nejpodstatnější informace – i když od jejich uložení uplynula celá desetiletí – a dát je do souvislosti s tím, co právě prožíváte. (str. 15)

Stáhněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Anders Hansen (* 1974) je švédský lékař, psychiatr, spisovatel a moderátor populárně vědeckých televizních pořadů. Je autorem několika velmi populárních a prodávaných knih o tom, jak funguje lidský mozek, a pravděpodobně nejoblíbenějším švédským odborníkem, který se zabývá tímto tématem. Bylo prodáno přes 2 miliony výtisků jeho knih do 34 zemí. Za své knihy i popularizaci tématu psychického zdraví formou přednášek získal řadu ocenění. Je autorem knih The Real Happy Pill (2016) (česky vyšlo pod názvem Doběhni svůj mozek), The Advantages of ADHD (2017), Insta-Brain (2019) (česky vyšlo pod názvem Instamozek) aj.

Zdroj informací: kniha Proč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy věnované lidskému mozku? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRituály
Cesta k sobě samému

Heyes, Zacharias

Triton, 2023

zobrazit info o knizeRozvoj mentální kondice
365 cvičení na každý den v roce

Bílková, Jana

Portál, 2023

zobrazit info o knizeProč se cítíme špatně, když se máme tak dobře?

Hansen, Anders

Grada, 2023

Napsat komentář