Stres, deprese a úzkosti zapříčiněné moderní dobou

instamozek
Následující knihu ocení především ti, kteří se potýkají s následky „digitálního věku“ a touží po dokonalosti prezentované na sociálních sítích. Obsahuje rady a tipy, jak se vypořádat se stresem a oprostit se od digitální závislosti.

Máte potíže s usínáním?
Dokážete se delší dobu soustředit jen s obtížemi?
Toužíte po dokonalém životě celebrit ze sociálních sítí?
Kniha renomovaného švédského psychiatra se zabývá dopadem „digitálního věku“ na fungování našeho mozku. Stres, který zažíváme dnes, není stejný jako u našich předků. Jak se s ním vypořádat, když nás mobilní telefony zásobují dopaminem, a podporují tak vytváření závislosti? Navíc narušují naši schopnost soustředění už jen tím, že se nacházejí v naší blízkosti, ani je nemusíme používat. Když si je s sebou bereme do postele, ovlivňuje to kvalitu našeho spánku, a neustálé porovnávání s ostatními na sociálních sítích nám také na klidu nepřidá. U dětí už byla zaznamenána nejdrastičtější behaviorální změna všech dob a není zdaleka jasné, jak používání mobilních telefonů a čtení elektronických materiálů do budoucna ovlivní naši schopnost učení. Nemluvě o prohlubujícím se pocitu sociální izolace…
Autor nabízí „první pomoc“ v podobě tipů, jak významně změnit životní styl ve svůj prospěch, uvádí nejnovější poznatky výzkumníků této oblasti a v závěru se zabývá úvahami o tom, zda se náš mozek dokáže na změněné podmínky adaptovat.

Ukázka z knihy

Ztráta telefonu je pochopitelně stresová situace, ale zdá se, že samotný mobil nás stresuje tak jako tak. Zhruba čtyři tisíce lidí ve věku kolem dvaceti let měly popsat své návyky ohledně používání telefonu a poté je vědci rok sledovali. Ukázalo se, že ti, kteří používali mobil obzvlášť pilně, měli častěji potíže se stresem. Navíc vykazovali častější symptomy deprese. K podobnému výsledku dospěla Americká psychologická asociace poté, co proběhly rozhovory s více než třemi a půl tisíci respondenty. Výsledek byl publikován pod názvem „Stres v Americe“ a poukazoval na to, že lidé, kteří často sahají po telefonu a kontrolují ho, jsou ve větším stresu. Řadě z nich docházelo, že je nejspíš rozumné čas od času mobil odložit, a dva ze tří souhlasili s tím, že digitální detox by jim zřejmě udělal dobře, ale jen část z nich, konkrétně méně než třicet procent, přikročila k činům.

Můžete si přečíst zbytek naší ukázky.

Instamozek

Stres, deprese a úzkosti zapříčiněné moderní dobou
Autor: Anders Hansen
Přeložila: Helena Stiessová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1717-6
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Instamozek vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorovi

Anders Hansen je psychiatr a autor velmi populárních knih o mozku.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInstamozek
Stres, deprese a úzkosti zapříčiněné moderní dobou

Hansen, Anders

Portál, 2021

Napsat komentář