Procházka historií

povidkove-knihy-nahled
Dnes se podíváme do historie. Nenechte si ujít sbírku hebrejských vyprávění, další z románů o slavném portrétu Leonarda da Vinciho, námořní dobrodružství z pera Wilbura Smithe či román Martina Fišera, a příběh o lásce, paměti, minulosti a identitě Brama Pressera.

První kniha potěší především příznivce judaismu. Patříte-li do této skupiny i vy, pořiďte si sbírku textů s názvem Hebrejské vyprávění mezi středověkem a raným novověkem, které shromáždil Pavel Sládek.

Publikace uvádí do českého prostředí téma starších hebrejských vyprávění. V jádru knihy stojí překlad jedné ze sbírek hebrejských příběhů, dochované v tzv. Jeruzalémském rukopisu z první poloviny 16. století. Příběhy mají svůj původ ve východních tradicích i v oblasti středoevropské, v ději mnoha z nich se objevují nadpřirozené prvky. Poutavost těchto příběhů zajme nejen judaisty, ale také širší okruh čtenářů.
Překlad je doplněn komentářem, který s použitím sekundární literatury ukazuje široké možnosti interpretačních přístupů. Autor úvodní studie podává výklad o vývoji hebrejských vyprávění od závěru starověku do raného novověku a představuje některé akademické přístupy k jejich studiu. Důraz je kladen na otázku sociálního zakotvení hebrejského vyprávění v aškenázském kulturním okruhu.

Hebrejské vyprávění mezi středověkem a raným novověkem

Devadesát devět příběhů z Jeruzalémského rukopisu
Autor: Pavel Sládek

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-200-3372-7
Doporučená cena: 565 Kč

Knihu Hebrejské vyprávění mezi středověkem a raným novověkem vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

15 Vlk odnese syna učenci, ten ale ví, že obětí bude někdo jiný

Příběh o jednom zbožném člověku, který se modlil, když přišel vlk a odnesl mu syna. On však modlitbu nepřerušil. Když modlitbu dokončil, řekli jeho žáci: „Mistře, ty nedbáš, že přišel vlk a odnesl tvého syna?“ Řekl jim: „Nevyčítejte mi, že jsem o něj nedbal kvůli modlitbě.“ Ještě to nedořekl a už ten vlk přišel chlapce vrátit. Ptali se [chlapce]: „Co se s tebou dělo?“ Řekl jim: „Dali mě do jakési průrvy, když jsem zaslechl hlas z nebes, který shůry říkal: ,Neposlal jsem tě pro tohoto [chlapce], ale pro toho a toho, syna toho a toho jsem tě poslal!‘“ Ještě to nedořekl a bylo slyšet nářek: „Toho a toho, syna toho a toho, odnesl vlk!“ (str. 168)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Doc. PhDr. Pavel Sládek, Ph.D. vyučuje od roku 2007 na oboru hebraistika. V lednu 2012 se spolupodílel na založení Centra židovských studií FF UK. Ve své disertaci se zabýval klasickou rabínskou literaturou. Nakladatelství Academia vydalo jeho rozsáhlou monografii Raši (1040–1105): Vznik biblického komentáře ve frankoporýnských židovských centrech (2012) či knihu Jehuda Leva ben Besalel – Maharal. V roce 2013 absolvoval semestrální stáž na Herbert D. Katz Center for Advanced Jewish Studies při University of Pennsylvania, v roce 2016 získal Katherine F. Pantzer Jr. Fellowship in Descriptive Bibliography v Houghton Library, Harvard University. Od roku 2014 působí jako člen výkonné rady Evropské asociace židovských studií.

Zdroj informací: Univerzita Karlova

————————————————

Na knižních pultech naleznete mnoho knih různých žánrů, které pojednávají o světově známém portrétu Leonarda da Vinciho. Je-li pro vás toto téma atraktivní, přečtěte si historický román Já, Mona Lisa, jehož autorkou je Natasha Solomons.

Mona Lisa se stala nejslavnějším obrazem všech dob, její tajemný úsměv je opředený tajemstvím a vyvolává spoustu otázek. V originálním pojetí britské spisovatelky Natashy Solomons přináší odpovědi obraz sám. Mona Lisa se zrodí díky tahům štětce Leonarda da Vinciho. Malíř záhy uslyší její hlas a vznikne láskyplné pouto trvající až do smrti velkého mistra. Mona Lisa prožívá s Leonardem jeho úspěchy i neúspěchy a vytvoří si zvláštní vztah ke svému předobrazu, k Moně del Giocondě, ale také k Salaìmu, Leonardovu učedníkovi a milenci. Neustále vtipně komentuje okolní dění, ale slyší ji jen skuteční géniové, Leonardo, Michelangelo, Raffael Santi a Picasso. Z Itálie se Mona Lisa dostává do Francie, kde zdobí královské zámky, setkává se s významnými osobnostmi, prožívá dějinné zvraty, únos a druhou světovou válku, až se jejím „domovem“ stane Louvre, kde ji můžeme vidět dodnes. Ale mějte na paměti, že když se na ni díváte, dívá se i ona na vás.

Já, Mona Lisa

Autor: Natasha Solomons
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 148×215 mm
ISBN: 978-80-7593-420-8
Doporučená cena: 400 Kč

Knihu Já, Mona Lisa vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Zpočátku jsem naslouchala ve tmě. Byla jsem nová, neměla jsem oči a  nedokázala jsem rozpoznat noc ode dne. Ale zjistila jsem, že mám ráda hudbu – svěží radostné tóny liry de braccio a flétny – a chraplavé klábosení v ateliéru. Šimrání malířského uhlu. Pevné teplo konečků prstů uvádějících mě vrstvu po vrstvě do života. Zrodila jsem se, ale ne hned, spíš jako když se hromadí dým v  místnosti, obláček po obláčku. Jeho štětec a jeho dech na mých tvářích do mě vlévaly život. Vplula jsem do vědomí, jako bych stoupala ode dna nejhlubšího oceánu, chladného a černého. Vnímala jsem hlasy, jako když vlny narážejí na skály. Ale pořád jsem naslouchala jeho hlasu. Šeptal mi. Chtěl, abych vznikla, vylákal mě ven z  topolového dřeva. Do té doby mi tma nevadila. Ještě jsem netušila, že existuje světlo. (str. 13)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Natasha Solomons je anglická spisovatelka s německými kořeny. Se svým manželem společně psala scénáře a studovala anglickou poezii 18. století, ale poté se vrhla na spisovatelství. Svůj oceňovaný debut Seznam pana Rosenbluma částečně založila na osudu svých prarodičů. Žije v hrabství Dorset.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

Nyní by měli zpozornět milovníci spisovatele Wilbura Smitha. V češtině totiž vychází jeden z posledních románů, které stihl napsat těsně před svou smrtí. Divoký příliv patří do oblíbené série Sága rodu Cournteyů. Prožijte společně s hlavním hrdinou Robem jeho námořní dobrodružství!

Píše se rok 1774. Rob Courtney žije svůj život v poklidné obchodní stanici na východoafrickém pobřeží a sní o dobrodružství. Po smrti dědečka využije příležitost a odplouvá jako černý pasažér do Anglie. Brzy ovšem přijde téměř o všechno a nezbývá mu než nastoupit na britskou válečnou loď, která míří přes Atlantik zkrotit vzbouřené americké kolonisty…

Divoký příliv

Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-081-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Divoký příliv vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Rob se domníval, že plavba na Perseovi bude víceméně stejná jako na Cornishově lodi. A v určitých směrech tomu tak skutečně bylo. Plachty, lana a výstroj lodi byly téměř shodné. Rozložení palub a struktura trupu se rovněž podobaly. Vítr, vlny a kompasová růžice – tyto věci mu byly důvěrně známé.
Všechno ostatní se lišilo.
Dunstanburgh Castle se plavila z Indie do Londýna s posádkou padesáti mužů. Perseus nebyl o mnoho větší, ale posádku tvořily přes dvě stovky námořníků. Rozdíl padal na vrub výzbroje. Cornish vezl několik děl na zastrašení pirátů, ovšem váha každého z nich ubírala z užitečné tonáže, kterou bylo možné využít pro náklad a počítat s větším výnosem. U Persea byla naopak děla důvodem jeho existence. Podél hlavní paluby se hrbily jako přikrčené číhající šelmy dlouhé dvanáctiliberní kusy schopné dostřelit kouli přes míli daleko. V bitvě bylo zapotřebí šesti mužů k obsluze každého z děl a další museli ovládat loď. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů (např. Bůh pouště, Faraon, Nové království) či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději na přežití. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Během dospívání bylo jeho přáním stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl jedinou knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a konečně se mohl dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se mu stala Afrika. Do svých příběhů vkládal své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracoval na autenticitě a každém detailu. Autorův život byl založen na tvrdém pracovním nasazení – vždy když psával, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Uměl ale rovněž odpočívat – ve chvílích volna relaxoval při potápění a rybaření, hodně času trávil také cestováním po Africe, jezdil lyžovat do Švýcarska a rád navštěvoval Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase mířil na Aljašku. Byl autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů vycházejících z historických faktů a reálií. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žil se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Dne 13. listopadu 2021 odešel ve svých 88 letech na věčnost. Kromě série Řeka bohů můžeme zmínit i tituly: ŠelmaNad propastíTemné dědictvíKobaltové nebe nebo Kořist. Všechny vydalo v češtině nakladatelství Alpress.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

I náš další knižní tip potěší všechny čtenáře, kteří upřednostňují námořnické romány. Martin Fišer napsal dobrodružné vyprávění, ve kterém vystupují dva odlišní hlavní hrdinové: pirát a velitel britského námořnictva. Kdo zvítězí v honbě za pokladem?

Pirát Edward Tenner a velitel britského námořnictva Henry Johnson proti sobě stanou v honu za pokladem, který pro každého nese jiný význam. Je zde ale i někdo jiný – bezejmenný Francouz, ochotný jít i přes mrtvoly. Kdo z nich bude úspěšný a najde ztracené španělské bohatství jako první? A co všechno budou ochotni obětovat a za jakou cenu zradit své přátele, posádku i principy, aby se dostali ke svému cíli?

Vykoupení Černé vlaštovky

Autor: Martin Fišer

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-849-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Vykoupení Černé vlaštovky vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Krásný bílý pták dvakrát mávl svými křídly ve vzduchu. Ladně vyletěl z koruny hustých, ostrovních stromů a jediné, co se před ním rozléhalo, byla mořská pláň. Nebyla ale pustá, několik mil před ním zrovna plula jakási hnědá tečka. Nabral výšku a s nataženými křídly rychle plachtil vzduchem. Netrvalo dlouho a dřevěnou bárku před sebou dohnal. Podélná vratiplachta na zadním stěžni dopomáhala plavidlu, stejně jako ocas zvířeti, ke správnému směru. Hlavní a přední stožár měl napnutou největší – hlavní – plachtu. Mezi jednotlivými dřevy se nacházely další, menší, takzvané stěhovky pověšené nad hlavami námořníků. Měly prakticky stejný úkol jako vratiplachta, s tím rozdílem, že se s nimi nedalo jakkoliv manipulovat a na svých lanech byly pevně, fixně napnuty. Pták ladně prosvištěl po mořské hladině a ze své perspektivy si mohl prohlédnout dvě patra děl periodicky vyskládaných v řadě, na levoboku měla loď dobrých devět osmnáctilibrovek a osm dvanáctilibrovek. Pak jako lusknutím prstu zmizel kolem přídě v dálce. (str. 2)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Martin Fišer je dvacetiletý bývalý student vysoké školy, který se rozhodl, že místo učení matematiky a fyziky chce psát knihy. Proto na studium zanevřel a nyní pracuje jako elektromechanik, aby měl čas a hlavně finanční prostředky na to, dostat svoje dobrodružné romány mezi čtenáře. Je fanouškem seriálů, knih a příběhů všeobecně. Jeho nejoblíbenější autor je Jules Verne a při psaní pro něj byl prakticky i vzorem. Stejně tak má rád i vycházky do přírody, u kterých se vždy může zastavit a zhluboka se nadechnout v tomhle uspěchaném světě.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Bram Presser ve svém díle Hrst hlíny zpracoval příběh svého dědečka a babičky. Zavede vás do období druhé světové války a přiblíží vám pohnuté životní osudy i to, jaký vliv měly na následující generace.

Znali jsme jen mlčení. Moji prarodiče z matčiny strany o své zkušenosti z doby druhé světové války nikdy nemluvili. A my si kolem nich utvořili vlastní legendy: on byl v koncentračním táboře učitelem a pomáhal dětem vyplnit čas, než na ně dojde řada; ona dokázala unést železniční pražce, pod jejichž tíhou jiní Židé našli smrt. A s tím jsme si vystačili, věděli jsme, že se dál nemáme ptát. A tyhle příběhy poté, co zemřeli pouhý měsíc po sobě, bez dalšího zkoumání vstoupily do rodinné paměti. Jenže po čase se v nich začaly objevovat praskliny. Novinový článek, v němž se tvrdilo, že vychází s rozhovoru s ním. Fotografie, na níž se ona drží za rámě cizího muže. E-maily od anglického osmdesátníka, jenž tvrdil, že byl jeho žákem. Hromádka dopisů v krabici od bot ukryté v komoře u její sestry. A příběh jejich životů se nám najednou začal měnit před před očima. Bram Presser na základě skutečných faktů a fragmentů historie vystavěl nesmírně působivý román o lásce, paměti, minulosti a identitě.

Hrst hlíny

Autor: Bram Presser
Přeložila: Olga Bártová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-257-3920-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Hrst hlíny vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dědeček se narodil roku 1911 v jedné vesnici na úpatí Karpat. V židovské matrice je uvedený jako Jaakov, syn rabína Aharona Randy a Gusty Randové; je to první z mnoha jmen, pod nimiž bude později znám. Jako malý studoval rituály židovské víry. Nechal si narůst pejzy, nosil cicit, často se schovával pod vlajícími záhyby otcova talitu a poslouchal stoupavý refrén modliteb a nářků linoucí se z jeho úst. V devatenácti opustil rodinu, utekl z venkova do Prahy. Tam se okamžitě nechal přejmenovat na Jakuba a krátce poté byl přijat na Karlovu univerzitu na Starém Městě, kde získal titul doktor práv. Na venkovského chlapce to byl pozoruhodný výkon. Dva týdny po promoci obsadili zemi Němci a zakázali Židům vykonávat právnickou profesi. Jakubova kariéra skončila dřív, než začala. A tak byl nucen vydat se na dráhu, která mu jednou měla zachránit život: učil židovské děti. Učil je v Praze. Učil je v Terezíně. A učil je v Osvětimi. Tak přežil. A pokračoval v tom, když válka skončila a on přijel do Austrálie. Byl učitel a přeživší šoa. (str. 24)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Bram Presser patří k nepřehlédnutelným postavám melbournské kulturní scény. Byl frontmanem židovské punkové kapely Yidcore a svůj hlas propůjčil jedné z postav v australské komedii BoyTown z roku 2006. Po rozpadu kapely se pustil do psaní. Stal se sloupkařem v The Australian Jewish News a autorem literárního blogu Bait for Bookworms (Návnada pro knihomoly). Jeho první publikované povídky The Prisoner of Babel (Babylonský vězeň) a Crumbs (Drobečky) z roku 2011 stály na počátku románu, v němž se díky bezmála detektivnímu pátrání pokusil rekonstruovat příběh vlastních prarodičů, kteří se do Austrálie odstěhovali po válce z Prahy. Na pozadí jejich osudů román Hrst hlíny přináší obecněji platnou zprávu o tom, jak je obtížné budoucím generacím zprostředkovat traumatickou zkušenost, na niž se přeživší holokaustu snaží raději zapomenout. Hrst hlíny vyšla v roce 2017 a vynesla autorovi celou řadu literárních cen, mimo jiné prestižní australskou Voss Literary Prize a americkou National Jewish Book Award pro debut za rok 2018.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHebrejské vyprávění mezi středověkem a raným novověkem
Devadesát devět příběhů z Jeruzalémského rukopisu

Sládek, Pavel

Academia, 2022

zobrazit info o knizeJá, Mona Lisa

Solomons, Natasha

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

zobrazit info o knizeDivoký příliv

Smith, Wilbur

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeVykoupení Černé vlaštovky

Fišer, Martin

Pointa, 2022

zobrazit info o knizeHrst hlíny

Presser, Bram

Argo, 2022

Napsat komentář