Na opačných stranách fronty

Wilbur Smith_David Churchill_Nad propasti
Dívka Saffron začne studovat v Oxfordu a seznámí se zde s německým mladíkem Gerhardem. Zamilují se, ale jejich štěstí je pouze dočasné – nemilosrdně ho přeruší druhá světová válka.

Saffron vyrůstá na rozlehlém keňském statku v bystrou dívku toužící po vědění a dobrodružství. Díky své ctižádosti nastoupí studia v anglickém Oxfordu. Během pobytu na starém kontinentě se seznámí s německým idealistickým mladíkem Gerhardem a vzájemně oba zcela propadnou svému kouzlu. Jejich štěstí netrvá dlouho – brzy ho překazí bouře druhé světové války, která je postaví na opačné strany válečné fronty.

 

Nad propastí

Autoři: Wilbur Smith, David Churchill

Počet stran: 480
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-654-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Nad propastí vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

 

Ukázka z knihy

Na terase klubovny Saffron poskakovala vzrušením a přitahovala nesouhlasné nevraživé pohledy žen stojících kolem, protože vysokým, pisklavým hlasem povzbuzovala masajského běžce. Měla ovšem problém. Průběh celého závodu mohla sledovat jen hrozně těžko. Všude kolem jí zacláněla spousta dospělých.
Saffy dostala nakázáno, aby zůstala u matky, a tak poskakovala vedle křesla, v němž Eva seděla tak klidně, jak dokázala, jen aby vynakládala co možná nejmíň energie. Předsevzala si, že nepřipustí, aby se k ní Leon choval jako k nějakému invalidovi nebo ji přinutil zůstat doma. Nemohla se tedy prohřešit proti pokynům lékaře, i když ji přirozenost vedla spíš k tomu, aby vyskočila z křesla a hulákala stejně vzrušeně jako její dcera, jen aby podpořila toho chlapce, kterému přidělili roli manželova šampiona. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Wilbur Smith

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději, pokud nezemře, může mít poškozený mozek. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Wilbur dospíval a jeho přáním bylo stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspiraci se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládá své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracuje na autenticitě a každém detailu. Autorův život je založen na tvrdém pracovním nasazení, když píše, po osm měsíců od rána do večera nedělá téměř nic jiného; každou novou novelu začíná v únoru. Wilbur umí také i odpočívat. Ve chvílích volna relaxuje při potápění a rybaření. Hodně času tráví cestováním po Africe, jezdí lyžovat do Švýcarska a rád navštěvuje Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase míří na Aljašku. Wilbur Smith je autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů opřených o historická fakta a reálie. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žije se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Smithovy knihy lze zařadit do tří hlavních sérií, podle rodin, o kterých pojednávají, nebo časových období, do nichž je jejich děj posazen. Jsou to příběhy rodiny Courtneyů, sága Ballantyneů a romány ze starověkého Egypta. Kromě toho vydal zhruba desítku samostatných novel. Přečtěte si třeba knihy Zlatokopové, Predátor, Zlatý lev, Bludný kruh, Šelma a jiné.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.


Nakladatelství Alpress vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství Alpress každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNad propastí

Smith, Wilbur - Churchill, David

Alpress, 2018

Napsat komentář