Co nám zanechal Wilbur Smith

Temne dedictvi_uvodni
V říjnu 2021 vyšel další díl oblíbené Ságy rodu Courtneyů, kterou společně psali Wilbur Smith a David Churchill. Přečtěte si dobrodružný román Temné dědictví a zavzpomínejte na Wilbura Smithe, který zemřel 13. listopadu 2021 ve věku 88 let.

Válka je u konce a Hitler mrtev. Saffron Courtney a její milovaný manžel Gerhard jen o vlásek unikli smrti. Po návratu do Keni je však nečeká žádná idylka. Mladí muži, kteří bojovali ve „válce bílého muže“, zjistili, že si tím nevysloužili ani uznání, ani lepší práci. Potlačovaná touha po svobodě se dere na povrch a neštítí se násilí.

 

Temné dědictví

Autoři: Wilbur Smith, David Churchill
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-560-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Temné dědictví vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

V mihotavém čoudivém svitu pochodní ze suchého chrastí hleděl Kungu Kabaya přes zabitou kozu, jež ležela uprostřed opuštěné misijní kaple, na muže, ženy a děti, kteří ho v ustrašeném očekávání sledovali.
Černochů bylo asi šedesát a všichni patřili ke kmeni Kikuju. Bílí farmáři říkali svým černým nádeníkům „squatteři“, protože bez ohledu na to, jak těžce pracovali nebo jak dlouho jejich otcové, či dokonce dědové na farmě žili, bez ohledu na to, jak dovedně si vystavěli chatrče, v nichž se svými rodinami bydleli, mohli zůstat na farmě pouze s požehnáním majitele, který je mohl kdykoli vyhnat, aniž měli právo se odvolat.
Kabaya upřel zrak na skupinu asi dvaceti squatterů, mužů i žen, kteří byli vybráni pro účast na dnešním obřadu, a pokynul muži v čele řady. Byl vysoký a hubený a bylo mu nanejvýš osmnáct let. S bezstarostnou odvahou mládí se nabídl, že složí přísahu jako první, ale jak na něj začala doléhat tíha jeho rozhodnutí, předstíraná statečnost ustupovala úzkosti a obavám. Kabaya k němu přistoupil a v otcovském gestu mu položil paži kolem ramenou. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději. Pokud nezemře, může mít poškozený mozek. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Wilbur dospíval a jeho přáním bylo stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy v životě nepřečetl knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspirací se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládal srdce, ale zároveň důsledně a živě pracoval na autenticitě a každém detailu. Autorův život byl založen na tvrdém pracovním nasazení, když psal, po osm měsíců od rána do večera nedělal téměř nic jiného; každou novou novelu začínal v únoru. Wilbur uměl ale i odpočívat. Ve chvílích volna relaxoval při potápění a rybaření. Hodně času trávil cestováním po Africe, jezdil lyžovat do Švýcarska a rád navštěvoval Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase mířil na Aljašku. Wilbur Smith je autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů opřených o historická fakta a reálie. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žil se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Smithovy knihy lze zařadit do tří hlavních sérií, podle rodin, o kterých pojednávají, nebo časových období, do nichž je jejich děj posazen. Jsou to příběhy rodiny Courtneyů, sága Ballantyneů a romány ze starověkého Egypta. Kromě toho vydal zhruba desítku samostatných novel. Přečtěte si třeba knihy ZlatokopovéPredátorZlatý levBludný kruhŠelmaNad propastí a jiné. Wilbur Smith zemřel v sobotu 13. listopadu 2021 v Jihoafrické republice.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Nakladatelství Alpress vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství Alpress každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné dědictví

Smith, Wilbur

Alpress, 2021

Napsat komentář