Fenomén fanzinů

Delej neco_uvodni
Publikace s názvem Dělej něco! je věnována fenoménu fanzinů v českém a slovenském prostředí od 80. let 20. století až po současnost. Je určena odborníkům z akademického prostředí, pamětníkům a vůbec všem čtenářům zajímajícím se o danou problematiku.

Nevšední publikaci ocení kromě odborníků z akademického prostředí i pamětníci a aktéři nezávislých scén. Autoři se zaměřují na vývoj nepřehlédnutelného fenoménu novodobé nezávislé tiskové produkce – tzv. fanzinů (z anglických slov „fan“ + „magazine“ = fanouškovský časopis). V řadě subkultur a komunit fanziny plnily roli alternativních médií, pomáhaly tyto paralelní komunity vytvářet a představují jeden z mála informačních zdrojů k jejich historii. Monografie přináší pohled na fenomén fanzinů v českém a slovenském prostředí a navazuje tak na domácí výzkum samizdatu, stejně jako na práce zahraničních autorů. Kniha se orientuje na různé rozměry fanzinové produkce od osmdesátých let 20. století po současnost. Rozebírá způsoby výroby, distribuce či obsah vybraných titulů a jejich roli nejen v subkulturních prostředích. Je určena především čtenářům, kteří se zajímají o problematiku fanzinů a alternativních tiskovin, subkultur, dějiny žurnalistiky, alternativní životní styly, ale stejně tak i o nedávnou minulost.

 

Dělej něco!

České a slovenské fanziny a budování alternativních scén
Autoři: Karel Šima, Miroslav Michela, Jan Lomíček

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-1314-9
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Dělej něco! vydalo nakladatelství Grada.

 

Ukázka z knihy

Subkultury a scény
Ve středobodu našeho zájmu jsou (fan)ziny vytvářené v rámci subkultur či scén. Systematický badatelský zájem o problematiku subkultur má však své kořeny už ve dvacátých letech 20. století, kdy se představitelé tzv. chicagské školy začali v rámci sociologie města zabývat i analýzou sociálně patologických jevů spojených s kriminálními živly, outsidery a „zkaženou mládeží, které chápali především jako odraz společenských problémů dané doby. Jednání takových skupin lidí a společenské konflikty s nimi spojené vysvětlovali především technologickými, ekonomickými a společenskými změnami v geografických podmínkách moderního velkoměsta. Život těchto vrstev studovali zevnitř prostřednictvím přímého kontaktu a zúčastněného pozorování, čímž se jim podařilo přiblížit jejich pojetí svobody, ale i předsudky a hodnoty, které tyto komunity sdílely. (str. 13)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Karel Šima

Karel Šima (1978) je etnolog a historik, který v současnosti působí jako odborný asistent na Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Výzkumem moderních festivit se zabývá dlouhodobě a publikoval o tomto tématu několik studií. Kromě toho se zaměřuje na teorii a metodologii sociálních věd, studium populární kultury a proměny moderní univerzity (včetně etnografického výzkumu vysokoškolských kateder).

Zdroj informací: článek Od rituálů a obyčejů k performancím aneb jak studovat festivity moderní doby?

 

Miroslav Michela

Mgr. Miroslav Michela, Ph. D., ukončil studium na Pedagogické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, obor historie – občanská a etická výchova. Věnuje se doktorandskému studiu v Historickém ústavu Slovenské akademie věd Bratislava, kde zpracovává téma Slovensko v maďarské politice v období let 1920–1927.

Zdroj informací: ucd.ff.cuni.cz

 

Jan Lomíček

Mgr. Jan Lomíček, Ph. D., studoval na Filozofické fakultě UK jednooborovou historii se specializací na sociální dějiny. Ve své práci se zaměřuje na sociální a hospodářské dějiny Československa. Je autorem kapitol v kolektivních monografiích, studií v recenzovaných periodikách, různých přehledových článků i recenzí. Více informací najdete na webu nm.cz.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDělěj něco!
České a slovenské fanziny a budování alternativních scén

Šíma, Karel - Michela, Miroslav - Lomíček, Jan

Grada, 2021

Napsat komentář