Krimi na dovolenou

krimi-tipy-nahled
Kvalitní detektivka s nepředvídatelným koncem je věrný společník na každou dovolenou, ať už vás čeká odpočinek na pláži nebo výlet pod stan. S napínavými příběhy z dnešních tipů se na svých cestách rozhodně nudit nebudete.

Dejte dohromady neotřelou hlavní hrdinku, tajemné prostředí brodských lesů a mrtvého účastníka kurzu a máte knihu Když se vosy vyrojí. Další díl z oblíbené detektivní série české autorky udrží své čtenáře v napětí, ale zároveň i pobaví svěžími hláškami a je ideálním lehkým čtením na prázdninové cesty.

SLEČNA MARPLOVÁ PO ČESKU? MLADÁ. SVÉRÁZNÁ. UČITELKA.

Jakmile se svérázná učitelka Josefína Divíšková rozhodne uspořádat letní výtvarný kurz na statku pod zříceninou hradu Krákorec, nečeká, že by se mohlo přihodit něco vážnějšího než dva týdny nudy zpestřené nanejvýš hašteřením důchodců bez jakéhokoli talentu. Když je však nalezena mrtvola jednoho z frekventantů, pochopí, že má o zábavu postaráno. Kdo je vrahem? Někdo z obyvatel statku, zejména pak alkoholu a metalu holdující majitelův syn Pavel? Nebo snad některý z účastníků kurzu? A co Jezevec Kid – podivínský tramp, který se po letech vrací do brodských lesů? Vrásky na čele Josefíně způsobí i parta brigádníků na Krákorci, zvlášť když se ukáže, že je mezi nimi dcera komisaře Tvrdíka, k níž se Josefína snaží najít cestu. První kroky, které v tomto směru učiní, ale dopadnou poněkud katastrofálně. Ostatně jako vždy…

Když se vosy vyrojí

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-263-9
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Knihu Když se vosy vyrojí vydalo nakladatelství Mystery Press.

 Ukázka z knihy

„Bacha!“
Josefína se zastavila v půli kroku. Díky růžovým šatům připomínala plameňáka, který si na poslední chvíli rozmyslel, že použije i druhou nohu. Dojem kazil jedině ten fakt, že se nacházela v korytě lesní úvozové cesty a společnost jí dělal hromotluk s potrhaným pytlem od brambor přes rameno.
„Lesáci,“ odfrkl si muž a sehnul se pro plastovou pásku, jež vykukovala zpod hromádky smolou vonící kůry, „neuměj po sobě uklízet. Odvezou dřevo, ale co po nich zůstane, o to se nestaraj. Chybí jim vztah k lesu – v tom je ten problém.“ Zatáhl za věc, ale ta zůstala uchycená v zemi.
Josefína si uvědomila, že pořád stojí na jedné noze, a uskočila dozadu. „To sbíráte všechno, pane Lešner?“
„Bobe,“ opravil ji a se zaťatými zuby táhl dál.
Sledovala, jak se mu v krátkých prošedivělých vlasech sbírají kapičky potu, shromažďují se na lysém temeni a stékají za límec vojenské košile.
„A bordel od výletníků…,“ supěl. „Najdu vám místa, kde je to samej papírovej kapesník. Ani hovno po sobě zahrabat neuměj.“
Hádat se nehodlala. I ona patřila mezi druh lidí, kteří použijí lopuch jen v případě nejvyšší nouze.
„Jo, to byly časy, když jsme tady s partou čundrovali,“ pokračoval. „Občas nás do osady přijeli buzerovat esenbáci – jako bysme byli nějaký vyhulený máničky… Tak pojď!“ trhl vší silou.
Páska povolila. I s velkým kusem jílovité hlíny a kamení.
„No to je paráda,“ ušklíbl se, očistil ji a hodil do pytle. „Ale bude se hodit.“

Ukázku si můžete dočíst na webu nakladatele.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije s manželem a dvěma dětmi ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí, systematičtěji v posledních několika letech, kdy se úspěšně zúčastnila několika literárních soutěží. V roce 2015 debutovala románem pro mládež Čarověník, na který o rok později navázala volným pokračováním Sestra smrt. Už v těchto knihách naznačila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta, což naplno zúročila v humorných detektivkách s Josefínou Divíškovou.
Kniha Když se vosy vyrojí je dalším dílem úspěšné detektivní série. Navazuje na Kdo má pod čepicíKdo jinému jámu kopá, Kdo má za ušima, Komu straší ve věžiKočka myši nenecháKdo maže, ten jede (můžete si přečíst ukázku).

Zdroj informací

————————————————

Jak dobře znáte svého manžela nebo manželku? Myslíte si, že před vámi nemá žádná tajemství a že mu, nebo jí můžete stoprocentně věřit? Máte představu o tom, kam by až dokázal, nebo dokázala zajít? Lež vedle mě je kniha s nečekanými zvraty, která ukazuje, že největší nebezpečí mnohdy číhá doslova vedle nás…

Adam a Sophie Warnerovi přijíždějí se svou tříletou dcerou strávit prodloužený víkend na pobřeží přírodní rezervace Hood Canal ve státě Washington. Tři historické chatky přímo u vody, dokonalé místo jako stvořené pro rodinnou relaxaci. A možná i pro oživení jejich trochu ochladlého manželství.

Hned první den ráno vezme Adam dcerku na loďku na lov krabů a ústřic, kterými je oblast vyhlášená. Jenže když jsou více než sto metrů od břehu, ozve se výkřik a oni jen bezmocně sledují, jak Sophii přímo u chatky přepadl neznámý cizinec a táhne ji pryč. Nemohou jí nijak pomoct ani nedokážou útočníka identifikovat. Sophie beze stopy zmizí.
Únos měl další svědky. Jejich sousedka Teresa z vedlejší chatky, hlídající zde svá dvě vnoučata, zaslechla křik a stařík, který zrovna venčil psa, dokonce všechno z dálky viděl. Sousedé ze třetí chatky, Kristen a Connor Mossovi, ale o únosu nevědí nic víc, než co slyšeli ve zprávách, alespoň to tvrdí.
Adamovou záchranou se stává jeho dávná přítelkyně z mládí, místní policejní vyšetřovatelka Lee Husemannová, která udělá všechno, aby Sophii našla, nebo na to Adam přinejmenším spoléhá.
Zatímco Lee dává dohromady jednotlivé dílky matoucí skládačky, Adamova paranoia roste a životy všech aktérů se nečekaným způsobem proplétají v jeden znepokojivý obraz, ve kterém nic nemusí být, jak to na první pohled vypadá.
Zdá se totiž, že všichni mají co skrývat.
Před cizími lidmi, ale především před těmi, vedle nichž každý večer uléhají do postele.

Lež vedle mě

Autor: Gregg Olsen
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-149-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Lež vedle mě vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Psa jsme nenašli, a když jsme mířili zpátky k chatě, zaslechl jsem výkřik. Ne přímo děsuplný, ale dost pronikavý na to, abych se ohlédl ke břehu. Viděl jsem svou ženu, jak zápasí s nějakým mužem. Sklenka s vínem spadla na zem a rozbila se. Sophie na toho muže ječela, ale neslyšel jsem, co říkali. Otočil jsem se k nim zády a vší silou se opřel do vesel. Aubrey, která seděla čelem ke mně, to považovala za hru. Dvakrát týdně posiluju, ale nedokázal jsem veslovat dost rychle, přestože hladina byla výjimečně klidná. Aubrey viděl hrůzu v mých očích, ale vyložila si ji špatně.
„Rychle,“ volala. „Rychle!“
Sophie není mohutná žena. Váží sotva padesát kilo, ale je silná. Dokáže mě porazit v maratonu. Když jsem se ohlédl podruhé, neznámý muž dělal něco nemyslitelného. Zaťal ruku v pěst a zasadil Sophii ránu. Moje žena klesla k zemi.
„Hej!“ vykřikl jsem. „Nech ji být!“
Nedokázal jsem se tam dostat. Vesloval jsem, a když jsem se prudce ohlédl, abych se podíval ke břehu, brýle mi spadly do vody. Co bylo dosud ostré a jasné, se změnilo ve šmouhy barev a tvarů. Muž zvedl mou manželku a odnesl ji za Vistárii.
Srdce mi stouplo až do krku. (str. 17)

Nezapomeňte si dočíst zbytek ukázky.

O autorovi

Gregg Olsen se narodil v Seattlu a nyní žije ve městě Olalla ve Washingtonu se svou ženou, dvěma dcerami a několika domácími mazlíčky – kokršpanělem Milem, jezevčicí Suri a třemi slepicemi. Za svou kariéru napsal deset knih literatury faktu, přes dvacet románů, novelu a podílel se na sbírce povídek, na které spolupracoval s Lee Childem. Byl oceněn mnoha cenami a umístil se na prvním místě v žebříčku New York Times, Amazon Charts, Wall Street Journal, Washington Post a USA Today. Účinkoval v mnoha televizních pořadech včetně vzdělávacích pořadů pro History Channel a Discovery Channel a mohli jste ho slyšet také v rádiu.
Mezi jeho další knihy patří výborně oceněná Young Adult Závist a také Zrada.

Zdroj informací

————————————————

Co je horší, než padnou do rukou násilníka? Cítit, že se něco chystá. Vědět, že vám někdo dýchá na záda, že vás sleduje, že na vás myslí a plánuje, jak by vás mohl dostat. Že před ním nikde nejste v bezpečí. Nevědět, kde ten člověk je, ale skoro slyšet, jak se vám směje – vidět to v indiciích, které vám posílá, kterými vám dává najevo, že jste na řadě… Padne Amy Maiwaldová do léčky jako ženy před ní, anebo se jí podaří zachránit si život?

Amy dělá i nemožné, aby utajila svou pravou identitu. Poté, co se objeví několik zavražděných žen, které jsou spojovány s nebezpečnou sektou, propadá panice. Její fotku totiž otiskli v novinách. Když jí jednoho dne kurýr doručí růže, Amy pozná, že vrah je opět nablízku.

Léčitel

Autorka: Maria Langner
Přeložila: Soňa Šebela

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-425-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Léčitel vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„To jsou oni,“ zavolal někdo. Všichni napjatě pozorují, jak se k letadlu přibližují schůdky, jak se otvírají dveře; z našeho pohledu vypadají ve srovnání k velkému trupu letounu křehce a nepatrně.
„Kde je táta?“ zaječelo jedno z dětí, „mami, tak řekni, kde je táta!“
První vojáci vystoupili. Scházejí po schůdcích dolů a míří k přijímací hale. Jeden zvedl ruku a mává. Zbývá mi už jen málo času na rozhodnutí, kam se postavím. Mám si stoupnout hned do první řady, nebo na kraj davu, kde mě Marco hned neuvidí? Rozhodla jsem se pro druhou možnost.
„Jste tu poprvé?“ ozvalo se a mně chvíli trvá, než pochopím, že se ta žena silně čpící cigaretovým kouřem ptala právě mě.
„Ano, jak jste to poznala?“ Ženin hnědý kostýmek je elegantně střižený, z nádherné měkké a poddajné látky. Určitě byl velmi drahý. Možná je hloupé přemítat o něčem takovém zrovna teď, ale ona podle mě nevypadá jako žena vojáka.
S upřímným smíchem odvětí: „Nevím proč, asi intuice, jste hodně mladinká. No, hned tu přítele máte.“(str. 4)

Pokud vás kniha zaujala, dočtěte si zbytek ukázky.

O autorce

„Maria Langner“ je pseudonym autorky Barbory Wendelken. Narodila se poblíž Brém a dnes žije i se svým mužem ve východním Frísku. Od roku 1993 do současnosti napsala víc jak 30 dětských knih, 12 krimi románů, 2 rozhlasové hry a různé krátké povídky.

Zdroj informací

————————————————

Mrazivý příběh šílence, kterému se říká ponožkový vrah, a schopný detektiv Krauz, který mu je na stopě – to vás čeká na stránkách knihy Ve stínu. Již jednatřicátý díl oblíbené slovenské krimi série vás od první strany chytne a nepustí. Odhalí se konečně identita ponožkového vraha? Anebo v tom má tentokrát prsty někdo úplně jiný?

Krauzův talent zaplést se do případů, které mají politicko-mocenský podtext, je všeobecně známý. Naštěstí ne všechny vraždy vyšetřované mordpartou jsou ze stejného soudku. Mnohem častěji mají případy „obyčejný“ kriminální podtón, stejně jako v tom nejnovějším.

Začátkem divokých devadesátých let vstupuje na scénu nejznámější sériový vrah Ondrej, který zanechává krvavé stopy ve třech zemích. Krauzovi nikdo nevěří, že to všechno bude pokračovat, že jsou teprve na začátku série brutálních znásilnění a vražd. Marně se snaží u nadřízených prosadit, aby se soustředili jen na „ponožkového vraha“ – nevěří mu, bojí se paniky. Proti Krauzově logice stojí vrahova vypočítavá taktika: mezi jednotlivými útoky dělá nepochopitelně dlouhé pauzy, jejichž význam (možná vzkaz) nedokáží detektivové rozluštit. Právě během jedné z nich se stala i bizarní vražda, která prověřila jejich trpělivost, postřeh a schopnost dedukce. Krauz ještě netuší, zda se nečekaně rychle objevil jeho ponožkový vrah, anebo ze stínu vystupuje někdo nový. Bojují ještě pořád s Ondrejem, anebo se jim někdo plete pod nohy?

Ve stínu

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík 

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0193-6
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Ve stínu vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Ponožkový vrah se poprvé ozval v říjnu minulého roku. Chlapci z oddělení vražd netušili, že premiéru už má dávno za sebou, že v Německu a Holandsku za sebou zanechal tři oběti a domů se vrátil jen proto, že mu hořelo za zadkem. A samozřejmě i proto, aby pokračoval v zuřivém běsnění. Podruhé se projevil dva dny po silvestru v ubytovně ZDROJ-e. Jednou ranou dvě mouchy, přesněji čtyřmi ranami dřevěným kůlem ubil čtrnáctiletého Juraje, zbytek věnoval jeho matce Anně. I tady nechal dvě černé ponožky, právě zde si vysloužil přezdívku ponožkový vrah. Třetí útok o týden později žena přežila, ale jen proto, že Janka byla mladá, hbitá, vysportovaná, a hlavně ovládala karate. Ubránila se, a jakkoli vážně zraněná, zabojovala o život tak urputně, že útočníka zranila na nejcitlivějším místě – hrábla mu do rozkroku, zmáčkla, trhla, zatočila… Možná právě to jí zachránilo život. Z detektiva Richarda Krauze už si nikdo nedělal legraci. Mladý člen mordparty si případ od případu získával čím dál víc úcty a uznání ze strany starších kolegů. Už dávno si všimli, že má výborný pozorovací talent a schopnost analyzovat, kombinovat, předvídat – vlastnosti, jež jsou při řešení kriminalistických rébusů víc než vítány. Nikdo už si z něj nedělal legraci, jakkoli tvrdil přesně to samé, co na začátku – baví ho to, bude se k nám vracet, nezbavíme se ho, dokud ho nezastřelíme anebo nedostaneme, a na to, abychom ho dostali, potřebujeme založit zvláštní vyšetřovací tým. (str. 9)

 

Prolistujte si zbytek ukázky.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací

————————————————

Máte strach, že vám na čtení během dovolené nezbyde čas nebo energie? Že byste si mohli na pláži svoje oblíbené knihy namočit a ušpinit od písku? V tom případě vám můžeme doporučit skvělou detektivku formou audioknihy. Odhalí detektiv Josie Quinnová identitu dívky beze jména? A kam se ztratilo novorozeně, po kterém jako by se slehla zem?

Vedle lehátka se válel malý vycpaný slon a zmačkaná zelená deka, dost velká jen na to, aby do ní zabalili novorozeně.

„Tady bylo mimino? Ona měla dítě? Je…?“
„Dítě tu není.“
Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo.
Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá?
Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?
Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně.
Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?

Dívka beze jména (audiokniha)

Autorka: Lisa Reganová
Interpret: Vanda Hybnerová

Počet stran: 10h30m
Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-093-7
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Dívka beze jména vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorce

Lisa Reganová je kromě bestsellerové série s detektivem Josie Quinnovou autorkou i dalších krimi thrillerů. Je členkou spisovatelských skupin Sisters in CrimeInternational Thriller Writers a Mystery Writers of America.
Žije ve Philadelphii se svým manželem, dcerou a bostonským teriérem, který se jmenuje Mr. Phillip.

Celosvětovou pozornost si získala právě prvním dílem ze série s vyšetřovatelkou Josie Quinnovou s názvem Mizející dívky. V angličtině již vyšlo deset případů a další se chystá, v češtině vyjde třetí případ pod názvem Matčin hrob na podzim 2021.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jste fanouškem krimi příběhů? Která z dnešních knih vás nejvíc láká k přečtení? Dejte nám vědět do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž se vosy vyrojí

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizeLež vedle mě

Olsen, Gregg

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeLéčitel

Langner, Maria

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeVe stínu

Dán, Dominik

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeDívka beze jména (audiokniha)

Reganová, Lisa

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář