Zbytečně zmařený život

koreny-zla-nahled
Měla prostě smůlu – pracovala brigádně v jednom z prvních sexshopů a stala se tak  nechtěně nástrojem zvrácené pomsty. Zemřela příliš mladá a úplně zbytečně.

Předvánoční knižní trh byl natolik přesycen novinkami, že některých z nich si teprve začínáme všímat a některé z nich úplně zapadnou. Ta z pera slovenského autora původních kriminálních případů „z Našeho Města“ Dominika Dána by však příznivcům jeho tvorby uniknout neměla. Případ s názvem Kořeny zla časově i dějově navazuje na knihu Smrt na druhém břehu. Začíná se odvíjet v březnu roku 1994.

Tou dobou se mladá Slovenská republika potýká s řadou problémů, které musí zvládnout sama. A leckdy je její řešení přinejmenším podivné. Třeba byl umožněn návrat dříve z politických důvodů „odejitých“ policistů, aby si dosloužili potřebné roky do zápočtu a měli nárok na výsluhu. A tak se například novým zástupcem ředitele policie v Našem Městě stal člověk, který dělal „do textilu“. I když – občas se i znalosti z focení modelů mohou hodit…

…jako v případu vraždy studentky Niny. Ta byla zastřelena v sexshopu, kde si přivydělávala na brigádě. Nepomohly jí ani rady jejího otce, bývalého „paragána“ a člena zásahových jednotek, ani malá zbraň, kterou uměla použít. Ten, kdo ji v pátek odpoledne připravil o život, neměl žádné slitování, jen chladnokrevný plán dokonalé pomsty.

I proto je pro Krause a jeho kolegy obtížné najít nějakou příčinu v Ninině životě. Skutečný motiv totiž musí hledat úplně jinde.

Dominik Dán pokračuje ve svém líčení slovenské kriminální scény. Nevěnuje svoji pozornost jen případu zabité dívky, ale zachycuje i rozvoj podsvětí s mafiánskými způsoby jednání. Tam, kde přichází prosperita (či náhlé zbohatnutí například v podobě výhry v loterii), okamžitě přichází samozvaní ochránci, vymahači výpalného. A když se do sebe pustí dvě takové party, znamená to válku, která se nezastaví ani před branami nemocnice.

Lze vůbec zkrotit takto rozdmýchaný oheň? Co zmůže v takovém souboji o nadvládu osamocený policista? Je ještě možné se v čase podrazů spoléhat na čestné slovo? Navíc z úst zločince?

Poutavě vyprávěný děj zase ruší jen jazykové nelogismy (sekaná – krátká mluva s dlouhými tvary ní, jí ve čtvrtém pádu zájmena ona), na které jsem upozorňovala již u knihy Nestydaté neviňátko, i když tentokrát jsem neobjevila tolik překlepů a hrubek. Ale také mi chyběla obvyklá moudra z úst Edy Burgera, protože tentokrát se většina vyprávění točí kolem Richarda Krause a jeho parťáka Chosého, a jejich debaty se spíš vztahují k hodnocení ženské krásy než k filozofování o životě a policejní práci.

Pokud máte rádi detektivky Dominika Dána kvůli jeho věcnému líčení kriminální scény na Slovensku, pak si určitě nenechte ujít další pokračování jednotně graficky zpracované série z nakladatelství Slovart, v níž vyšly i knihy: Něžná fata morgana, Rudý kapitán, Popel všechny zarovná, Básník, Uzel a další.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořeny zla

Dán, Dominik

Slovart, 2017

Napsat komentář