Historická krimizástávka

Historicke_romany_z_Vysehradu
Vydejme se spolu na výlet do historie řešit zločiny. Nejlépe na letním slunci a z pohodlí zahradního křesla. Hned čtyři napínavé knihy vám dnes přinášíme my, jen křeslo budete muset sehnat sami.

Jako první se podíváme do Číny, kde případy řeší slavný Soudce Ti. Objevte spolu s ním nejen nám zcela neznámý svět staré Číny, ale také netuctové detektivní případy!

Případy Soudce Ti. Hodný, zlý a soudce Ti

Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-488-2
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Případy Soudce Ti. Hodný, zlý a soudce Ti vydalo nakladatelství Garamond.

Existuje souvislost mezi vraždou válečného hrdiny rozřezaného na kusy, podezřelými aktivitami věhlasného kaligrafa, záhadným zmizením sbírky nefritů a nejasnostmi v manželství obchodníka s čajovými konvicemi?
Zatímco v jeho podprefektuře padají hlavy, soudce Ti se snaží zjistit, co skrývá choť dovozce čajových konvic, překrásná paní Li. Jako by samotné vyšetřování těchto vražd nestačilo, mandarína každou noc povolává přízrak a vyžaduje způsobný pohřeb. S rozplétáním příze této navýsost čínsky důmyslné zápletky ctihodnému soudci Ti pomáhá jeho věrný pobočník Tao Kan, nenapravitelný kapsář neschopný opustit svědkův příbytek s prázdnými kapsami.

O autorovi

Frédéric Lenormand je francouzský spisovatel historických, detektivních románů a literatury pro děti a mládež. Vystudoval ruský, anglický a italský jazyk a následně pokračoval ve studiu na Institutu politických studií v Paříži a na Sorboně. Svou literární dráhu začal v osmdesátých letech, kdy napsal pět románů Jeden byl inspirovaný dílem malíře Vittore Carpacciem a získal za něj cenu Del Duca pro mladé spisovatele. Během devadesátých let byl již držitelem mnoha různých ocenění, proto se začal naplno věnovat literární dráze. Ve svých románech se věnoval zejména Velké francouzské revoluci a událostem 18. století. Pokračoval také v literárním díle zesnulého spisovatele Roberta van Gulika a tak světlo světa spatřila série Les Nouvelles Enquétes du juge Ti (Případy soudce Ti).

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Ve druhé knize poskočíme v běhu dějin trochu dopředu a na západ. Posouváme se totiž do Švédska 18. století. Pojďte s námi otáčet strany a objevit, jaké příběhy a zvraty pro nás švédský aristokrat Niklas Natt och Dag připravil tentokrát.

1794. Tři Růže

Autor: Niklas Natt och Dag
Přeložila: Romana Švachová

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-2573-507-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu 1794. Tři Růže vydalo nakladatelství Argo.

Rok 1794, Stockholm. Matka oplakává dceru zavražděnou o svatební noci. Jejím podezřením však nikdo nenaslouchá, a tak poprosí o pomoc jediného, který zbyl: jednorukého drába truchlícího nad smrtí přítele. V nemocnici na periferii zatím mladého aristokrata mučí myšlenky na strašlivý čin, ze kterého je obviněn.
V
1794, druhém díle historické noir trilogie Niklase Natt och Daga, se čtenář opět setkává s Mickelem Cardellem, Annou Stinou Knappovou a chaotickým, prohnilým světem konce osmnáctého století. Stockholm čekají jeho nejtemnější dny – pozlátko starých časů se rozpadá a dává průchod temnotě skrývající se v městských zákoutích.

Ukázka z knihy

Je leden, zrovna se začal psát rok 1794.
Vyrušili mne v pokoji brzy zrána, vyhnali mne z postele a žádali, ať se obléknu, neb je nový rok, špíny a havěti bylo dost, dusno v pokoji je třeba vykouřit jehličím a podlahu zkropit zkyslým vínem. Neohrabaně jsem si v pase zavázal kalhoty, zapnul si přezky na střevících a kabát si přehodil přes ramena vychrtlá tak, že lítka ze mne visela. Sešel jsem po schodech dolů a pak se snad ponejprv po dlouhých týdnech vydal ven, ven do onoho dne, jenž mi už tak úzký průhled ořezal na pouhopouhý střep.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si pokračování této ukázky.

O autorovi

Niklas Natt och Dag (*1979) vstoupil na literární scénu jako uragán se svým historickým detektivním románem 1793. Vlk a dráb a stejnou popularitu si v desítkách zemí získalo i pokračování 1794. Tři růže. Sám Natt och Dag má nepopiratelný vztah k historii, jelikož patří k nejstaršímu švédskému šlechtickému rodu v současnosti. Pokud zrovna nepíše nebo nečte, rád si zahraje na kytaru, mandolínu, housle nebo japonskou bambusovou flétnu šakuhači. Moc času na koníčky mu však nezbývá, neboť pro nás už chystá líčení zločinů z roku 1795.

Zdroj: argo.cz

————————————————

V 18. století ještě zůstaneme. Nyní se ale přesuneme domů – konkrétně do Jizerských hor. Prazvláštní duo hrdinů, jezuita a lékař, se budou muset postavit tajemnému Čarostřelci. Knihu Jana Horníčka si navíc nyní můžete vychutnat jako audioknihu!

Čarostřelec (audiokniha)

Autor: Jan Horníček

Počet stran: 1x CD mp3
Vazba: CD
Formát: 127×140 mm
ISBN: 8590236110922
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Čarostřelec vydalo nakladatelství Radioservis.

Napínavý příběh z roku 1789 odehrávající se v Jizerských horách. Bývalý jezuita Vilém a podivínský lékař Šulc pátrají po okolnostech svatokrádeže. Postupně v jejich okolí přibývá krvavých vražd a oba se nakonec dostávají mezi pytláky a pašeráky, jimž vládne pověstný čarostřelec.

Ukázka z knihy

Poslechněte si audio ukázku z této knihy přímo na stránkách Radiotéky.

O autorovi

Jan Horníček se narodil roku 1989 v Rych­nově nad Kněžnou a vystudoval mate­matické inženýrství. Dva roky působil na strojní fakultě, v současnosti vyučuje matematiku na střední škole v Hradci Králové. K sepsání historického románu jej přivedl zájem o dějiny, psychologii a filozofii. Dosud publikoval v časopisech Host nebo Protimluv.

Zdroj: idnes.cz

————————————————

Na závěr se posuneme na začátek dvacátého století do Vídně. Právě tam vyšetřuje případy Major David Bronstein. Jaké zločiny ho v této bestsellerové sérii Andrease Pittlera čekají tentokrát?

Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/

Autor: Andreas Pittler
Přeložil: Vítězslav Čížek

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 130×208 mm
ISBN: 978-80-88396-08-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/ vydalo nakladatelství Hejkal.

Kriminální román současného rakouského autora bestsellerů Andrease Pittlera 1918: Vražda na konci války je druhý ze série Vídeňské zločiny. Major David Bronstein ve velmi sugestivně vylíčené atmosféře rozpadajícího se mocnářství vyšetřuje dva případy: vraždu mladé ženy a záhadné zmizení generálporučíka Wilhelma Spitzera von Grabensprung, který byl shodou náhod jeho velitelem na bojištích první světové války. Při putování spletitými slepými uličkami obou případů se Bronstein strachuje o život svého otce, který onemocněl španělskou chřipkou, ale zároveň prožívá vášnivou – a tentokrát opětovanou – lásku ke krásné revolucionářce Jelce. Cítí také nostalgický stesk nad rozpadem staleté říše a obavy z nového světa, který vzniká na jejích troskách.
Kniha líčí rozpad Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států jinak, než je u nás obvyklé, a nabízí tak českým čtenářům zajímavý a nepředpojatý pohled z druhé strany.

Ukázka z knihy

„Bronsteine! Jsi to ty?“
Policejní major zmateně zvedl zrak. Kdo ho to vlastně oslovil?
„Jsi to ty, viď?“
Stála před ním vyzáblá postava a on si ji neuměl nikam zařadit. Zoufale přemítal,
odkud by toho muže měl znát.
„Ty pořád nevíš, kdo jsem, že ne?“
„Ehm, je mi líto, nemůžu na to přijít,“ odpověděl nejistě.
„Krzeszinsky. Nikolaus Krzeszinsky z Krakova. Byl jsem desátníkem…“
„…v mé jednotce,“ doplnil Bronstein a po tváři se mu rozlil široký úsměv.
„Krzeszinsky, ty chlape jeden, tak ty ještě žiješ! To mám vážně radost! Jak
dlouho jsme se neviděli? Jsou to nejmíň dva roky, viď? Co mě propustili
z lazaretu, tak jsme se už nepotkali. Teda, Krzeszinsky, to jsem opravdu rád.
Povídej, jak se ti vedlo? Je s tebou všechno v pořádku? Potřebuješ něco? Můžu ti
v něčem pomoct?“

Pokračujte ve čtení této rozsáhlé online ukázky. Přečtěte si náš článek o knize a také o prvním díle této série.

O autorovi

Andreas Pittler je současný rakouský autor bestsellerů. Narodil se 21. listopadu 1964 ve Vídni. Jeho prarodiče z matčiny strany pocházeli z českých zemí, dědeček z Klatov a babička z Ostravy. Za dob monarchie se přestěhovali do Vídně. Pittlerův otec pocházel ze známého poutního místa Mariazellu ve Štýrsku.
Andreas Pittler po gymnáziu studoval historii na Vídeňské univerzitě, absolvoval ji s titulem doktora filozofie. Později pracoval jako novinář a historik a napsal mnoho knih faktu. V roce 2000 vydal první román, a od té doby až dosud 22 dalších.
Jeho série o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku mimořádné obliby a vyšla v mnoha vydáních, jednotlivé knihy se pravidelně umisťují na prvních místech žebříčků bestsellerů a byly přeloženy do řady jazyků. V roce 2006 získal Stříbrnou medaili za zásluhy o Rakouskou republiku, o deset let později mu spolkový prezident Fischer propůjčil profesionální titul profesor. Žije a pracuje ve Vídni.

Zdroj: nakladatelstvi.hejkal.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípady Soudce Ti. Hodný, zlý a soudce Ti

Lenormand, Frédéric

Garamond, 2021

zobrazit info o knize1794. Tři Růže

Natt och Dag, Niklas

Argo, 2021

zobrazit info o knizeČarostřelec (audiokniha)

Horníček, Jan

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeVídeňské zločiny 2: Vražda na konci války /1918/

Pittler, Andreas

Hejkal, 2021

Napsat komentář