Jasná sebevražda! Nebo ne?

Videnske zlociny_1913 Pripad podivne sebevrazdy
Série z pera Andrease Pittlera o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku velké obliby. První díl s podtitulem 1913: Případ podivné sebevraždy vydalo nakladatelství Hejkal.

Kriminální román 1913: Případ podivné sebevraždy je první ze série Vídeňské zločiny. Každá kniha se odehrává v roce, významném pro rakouskou historii, a hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra světa staré Vídně, dramatické zápletky, v nichž velkou roli hrají city a vášně, a propojení fiktivních a skutečných historických postav – v této první knize se objevuje mj. plukovník Rédl a pražský novinář Egon Erwin Kisch – jsou zárukou poutavé četby, přinášející zábavu i poučení. Kniha začíná banální sebevraždou jednoho bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že jak v případu, tak v životě komisaře Davida Bronsteina není jasného vůbec nic.

 

Vídeňské zločiny 1

1913: Případ podivné sebevraždy
Autor: Andreas Pittler
Přeložil: Vítězslav Čížek

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-88396-01-7
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy /1913/ vydalo nakladatelství Hejkal.

 

Ukázka z knihy

Když Bronstein v pondělí ráno vstoupil do své kanceláře, nacházel se ve stavu podrážděné melancholie. Ještě před týdnem si byl naprosto jistý, že případ Mészáros dokáže vyřešit rychle a udělá tak na novém působišti dobrý dojem. Dotazování v domě zesnulého proběhlo mimořádně slibně a on si udělal poměrně jasný obraz, o němž si tehdy myslel, že už ho potřebuje jenom doplnit, aby celé věci přišel na kloub. Ukazovalo se stále zřetelněji, že Mészáros nikdy nebyl spatřen v doprovodu mladé dámy. Hostinský z nárožní hospody měl dokonce za to, že byl vždycky strašně nevrlý, když se některá spanilá ženština pokusila sblížit s jeho osobou. „Vlastně pookřál, jen když pil v kruhu kamarádů,“ vypověděl hostinský a připojil dodatek, že to zvlášť platilo pro toho blonďatého nadporučíka šlechtického původu. „To bylo vidět hned, že tenhle Mészáros obdivoval toho pravého, jo, dokonce ho zbožňoval. Doslova mu visel na rtech a nasával každé slovo, které ten blazeovaný fracek vypustil z huby.“ Nebylo zapotřebí zas tak moc fantazie, aby Bronstein pochopil antipatii, kterou hostinský choval k Baumgartenovi, jenže na obsahu výpovědi se tím nic neměnilo. Patrně opravdu existoval nějaký mimořádný vztah mezi tím šlechtickým chlápkem a nešťastným Maďarem a leccos hovořilo pro to, že nestavěl pouze na faktu, že se Baumgarten nechal od Mészárose rád vydržovat. Ten se zas, a tím si byl Bronstein dost jistý, do Baumgartena zakoukal. Ale o tom, zda to bylo dáno skutečností, že šlechtic představoval vstupenku do vyšších kruhů, nebo zda v tom byl zastoupen i sexuální podtón, nemohl vydat soud. Jak si to tak obracel z jedné strany na druhou, musí se prostě o Mészárosově osobnosti dovědět víc.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Andreas Pittler (narozen 21. listopadu 1964 ve Vídni) je současný rakouský autor bestsellerů. Jeho prarodiče z matčiny strany pocházeli z českých zemí, dědeček z Klatov a babička z Ostravy. Za dob monarchie se přestěhovali do Vídně. Pittlerův otec pocházel ze známého poutního místa Mariazellu ve Štýrsku. Andreas Pittler po gymnáziu studoval historii na Vídeňské univerzitě, absolvoval ji s titulem doktora filozofie. Později pracoval jako novinář a historik a napsal mnoho knih faktu. V roce 2000 vydal první román, a od té doby až dosud 22 dalších. Jeho série o vídeňském kriminalistovi Davidu Bronsteinovi dosáhla v Rakousku mimořádné obliby a vyšla v mnoha vydáních, jednotlivé knihy se pravidelně umisťují na prvních místech žebříčků bestsellerů a byly přeloženy do řady jazyků. V roce 2006 získal Stříbrnou medaili za zásluhy o Rakouskou republiku, o deset let později mu spolkový prezident Fischer propůjčil profesionální titul profesor. Žije a pracuje ve Vídni.

Zdroj informací: nakladatelství Hejkal


Hejkal je malé rodinné nakladatelství. Vydává hlavně beletrii – českou (antologie Země skrytých úsměvů, knihy Markéty Hejkalové aj.), finskou (Mika Waltari, Arto Paasilinna) a nově též rakouskou (historické detektivky Andrease Pittlera). Nakladatelství Hejkal je spolupořadatelem Podzimního knižního veletrhu – 31. ročník se bude konat 15. a 16. října 2021 v Havlíčkově Brodě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVídeňské zločiny 1: Případ podivné sebevraždy /1913/

Pittler, Andreas

Hejkal, 2020

Napsat komentář